Több száz munkaóra, több tucat kiló agyag kell ahhoz, hogy később bárki pózolhasson egy külföldi híresség viaszmásával. De vajon kié sikerült a legjobban? Rihannáé, akivel sok rajongó elégedetlen, esetleg Fergie-é, Justin Bieber flanelinges szobra vagy a milliónyi mű-Gaga egyike?

A hírességek mindig óriási megtiszteltetésnek érzik, ha viaszszobor készül róluk valamelyik Madame Tussaud's Múzeum számára. Bár igen komoly munkát fektetnek bele a szakemberek abba, hogy a büszke sztárok egy minél inkább élethű kiállítási tárgy mellett pózolhassanak a sajtónak (majd később a rajongók a családi album számára). Legutóbb Fergie és Rihanna másával kapcsolatban merültek fel kétségek. Igaz, ez nem annyira rossz arány ahhoz képest, hogy az elmúlt egy évben hány híres emberről készült viaszfigurát mutattak be a világ különböző pontjain. Óriásgalériánk alapján most meg is szavazhatják, hogy kinél végezték a legjobb munkát a múzeumi dolgozók, akik tényleg nincsenek könnyű helyzetben.

Az első lépés

A hollywoodi Madame Tussaud's Múzeum honlapján található leírás szerint egy viaszszobor elkészítése közel 800 munkaórát igényel. Első lépésként megbeszélnek egy találkozót a híres alannyal, akiről méretet vesznek és le is fotózzák. Egy ilyen szeánsz 1-3 órát vesz igénybe, és általában hotelszobákban vagy konferenciatermekben ejtik meg, de a szakemberek nagy ritkán a celebek otthonába is ellátogathatnak. A méretvételhez megfelelő eszközökre, két szobrászra, egy fotósra és persze asszisztensekre is szükség van. Az egyik munkatárs szerint a celebek gyakran előre megadják az intimebb részek méretét, mert senkit nem szeretnének túlzottan kínos helyzetbe hozni. Ha nem élő személyről van szó, akkor bármilyen képmás, mondjuk festmény, régi fotó, filmfelvétel is jó szolgálatot tud tenni.

Nemcsak a külső a fontos

A megfelelő hajszín kiválasztásához körülbelül 100 mintát visznek a helyszínre, és néha két árnyalatot kell összekeverni ahhoz, hogy megfelelő eredményt kapjanak. Persze nem csak a szín, hanem a haj minősége is fontos. A szemszín készlet szintén rengeteg mintából áll, de általában itt is keverni kell az árnyalatokat. A bőrszín megállapításánál sincs könnyű dolguk, hiszen kültakarónk nem homogén, a helyszínen megpróbálják kikeverni az ajkak, a szemek körüli rész, az arc és a kezek árnyalatát is. Egy méretvétel során egyébként akár 300 fotó is készülhet a hírességről. Ja, és persze az is nagyon fontos, hogy a Madame Tussaud's kellően megismerje az adott celeb személyiségét is, a külsőségek önmagukban nem elegendőek egy jó viaszszobor megalkotásához.

Fém + agyag

Miután a méretvétel befejeződött, elkészítik a fej agyagmását. Először drótokból megalkotják a vázat, majd erre kerül rá az agyag. Formázás közben folyamatosan ellenőrzik a méreteket. Egy fej elkészítéséhez állítólag 18 kg agyagot használnak fel. Ezt követi a test alapjául szolgáló fémváz elkészítése. Ehhez különböző viszonyítási pontokat jelölnek ki a pózoló sztárról készült fotók alapján. A különböző fémekből álló csontváz elkészítése egy hetet vesz igénybe. A vázra drótháló kerül, amit újságpapírral tömnek ki, három héttel és 12-15 pakknyi agyaggal később pedig kész is a test. Bár szeretnének minél inkább valósághű szobrokat készíteni, előfordulhat, hogy némelyik celeb nagyobb bicepszet, picivel izmosabb viaszmást rendel, ilyenkor – amennyire illendő – teljesítik kérését. A viasz veszít a térfogatából, ezért a híresség eredeti méretéhez képest két százalékkal nagyobb agyagmintát kell megformázniuk a szobrászoknak.

Kinek mekkora?

Kié a leginkább élethű viaszmás?

Az agyagtest- és fej segítségével készítik el az öntőmintát. Az öntőmintákba forró viasz kerül, és ha ez megszilárdul, jöhet a finom részletek kidolgozása. Minden egyes hajszálat külön illesztenek bele a fejbe, egy komplett frizura elkészítése 4-5 hetet vesz igénye, és kizárólag valódi emberi hajat használnak. Ha a haj kész, a fogakat és szemeket is beillesztik a megfelelő helyre. A fogakat egy filmes trükkökért felelős cég készíti, és szinte semmiben nem különböznek az egyszerű műfogaktól. Ha a stábnak szerencséje van, a híresség megengedi, hogy mintát vegyenek a fogsoráról. Legutolsó lépésként pedig olaj alapú festékkel teszik kellően élethűvé a híresség viaszmását.

Végül pedig válasz két kínzó kérdésre: igen, a híres testek kiöntéséhez használt öntőminták, ha már nincs rájuk szükség, vagy a szemétben végzik, vagy széttörik őket; és nem, bár nyilván igény lenne rá a rajongók és a sajtó részéről is, a celebek méreteit nem adják ki a Madame Tussaud's munkatársai.