Valószínűleg a brit és a magyar jogi szabályozás közötti különbség áldozata lett Brad Pitt, aki egy brit cégtől rendelt kellékfegyvereket új filmje forgatására, de azokat lefoglalta a Terrorelhárító Központ. A lényeg, hogy az itthon használt kellékfegyvereket véglegesen átalakítják, míg a lefoglaláskor készült felvételek szerint a briteknél nem szükséges ez.

Először is pontosítani kell, a Brad Pitt filmjéhez érkező, és még a reptéren lefoglalt fegyverek nem hatástalanított fegyverek voltak, mint ahogy az a legtöbb helyen megjelent. A hatástalanított fegyverek ugyanis annyira hatástalanítottak, hogy nagyjából egy darab, szépen megformált vasról beszélünk ezek esetében. Minden alkatrészüket külön-külön teszik tönkre gondos kezek.

A fegyverek úgynevezett színházi kellékfegyverek voltak, amik ugyan hatástalanítottak, de nem teljesen, és ebből adódhatott a probléma. A magyar szabályozás szerint a kellékfegyvereket úgy kell átalakítani, hogy azok ne fogadhassanak be éles lőszereket, és ne is tudjanak lőszert kilőni. El kell vágni a fegyver csövét, be kell szűkíteni a csövet, pont annyira kell szétkapni, hogy azt még használni lehessen, de lőni már ne tudjon. És fontos még, hogy az átalakítások véglegesek legyenek, ne lehessen visszalakítani a fegyvert.

A magyar szabályozás

Színházi fegyverek hatástalanításánál a fegyvercsövet a csőfartól a fegyverhez rendszeresített lőszer hosszánál 35 mm-rel előbb el kell vágni. Az elválasztott csőfuratrészekre csavarmenetet kell fúrni, majd a két részt egy, végig lyukas (csőszerű) menetes közdarabbal kell összekötni. A közdarabot a fegyvercsőbe be kell ragasztani. A csőtorkolatba menetet kell fúrni, melybe egy kb. 30 mm hosszú csőszűkítőt kell becsavarni, és azt a csőfuratba forrasztással kell rögzíteni. A közdarabot és a szűkítőt egy kb. 4-5 mm-es fúróval át kell fúrni. Az öntöltő és automata fegyvereknél a fegyver működtetését lehetővé tevő furatméreteket kell alkalmazni. A sörétes vadászfegyverek töltényűrébe egy kb. 25 mm hosszú, 12 mm furatú, a töltényűrbe szorosan illeszkedő szűkítőgyűrűt kell betenni, és azt a töltényűr falához keményforrasztással kell rögzíteni. Ezekhez a fegyverekhez csak papírfojtással és füstös lőporral töltött vaktöltényeket lehet használni. (Forrás: 253/2004. Korm. Rendelet)

A brit szabályozás nem részletezi külön a kellékfegyverek paramétereit, ahogy a színházi és filmes munkák során használt fegyverek biztonsági előírásaiban sem térnek ki arra, hogy a kellékfegyvereket kell-e, illetve milyen módon kell hatástalanítani. Mivel viszont a hatástalanított fegyverekre vonatkozó követelmények legalább olyan szigorúak, mint Magyarországon, így feltételezhető, hogy ezeket a fegyvereket már a magyar követelményeknek megfelelően próbálták átalakítani, csak nem sikerült.

A Terrorelhárító Központ munkatársai videóra vették a lefoglalást, így jól látszik, hogy az Egyesült Királyságból érkezett fegyverek csövébe egy könnyen kicsavarozható hosszú csavart applikáltak csak, és a fegyverekkel a csavar kihúzása után lőni is lehetett. Egyértelműen látszódik tehát, hogy ezek a kellékfegyverek nem feleltek meg a szabályozásnak.

Az ügyben eljáró Nemzeit Nyomozóiroda csak annyit írt egyelőre, hogy a lefoglalt tárgyak ügyében szakértő bevonásával nyomozást kezdtek.