Bíró Icának három barátja is öngyilkos lett a devizahitel miatt

2011.09.13. 15:33
A Metal Lady klubja feneketlen kúttá vált a devizahitel miatt, de neki még mindig vannak lehetőségei - nem úgy, mint annak a három ismerősének, akik két hónapon belül lettek öngyilkosok a kilátástalannak tűnő helyzetük miatt. Dopeman, bár megtehetné, nem panaszkodik, mint mondta, más embereknek sokkal nagyobb problémáik vannak a törlesztéssel, mint neki. Hajdú Péternek még 16-17 évig kell nyögni az építkezésre felvett kölcsön részleteit, emiatt napi 14 órákat dolgozik. "Én tartom el a családomat, és nagyon nehéz" - ezt mondta minden TV2-s műsor producere.

Nemrégiben Ganxsta Zolee mesélt a Velvetnek arról, hogy akár a hányást is elkapja füllel a kamerák előtt, csak törleszteni tudja devizahitelét, VV Lacinak pedig a házát is el kell adnia a svájci frank alakulása miatt. A bajban nincsenek egyedül, Bíró Ica, Dopeman és Hajdú Péter is hasonló cipőben jár – bár lehet, hogy már nem sokáig.

Bíró Ica a hitel miatt eladja vagy kiadja klubját

"Az én hitelem is – mint mindenki másnak – majdnem a duplájára nőtt, amit annak idején a klubom felújítására és felfuttatására vettem föl" – mesélte a Velvetnek Bíró Ica. "Tehát én egy munkahelyet teremtettem, ami az egészségről, a fittségről szól, az emberek testi-lelki harmóniáját segíti elő. A könyvem fizikai megvalósulása lett a klub, ami működött is négy évig. Nagyon sokan szerettek oda járni és én is nagyon szerettem ezt a helyet. A hitel miatt viszont elment a kedvem, így egy feneketlen kút lett az egészből, inkább kiadom vagy eladom. Mindettől függetlenül megoldom a dolgaimat, szerencsére vannak lehetőségek, amikkel megpróbálok élni" – magyarázta a Metal Lady, akinek két hónapon belül több ismerőse is öngyilkos lett a kilátástalan helyzet miatt.

"Egyikőjük ügyvédnő volt, a vállalkozásához vette fel a hitelt. Elveszítette mindenét, mert nem tudta fizetni a részleteket. Idegileg kikészült, egy családot hagyott maga után. Rövid időn belül egy másik barátnőm is öngyilkos lett, egy építkezési vállalkozó hölgy, aki ugyanilyen szituációba került. Két hónapon belül a harmadik öngyilkos ismerősöm pedig egy úr volt a baráti körből, aki újrahasznosítással foglalkozott. Ő is a vállalkozásába fektette a felvett összeget, de nem ment tovább a szekér, mindenét elvesztette, a gyerekei otthonát is. Felakasztotta magát."

19-debdukzim

Bíró szerint ők hárman mind olyan emberek voltak, akik egész életen át dolgoztak, összerakták a vagyonukat a gyerekeikre, a biztonságos jövőre gondolván, és nemhogy biztonságos jövő nem lett, hanem merő borzalommá vált az életük. "Megmondom őszintén, én is megbántam, hogy bíztam a bankok reklámhadjáratában, mert a tények azt bizonyítják, hogy a svájci frank alapú hitel hibás áru volt, anyagi csapdába ejtve az ügyfeleket, így sokaknak ellehetetlenítve az életét. Most úgy hallom, vannak alternatívák, és reménykedem abban, hogy állami vezetés szinten megoldás születik. Én mindent elkövetek majd azért, hogy az ismeretségemet kihasználva támogassam azokat, akik ebbe a helyzetbe kerültek, hogy ne történjen többé soha emiatt öngyilkosság. Úgy gondolom, hogy elfogadható eredményt csak összefogással  tudunk érni" - bizakodott a fitness-szakértő.

Dopeman panaszkodhatna, de nem teszi

Dopemannek egy devizahitele van, amit 2006-ban vett föl egy autóra, és ami négy hónap múlva lejár. "34-35 ezer forintot fizettem rá induláskor, amikor a kocsi viszonylag újnak számított (2003-as), most pedig már egy leharcolt autónak számít, és így fizetek 56 ezer forintot. Ha így nézzük, igen, megviseli a pénztárcámat" – magyarázta a zenész. "De mivel nem vagyok panaszkodós típus, azt gondolom, más embereknek sokkal nagyobb problémáik vannak, mint nekem. Fizetem, mert nincs más választásom. Remélem, hamarosan vége ennek az egésznek." A 37 éves rappernek nemrég hitelkönnyítést ajánlott a bank, ám ő – Kökény Attilával ellentétben – nem élt a lehetőséggel. "Szerették volna, ha rögzített árfolyamon két évre elnyújtom a négy hónapot. Megkérdeztem az ügyintézőt, hogy normálisnak gondolja-e, hogy még két évre eladósodjak a négy hónap miatt."

Hajdú Péter napi 14 órát dolgozik, hogy tudja fizetni a törlesztőrészletet

"Amikor építkeztünk, akkor vettük fel a devizahitelünket 20 évre, úgy 3-4 évvel ezelőtt" – nyilatkozta a Velvetnek Hajdú Péter, minden TV2-s műsor producere és bisztrótulajdonos. "Akkoriban 156 forint körül volt a svájci frank, így nyilván nagyon rosszul érint minket is, hogy azóta 230-250 forint körül mozog. Napi 14 órákat dolgozom, és abból finanszírozzuk. A feleségem gyesen van, én tartom el a családomat, és nagyon nehéz. Rengeteg embert érint ez a dolog. Van ugye a hitelminősítés, ami elbírálja először a jelzáloghitelek esetében a fedezet értékét, majd keresetigazolás alapján elbírálja, hogy ki mennyi hitelt képes fizetni. Ha valakinél megállapítják azt, hogy valaki 150 ezer forintot tud fizetni, az nem tud kifizetni 250 ezret, hiszen azóta sem történtek csodák. Egyelőre nincs szükségünk áthidaló kölcsönre, illetve a pénzügyi tanácsadónk nem javasolta ezt a megoldást, azt mondta, várjunk még egy kicsit" – tette hozzá a televíziós.