Janet Jackson 2004-es legendás tévés villantása után az amerikai médiahatóság megbüntette a műsort sugárzó CBS-t, de csatorna azóta sem hajlandó befizetni a büntetést, szerintük nem létező szabály alapján akarnak tőlük pénzt kihúzni. Az ügy még mindig hömpölyög, 2009-ben a Legfelsőbb Bíróságig is eljutott, most visszadobták megint másodfokra.

Gyorsan idézzük fel azok kedvéért Janet Jackson 2004-es legendás villantását, akik esetleg akkor, közel nyolc éve nem merültek el annyira a szórakoztatóiparban! Az énekesnő a Super Bowl szünetében lépett fel Justin Timberlake-kel. A Super Bowl, az egyik, ha nem a legnézettebb amerikai tévéműsor minden évben, az NFL döntője. Ennek a szünetében fellépni elég nagy presztízsű dolognak számít. Mondjuk ennek erősen ellentmond, hogy az idei döntőben a Black Eyed Peas nyomott le néhány számot.

2004-ben mindenesetre Janet Jackson énekelt Justin Timberlake-kel, és egy óvatlan, de nagy eséllyel előre megbeszélt mozzanattal Timberlake lerántotta Jackson melléről a ruhát, és élő adásban nézhette meg mindenki, hogy az énekesnő mekkora, a mellét szinte teljesen elfedő ékszert visel a mellbimbóján.

Az eset nagy vihart kavart, valószínűleg azért is, mert ez volt kb. az első komolyan vehető villantás, korábban nem nagyon láttak ilyet az emberek, pláne nem élő tévéműsorban. Hónapokig erről szólt minden, még Janet Jackson villantását imitáló pólókat is lehetett kapni.

Az NMHH amerikai megfelelője, az FCC azonnal vizsgálatot is indított, hogy megállapítsa, a villantás megsértett-e valamilyen szövetségi szabályozást, illetve hogy megvalósult-e a közszeméremsértés. Az amerikai tévénézők nagy százaléka már akkor úgy gondolta, hogy fölösleges pénzpazarlásról van szó, de az FCC hajthatatlan volt.

Ki is szabtak 560 000 dollár, akkori árfolyamon számolva kb. 117 millió forint büntetést, amit a CBS nem volt hajlandó befizetni. Fellebbeztek az ítélet ellen, azt mondták, az FCC akkori szabályozása alapján nem lehetne őket megbüntetni, mert ahhoz, hogy a közszeméremsértés megvalósuljon, be kellene bizonyítani, hogy ez nem egy egyszeri, véletlen eset volt.

Azt is kifogásolták, hogy az FCC azért akart szabályokat módosítani, hogy meg tudja büntetni a CBS-t. Azt akarták elérni, hogy már egy egészen apró kihágásra is rá tudják húzni a legsúlyosabb kategóriákat, hogy elég legyen egy fél pillanatra kivillanó testrész ahhoz, hogy valaki súlyosan megszegje a szabályokat.

A CBS tehát nem fizetett, úgyhogy kezdődött a pereskedés, 2007-ben kezdődtek a tárgyalások. Az lett a dolog vége, hogy 2009-re az ügy eljutott egészen a legfelsőbb bíróságig. Igen, Janet Jackson vasnapocskás mellbimbóját tárgyalta az amerikai legfelsőbb bíróság.

Meg is állapították, hogy az FCC-nek nem lett volna joga megbüntetni a csatornát olyan szabályok alapján, amelyek nem voltak pontosan tisztázva 2004-ben. Az ügynek itt vége is lehetett volna, ha az FCC nem olyan elhivatott, mint amennyire az.

A másodfokra visszadobott ügyet folytatták addig, ameddig tudták. Pechükre a philadelphiai szövetségi fellebbviteli bíróság a héten kimondta, hogy a CBS-nek nem kell befizetnie a büntetést - írja a New York Times. Azzal indokolták a döntést, hogy az FCC 2004 márciusában rakta bele a szabályzatba, hogy az ehhez hasonló villantásokat is büntetni lehessen (a csodás virágnyelven megfogalmazott szabályozás felvillanó képeknek nevezi a dolgot), az eset viszont 2004 februárjában történt. Ráadásul Jackson mellbimbója körülbelül fél másodpercig volt látható, amint kivillant, azonnal cselekedtek az adás készítői.

Ha az FCC továbbra is olyan kitartó, mint amilyen az elmúlt hét évben volt, akkor az ügy itt még nem ér véget. A szervezetnek továbbra is lehetősége van fellebbezni, és akkor az ügy ismét visszakerül a legfelsőbb bíróságra, ahol viszont egyszer már  kimondták, hogy nincs jogalap a büntetésre.

A 2004-es Super Bowl szünete egyébként nagyon sokat hozott az FCC-nek, minden korábbi évnél sokkal több pénzt sikerült bezsebelniük büntetésekből, mintegy 8 millió dollárt, kb. 1,6 milliárd forintot. Míg a korábbi években nagyjából feleannyi panasz érkezett a szervezethez, mint amennyi büntetést kiosztottak, addig 2004-ben a 8 milliós bírásághoz nagyjából 5-600 panasz társult. A korábbi években az FCC éves szinten nem osztott ki félmillió dollárnál több büntetést összesen.

Janet Jackson villantása mellett olyan dolgokon akadt fent a szervezet és a tévénézők egy kis része, hogy Nelly rapszáma előadása közben többször az ágyékához nyúlt, valamint hogy Kid Rock egy szétvágott amerikai zászlóból készült poncsóban lépett fel szintén a szünetben.