Több oka is lehet a pletykának, miszerint George Michael tüdőgyulladása a HIV vírushoz köthető. Egyrészt Freddie Mercury, akinek az az AIDS-től legyengült a szervezete, tüdőgyulladásban halt meg 1991-ben, másrészt még mindig él az a tévhit, hogy a melegek lehetnek csak AIDS-esek. Ezt a két dolgot összekapcsolva sokan úgy gondolják, hogy aki meleg, és tüdőgyulladása van, csakis AIDS-beteg lehet.

George Michael a napokban tüdőgyulladással került a bécsi AHK kórházba, és lemondta turnéja összes állomását. Az énekes betegsége kapcsán azonnal szárnyra kelt a pletyka: AIDS-es lehet George Michael. Yahoo kérdéseken, és más fórumokon is találgatják az emberek, vajon miért kell George Michaelnek karácsonyig kórházban maradnia, mi az oka súlyos betegségének.

Vannak, akiket a poénkodás szintjén érint meg, és azzal viccelődnek, ez lesz George Michael utolsó karácsonya, utalva a Last Christmas című dalra. Az értelmesebb fórumozók szerint az énekes a HIV-vírus miatt legyengült immunrendszere miatt fekszik kórházban. Egyelőre senki nem erősítette meg, és nem is cáfolta a találgatásokat.

George Michael és a HIV vírus

A pletykának több alapja is lehet. Egyrészt sok ember fejében az a tévhit él, hogy az AIDS a melegek betegsége. Ha valaki homoszexuális, és tüdőgyulladása van, sokan röhtön kiteszik az egyenlőségjelet, és rámondják, hogy AIDS-es. Ennek az az oka, hogy sok éven át a tüdőgyulladás volt az AIDS-betegek gyakori haláloka.

Másrészt George Michael 2007-ben azt nyilatkozta a BBC HIV és én című dokumentumfiljében, retteg a HIV-vírustól. Egykori szerelme, Anselmo Feleppa ugyanis AIDS-ben halt meg 1993-ban. Az énekes a brazil Feleppával 1991-ben ismerkedett meg Rio de Janieróban. A férfi azonnal elmondta George Michaelnek betegségét, és az énekes végigkísérte brazil szerelme szenvedését. Feleppa 1993-ban halt meg, vérömleny keletkezett az agyában. A kilencvenes évek elején a vírusról szinte semmit nem tudott az orvostudomány, és persze a gyógyszerek sem voltak olyan hatékonyak, mint ma.

Szerelme halála után George Michael állítólag hónapokra elhagyta magát, és bezárkózott. Ebben az állapotában írta meg szerelme emlékére a bossa nova ritmusú, Jesus To A Child című dalt – ezzel is idézve Feleppa brazil származását. Az énekes csak évekkel később, 1998-ban coming outolt.

Freddie Mercury halála is alapja lehet a pletykának

Harmadrészt pedig Freddie Mercury húsz évvel ezelőtti halálának is köze lehet a pletykákhoz. A Queen egykori frontembere halálát tüdőgyulladás okozta. George Michael szerelme, Feleppa halála előtt két évvel hunyt el Freddie Mercury (1991. november 24.).  Feltevések szerint Freddie Mercury már 1987-ben elkaphatta a vírust, csak hat évvel azután, hogy nyolc New York-i homoszexuális férfin diagnosztizálták a betegség akkor még gyakori velejáróját, a Kaposi-szarkómát. A Queen énekeséről évek óta pletykálták, hogy a saját neméhez is vonzódik, a nyolcvanas években több homoszexuális kapcsolata is napvilágra került. A banda tagjai már '89 óta tudták, hogy Mercury HIV-pozitív. Halálának évében bőrén már látszodott a Kaposi-szarkóma, lesoványodott, állapota gyorsan romlott. Halála előtt egy nappal jelentette be, hogy AIDS-beteg.

George Michael 1992-ben fellépett a Freddy Mercury emlékkoncerten, ekkor már tudta, mi vár akkori szerelmére. A görög származású énekes 1984 óta elkötelezett támogatója nem csak az éhező etiópiai gyerekeknek, de többféle AIDS-szervezetnek és az AIDS-kutatásnak is.

A PCP tüdőgyulladás valóban lehet az AIDS diagnózisa

"Sok éven át a PCP volt az AIDS-betegek egyik vezető haláloka. Ez az a ritka tüdőgyulladásos betegség, ami az AIDS kórképének felfedezéséhez vezetett 1981-ben. A pneumocystis jiroveci (régebben azt gondolták az orvosok, hogy a pneumocystis carnii) nevű egysejtű okozta tüdőgyulladás egészséges (vagy jól működő) immunrendszer esetén nem fordul elő. A PCP diagnózisa egyben AIDS-diagnózist is jelent - ebben az esetben a tüdőgyulladás kezelése mellett haladéktalanul meg kell kezdeni az antiretrovirális kezelést, illetve az egyéb opportunista fertőzések elleni védekezést is. A rák elleni kemoterápiától meggyengült szervezetet is megtámadhatja ugyanez a kórokozó, ami egyébként folyamatosan jelen van a környezetünkben. 200-as CD4-es érték alatt javasolt a profilaktikus kezelés megkezdése, hogy a tüdőgyulladás ne alakulhasson ki" - áll a hiv+ oldalon. A ritka tüdőgyulladás igen magas lázzal és száraz köhögéssel jár eleinte, pontos diagnózist csak a szövet- vagy váladékmintából lehet felállítani.