Az elvetemült rajongók és buzgó gyűjtők nemcsak olyan unalmas holmikat kaparinthatnak meg, mint mondjuk egy dedikált Elvis Presley lemez vagy Audrey Hepburn ruhája. Justin Bieber hajtincsét, Gene Simmons vesekövét, sőt, Napóleon péniszét és Scatlett Johansson taknyos zsebkendőjét is árverésre bocsátották már. A furcsaságokat persze csak módjával lehet kiárusítani, az eredetiség igazolása nélkül pedig a tulajdonos nyakán maradhat Winston Churchill fogsora.

Korábban már írtunk arról, hogy milyen bizarr emléktárgyakat bocsátottak aukcióra, és ebbe a kategóriába Elvis Presley örökítőanyagától kezdve Viktória királynő méretes bugyiján át a Lindsay Lohan összetört Mercedesének darabjaiig minden belefért. Most, hogy John Lennon egyik kihúzott fogát is elárverezik, azt gyűjtöttük össze, hogy ismert emberek milyen testrészeire,- darabkáira vagy egyéb egészségügyi vonatkozású dolgaira licitálhattak a rajongók.

Haj minden mennyiségben

Egyértelműen a haj tűnik a legkelendőbb árunak. Ez persze nem olyan meglepő, gyorsan visszanő, a donornak nem lesznek fájdalmai, egy csepp vére sem hull. Márciusban a sokakat irritáló, de kamaszlányok ezrei által imádott Justin Bieber egyik hajtincse kelt el. A lelkes licitáló több mint 40 ezer dollárt fizetett az emléktárgyért, és az összeget természetesen jótékony célokra ajánlották fel. Jóval kevesebbért talált új gazdára az az adag haj, ami állítólag bevonulásáig Elvis Presley fején nőtt. Ez az emlék „csak” 18300 dollárért talált gazdára. Két évvel korábban az amerikai titkosszolgálat volt munkatársa, bizonyosGustavo Villoldo bocsátotta árverésre Che Guevara egy hajfürtjét. "Itt az idő, hogy lezárjam a múltat, és átadjam ezeket a tárgyakat valaki másnak" – indokolta döntését Villodo.

Kate Moss rajongói nem voltak ilyen szerencsések, ők csak a brit modell póthajára licitálhattak. Nem baj, így is volt valaki, aki hajlandó volt 805 eurót fizetni Kate Moss Berlinben elvesztett hajtincseiért. Ha már a nem annyira természetes dolgoknál tartunk, 15200 fontért kelt el az a műfogsor, amely állítólag Winston Churchillé, az egykori brit miniszterelnöké volt. Az ominózus darabot direkt úgy készítették el, hogy a híres politikus beszédstílusa megmaradjon. És még mindig fog: az Auction World.TV, egy brit televíziós csatorna 2001-ben azt állította, hogy sikerült megszerezniük az ördögi mosollyal rendelkező Jack Nicholson 11 darab fogát. A színészt állítólag feldühítette az aukció, ami lehet, hogy csak kamu volt. Ezt írja legalábbis a Time.

Celebvesekő 25 ezerért...először, másodszor, harmadszor

A (mű)fog és a haj mellett vesekövet is beszerezhetnek azok, akik a megfelelő hírességekért rajonganak. William Shatnert még 2005-ben műtötték meg veseköve miatt, és a Star Trek Kirk kapitánya kicsivel később készen is állt arra, hogy némi pénzért megszabaduljon a sok fájdalmat okozó képződménytől. Az aukció végül 25 ezer dollárt hozott a Habitat for Humanity konyhájára. Három évvel ezelőtt a KISS magyar származású tagja, Gene Simmons a színész nyomdokaiba lépett, és az ő veseköve 15 ezer dollárt ért meg egyik rajongójának. Persze ennél jóval intimebb emléktárgyak is keringenek a gyűjtök között. Vegyük csak Napóleon péniszét, vagyis az a valami, amit annak mondanak. A császári farokmaradvány többször is tulajdonost cserélt, vélhetően most egy amerikai urológus, John K. Lattimer tulajdonában van, aki 3000 dollárt adott érte még az 1970-es vagy 1980-as években.

Van, amikor a rajongókat csak hitegetik azzal, hogy valami igazán testközeli emléktárgyat szerezhetnek meg. Fekete László, akinek 44 centiméteres hajtincsét neje vágta le a MrésMrs című TV2-produkcióban, eleinte hajlott arra, hogy jótékony célokra ajánlja fel ezt a bizarr emléktárgyat, végül úgy döntött, hogy inkább megtartja. "21 évig növesztettem azt a fonatot. Ennyi idő alatt az életem része lett. Miért csodálkozik mindenki azon, hogy ennyire fontos nekem? Ugyanúgy becézgetem, beszélek hozzá vagy éppenséggel jó éjszakát kívánok neki, mint a feleségemnek"  - nyilatkozta Fekete, aki így ugyan bukott hétmilliót. Nem tudjuk, hogy emiatt a döntés miatt hányan sírták tele a párnájukat, de 2008-ban biztosan nagyon sokan csalódtak, amikor Diana walesi hercegnő egy szőke hajtincsét levette oldaláról a TradeMe internetes árverési oldal, ugyanis sokan tiltakoztak.

Közvetett emberi emléktárgy

Akik nem ilyen bátrak, nem vágynak az ennyire testközeli élményekre, azoknak ajánljuk a röntgenfelvételeket. Egy évvel ezelőtt talált gazdára három röntgenkép, amelyek még 1954-ben készültek Marilyn Monroe-ról. A Julien's aukciósház árverésén 45 ezer dollárért keltek el a felvételek. Szintén 2010-ben került kalapács alá az a röntgenfelvétel Albert Einstein koponyájáról, amelyet tíz évvel a híres fizikus halála előtt készítettek. A szakemberek azt gondolták, hogy 1200 fontnál senki nem ad érte többet, meglepetésükre azonban egészen 24 ezer fontig felment a licit. Ez bizony lényegesen több mint amit Scarlett Johansson használt zsebkendője ért. A rúzzsal és némi váladékkal szennyezett papírdarabot, amit egyébként Jay Lenótól kapott a színésznő, csak 3600 fontnak megfelelő összegért talált gazdára. Jó, a USA Harvest alapítvány bizonyára ennek is örült.

Ön licitálna emberi eredetű emléktárgyra?

„Mindig érkeznek be furcsa dolgok, általában egy nagyobb gyűjtemény részeként kerülnek hozzánk. Azonban mi csak akkor bocsátjuk árverésre, ha igazolt a története. Nagyon sok Napóleon-hajtincset utasítottunk már vissza” – nyilatkozta a BBC-nek a Dominic Winter egyik munkatársa, Chris Aubrey. A legnagyobb internetes aukciós oldalon egyébként van mód emberi eredetű holmik aukciójára, igaz, csak móddal. Emberi haj (mondjuk paróka vagy tincsek formájában), valamint orvosi célra használt koponya és csontváz jöhet, bizonyos megkötések mellett ereklyék, de ez utóbbi csak akkor, ha hajról van szó, szerveket, testnedveket, csontokat, biológiai hulladékot szigorúan tilos felpakolni az eBayre.