Majoros “Majka” Péter harmadrendű, Kótai Mihály egykori bokszoló elsőrendű vádlott abban a zsarolási ügyben, ami mögött nagy valószínűséggel egy többek között az ő kárukra elkövetett többszáz milliós csalási ügy van. Majkának négymillió forintja bánta, hogy pár éve kölcsönadott egy nagyon tehetősnek kinéző üzletembernek, Kótainak sokkal több. Egykori adósuk jelenleg sértettként néz velük szembe, Majkáék akár nyolc évet is kaphatnak, ha megáll a vád.

“Viccesnek találom a vádat! Természetesen nem ismerem el a bűnösségem” - kezdte Majoros “Majka” Péter kedden reggel a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a kihallgatását abban a zsarolási ügyben, amiben Kótai Mihály egykori bokszoló és Petrik Zsolt mellett ül a vádlottak padján.

A vád szerint kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható zsarolást követtek el Sz. Gábor kárára valamikor a kétezres évek közepén. Majka a vádirat szerint kölcsönadott Kótai Mihályon keresztül Sz. Gábornak 4,5 millió forintot, amit viszont nem kapott vissza semmilyen formában. “Misi egyszer felhívott, 4-5 hónappal azután, hogy odaadtam a pénzt, hogy Gábor eltűnt. Nem fizet senkinek sem, akinek még tartozik” - mondta Majka a tárgyaláson.

Azt mondta, azért adott kölcsön, mert látta, hogy Kótai és Sz. Gábor egy egész jól működő, alapvetően repiajándékok gyártásával foglalkozó céget visznek, és meglebegtették előtte, hogy ha minden jól megy, akkor őt is beveszik a buliba. De nem ment minden jól.

Ezért, miután futottak néhány kört, hogy megpróbálják visszaszerezni a pénzt, Majka hagyta is a fenébe az egészet, mert látta, hogy ha be is perelné Sz. Gábort, hosszú pereskedés után jutna el oda az ügy, hogy hivatalosan is kiderül, az adósa lelépett a pénzével, és sosem fogja tudni visszaadni.

Én leszek a legidegesítőbb ember, megölellek

A pár kör nagyjából abból állt, hogy Majka hívogatta Sz. Gábort, akit nem ért el telefonon, majd megpróbálta felkeresni a gyülekezetben, aminek a tagja volt, végül felment az anyjához, aki a vállalkozásban betöltött valamilyen szerepet, de nem sikerült pontosan tisztázni a tárgyalási nap végére sem, hogy mit. A per Kati néninek nevezett nőnél hangoztak el azok a mondatok, amelyek alapján megvádolták Majkát és Kótait a zsarolással. Kótai állítólag azt mondta, keresztfát állítat, amire először a sértettet majd az anyját feszíti keresztre, az egész építményt pedig felgyújtja.

Majka végül elérte telefonon a sértettet, és egy húszperces, kiabálós beszélgetés végén azt mondta, “Én leszek a legidegesítőbb ember az életetben. Megölellek, és a Misit is megölelem”. A sértett szerint az ölelés a megölés burkolt megfogalmazása, Majka szerint viszont egy pikírt megjegyzésről van szó, ami ábrázolja, hogy annyira tehetetlen az ügyben, hogy semmit sem tud csinálni.

“Nem kockáztathattam az állásomat azzal, hogy elkezdek műgengsztereskedni, és fenygetőzve visszakövetelni a pénzt. És ezt a Misinek is mondtam, hogy ne csináljon ilyet. A Misire is nagyon haragszom, de az ő védelmében el kell mondanom, hogy ő mindig őszintén elmondta, mi a helyzet, mindig rendelkezésre állt” - mondta Majka, aki végül a tartozás felét barátjától, Kótaitól kérte, a másik felét Kótai emberétől. A tárgyalás egy későbbi részén kiderült, Majka az állítólagos zsarolási időszakban a Kölykök című műsort vezette a Viasaton, és a csatorna programigazgatója fülébe jutott, hogy Majkának van egy ilyen tartozásos ügye. Azt mondta neki, ha ezzel a sztorival címlapra kerül, azonnal repül a csatornától, így érthető, hogy Majka megpróbálta a lehető legdiszkrétebben intézni a dolgot, majd inkább le is mondott a pénzről.

Egy pillanatra szóba került Kótai és Majka viszonya is, de az gyorsan tisztázódott. “Részemről a Misi ugyanolyan ludas, mint a Gábor, de egy korrekt ember. Valószínűleg ő sem tudta, hogy nem fogják tudni visszafizetni a pénzt. A Misi ugyanúgy be volt csapva, ahogyan én” - mondta Majka arról, hogy a viszonya miért maradt normális Kótaival, aki belevitte ebbe az üzletbe.

Aztán a sértett arra hivatkozott, hogy nem egy alkalommal zsarolták meg, hanem hosszú időn keresztül presszionálták, igaz leginkább szóban, talán Kótai egyszer meglökte, vagy elkapta a nyakát. A tárgyaláson viszont kiderült, hogy Kótai akkor is vállalta a kezességet a sértett egy hitelénél, amikor elvileg már a zsarolója volt, illetve Petrik Zsolt akkor is elment a sértettel egy jótékonysági előadásra, amikor szintén már jó ideje zsarolta. A sértett annyira belezavarodott a vallomásába, leginkább abba, hogy akkor tulajdonképpen kivel, mikor, milyen viszonyban volt, hogy a bíróság nem is tudta egy egész nap alatt megfelelően kihallgatni.

Tasnádi Pétertől is kölcsönkért

Közben a tárgyalás kezdett átváltozni valami furcsa komédiává, mivel a vádlottak padján ülők minden kérdésre pontosan válaszoltak, a tanúként meghallgatott sértett viszont csak hebegett-habogott. Azt mondta, Kótaitól összesen 9 millió forint kölcsönt kapott az évek során, amiből hármat visszafizetett, a maradék hatmillió viszont eszkalálódott, mert. És itt most egy bonyolult kifejtés következik. Mert Kótai kölcsönkért valakitől, hogy meglegyen a hiányzó pénze, és a kölcsön kamatait ráterhelte a sértettre, akinek ezért újabb kölcsönre volt szüksége, jött a kamatos kamat és egyebek, és a vége sok-sok tízmillió forint lett, talán nagyjából 220 millió összesen.

Szép lassan viszont kiderült, hogy a sértett többszáz millió forintot kért kölcsön mindenféle üzletemberektől, ismert emberektől, és nem biztos, hogy csak a hatmillió eszkalálódásáról van szó. A pénzeket viszont nem forgatta be az elvileg jól működő vállalkozásába, hanem újabb és újabb vállalkozási ötletekkel állt elő, illetve a folyosói beszélgetések alapján egy jelentős részét fel is élte.

A tárgyaláson kiszámolták, hogy a korábban állított 220 millió forintból, amit Kótaiék követeltek tőle a hitelezők nevében, és amit elvileg ki is fizetett, kiderült, hogy valami nagyon nem stimmel. Összesen nagyjából hatvanmillió forint jött össze, amit elvileg Kótaiéknak visszaadott, de a maradék több mint százmillióval nem tudott elszámolni, illetve azt mondta, kihasználná azt a lehetőséget, hogy nem köteles magát bűncselekmény elkövetésével meggyanúsítani. Vagyis három opció lehetséges, vagy hamisan tanúzott először, vagy sikkasztott a saját cégéből, esetleg lopott valahonnan úgy bő százmilliót, hogy az nem tűnt fel senkinek.

Visszatérve az újabb és újabb üzleti tervekre, szeretett volna csinálni Kész átverés show-t cégek számára, ahol a cégek alkalmazottjai húzhatják egymást csőbe, egy Hungarikum ház nevű üzletet, egy import-export céget Kínában, valamint egy autókölcsönzőt Szlovákiában BMW-kből álló flottával.

A kölcsönök ügyében nyomozás is folyt, szintén folyosói pletykák szerint hamarosan várható a vádemelés is, rengeteg embert érintő csalássorozatról lehet szó. De a mostani zsarolási ügyben is rengeteg érintett van, a vádlottak kihallgatása után nemsokára jönnek a tanúk, szám szerint legalább 16, köztük Tasnádi Péter is.

Igen, az a Tasnádi Péter. Tőle összesen nagyjából nyolcmillió kölcsönt kért, valamint a sértett állítása szerint elkészítette a honlapját is. És igen, azt a honlapot, amin Korda György énekli a Keresztapa főcímzenéjét.

De volt itt minden, például autóátalakítás abban a szerelőműhelyben, ahol szintén Majkával az élen a Cool a verda című autóátépítős műsor készült. Itt Sz. Gábor egy terepjárót építtetett át, hogy azt majd egy későbbi projektjéhez használja. A projekt sosem valósult meg, a terepjárót sosem fejezték be.

Itt szóba kerültek az autók, ami az Jézusnak kinéző, keresztény gyülekezetbe járó férfira tekintve teljesen abszurd kérdésnek tűnt. Pont olyan csíkos ingben érkezett a tárgyalásra, amilyet a BKV-bérletekhez is adhatnának ajándékba. Ehhez képest kiderült, hogy a sértettnek volt a nagy átépített Ford terepjárón túl egy Porschéja, egy VW Touaregje, valamint két BMW motorja, köztük egy 1500 köbcentis sportmotor. Legalább 30-40 millió forintnyi jármű. Valamint járt még a Ferrari szalonban is, de ott végül állítása szerint nem vásárolt.

Jelenleg valahol nagyjából itt tart a tárgyalás, de van még itt lehallgatott telefonbeszélgetés, Tasnádi Péter tanúként majd a következő tárgyalási napok valamelyikén, illetve egy sértett, akinek a vallomása dönthet arról, hogy három embert lecsuknak-e akár nyolc évre, viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy a sértett sem egyszerűen csak sértett, hanem aktív résztvevője volt annak, hogy a helyzet elmérgesedett.