Az, hogy milyen élete lesz Stohlnak a börtönben, nagyon sok mindentől függ, elvileg még ügyvédje, Ruttner György is alakíthat azon, hogy milyen tévén nézheti az ügyfele az esti Való világot. Az biztos, hogy hajnali ötkor lesz ébresztő, de simán lehet - ha például a tököli börtönbe kerül -, hogy folytathatja a drogprevenciós előadásait is, persze, kizárólag az intézet területén belül. A Velvetnek egy, a büntetés-végrehajtásban dolgozó személy beszélt arról, hogy mi minden várhat a börtönben a tíz havi letöltendőre ítélt színészre.

A kedden tíz havi letöltendőre ítélt színész valószínűleg a lakóhelyéhez, Fóthoz közel található börtönbe fog kerülni, a Blikk találgatása szerint vagy Vácra, vagy Márianosztrára, vagy pedig Tökölre fogják küldeni. A Velvetnek nyilatkozó, a büntetés-végrehajtásban dolgozó, és az intézetek belső körülményeit jól ismerő férfi szerint a legvalószínűbb az, hogy Tökölre küldik majd, ugyanis az enyhébb megítélésű közúti bűncselekmények elkövetői általában oda kerülnek. Mint mondta, a tököli börtönben az elhelyezési körülmények is jobbak, mint a többi börtönben.

Meglepőnek találta viszont, hogy Stohl András már öt hónap után feltételesen szabadulhat. "Ez valahol nem felel meg a börtönviszonyoknak, mert ez úgy van, hogy a fogházban letöltendő büntetést harmadolni szokták, a börtönben negyedelnek, a fegyházban ötödölnek jó magaviseletért." Ahogy mondta, itt igazából két és fél hónap lenne elengedhető, de a bíróság saját, szuverén döntést is hozhat előzetesen - ez történt Stohl esetében is. Nyilván csak feltételes szabadlábra kerül, tehát bármi történik vele a következő öt hónapban, akkor le kell ülnie.

Heti egy alkalom fürdésre

A rendben nincs komoly különbség a magyar börtönökben, a tököli börtön rendje alapján Stohlnak a következőképpen fognak telni a napjai. Egy tízfős cellában minden reggel öt órakor ébresztik majd, a reggelit fél hatkor kapja meg, hatkor pedig indulhat is munkába, ha délelőtti műszakba van beosztva. Ha nem, akkor nyolc órakor következik a zárkaszemle, addig el kell végezni a takarítást, a rendrakást és a vécépucolást. Tökölön minden zárkában van vécé és hidegvizes mosdó, ezeket korlátozás nélkül lehet használni. Aki nem dolgozik, az délben megkapja az ebédet, akik dolgoznak, azok kettő-három körül, természetesen attól függően, hogy mikor érnek vissza a munkából. Ezt minden esetben a zárkában kell elfogyasztani.

A délelőtti és a délutáni programnak is része egy-egy óra séta. A tököli börtönben egy-egy szint lakóit engedik ki egy 25x20 méteres területre, ami általában nagyon zsúfolt szokott lenni, ezért sokan inkább nem mennek sétálni. Délután hatkor érkezik a vacsora, este kilenckor pedig a villanyoltás. Központilag lekapcsolják a zárkában az úgynevezett nagyfényt, a tévé és a mosdó feletti kislámpa viszont továbbra is áram alatt lehet. Aztán hajnali ötkor megint ébresztő, és kezdődik minden előről. "Aki dolgozik, annak a munka után fürdési lehetőséget biztosítanak. Annak, aki nem dolgozik, heti egy alkalom jut, illetve a zárkában beleállhat a lavór hideg vízbe, de az az ő dolga." Minden nap jár még 10 perc telefonálás a kapcsolattartóval.

Mehet akár a drogprevenció is

A munkalehetőség a tököli börtönben mindenki számára adott, a börtön területén belül ugyanis van egy papírgyár. "A fogvatartottak túlnyomó többsége a papírgyárban dolgozik, vécépapír, papírzsebkendő, ilyesmiket gyártanak." Ezenfelül lehetőség van általános karbantartási feladatokra is, parkgondozásra, szemétszedésre, ha valakinek a szakmája olyan, akkor víz-, villanyszerelési munkálatokat is vállalhat. Emellett van egy fiatalkorúaknak fenntartott börtönrészleg, ahol iskolába is járnak. "Ehhez kapcsolódóan van könyvtár, itt lehetősége van Stohlnak arra, hogy dicséretért és jutalomért tovább folytassa a drogprevenciót." Jutalomként kaphat havonta egy alkalommal kétórás látogatást, mivel alapból csak egy egyórás járna, vagy plusz vásárlási lehetőséget, vagy csomaglehetőséget.

Bevonulási szett

Ahogy korábban megírtuk, Stohlnak először a Markó utcába kell mennie, amikor 3-4 hét múlva megkapja a behívást. "Ha valaki bemegy ide, akkor akár 3-5 napot is eltölthet itt, aminek általában nem örülnek, mert elég zsúfolt és kockás minden. Azoknak viszont, akik gondatlan bűncselekményesek, illetve rendesen bevonulnak, majdnem minden esetben azt mondják, hogy estére jelenjen meg az adott helyen: itt egy papír, aztán jelentkezzen." Összesen 5 darab atléta, 5 darab alsógatya, 5 pár zokni, egy sportnadrág és egy mez lehet majd a színésznél. Vihet kisrádiót is, de hang- és képrögzítésre alkalmas eszközt természetesen nem tarthat magánál. Hetente egyszer vagy kétszer sportfoglalkozásra is lehetősége lesz. Kétszer lesz vásárlási lehetősége, 30 ezer forintot költhet el, plusz amit megkeresett.

A szubjektív körülmények

Az, hogy Stohl élete milyen lesz a börtönben, rengeteg mindentől függ. A tököli börtön például rabbörtön is egyben, és ahogy informátorunk elmondta, Stohlék kitalálhatnak valamit, hogy csak a börtönkórházi részbe kerüljön, ami jóval enyhébb, mint a börtön. "Ott inkább orvosi felügyelet van, mint őrségi." Emellett mindenkinek megvan a saját nevelőtisztje, a kapcsolattartási rendszert is a börtönben fogják kialakítani egyénre szabva. Lehetőség van olyan szórakoztató cikkek bevitelére is, ami nem veszélyezteti senki egészségét. Elvileg lehet nála videójáték is, amivel nyugodtan játszhat. "Meghatározóak lehetnek a szubjektív körülmények is. Az őrszemélyzet, vagy nevelőtiszt éppen szereti-e Stohl egyéniségét, filmjeit, vagy sem. Ezeket akkor is figyelembe kell venni, ha a szabályzat egyértelműen előír dolgokat, de esetleg kétértelműen lehet olvasni."