Volna még mit csiszolni az X-Faktor versenyzőinek tudásán - véli egy, a Velvetnek nyilatkozó énektanár. S. Anita szerint a Rocktenors volt a legjobb, és megérné népdalokat énekeltetni a még versenyben lévőkkel. Csak ne legyenek erőszakosak.

Ha a magyar ember X-Faktort néz, rögtön énekszakértővé válik, ezt nem mi találtuk ki, tessék megnézni a kommenteket a versenyzők produkcióit bemutató videók alatt. A biztonság kedvéért megkérdeztünk egy képzett énektanárt is, hogy mit gondol az idei eresztésről.

"Többnyire igen, de nem minden esetben választanak megfelelő dalokat az énekeseknek. Itt nemcsak hangra, hanem karakterre is gondolok. Például Kocsis Tibor kimondottan béna volt az RHCP Under the bridge című dalával, de a kislány [Kováts Vera] is elég nevetséges volt, amikor a szőrmellény mellé ráaggatták az AC/DC slágert" – fejtette ki a Velvetnek S. Anita.

Úgy véli, hangtechnikai szempontból mindegyik versenyzőn lehet még mit csiszolni. Ha viszont őszinte, hiteles az előadása, a hallgatóság túllép a technikai dolgokon, így például a kutyának nem tűnik fel, hogy Madonna technikailag nem a „legélesebb kés a fiókban”, viszont ő Madonna. "De ha már technikai problémákról beszélünk, nem tudom, kinek tűnt fel, hogy Muri Enikő hangvétele – bár hangterjedelme széles skálán mozog - néha kimondottan zavaróan erőszakos. Keményen énekel olyan dalokat, amiknél erre semmi szükség, például a Beyoncé-dalt. Kocsis Tibor orrhangja is technikai hiányosságának köszönhető, de ezen még lehet javítani."

Az idei felhozatalból szerinte minden tekintetben a Rocktenors volt a legjobb, mert jól énekeltek, és azt a stílust hozták, ami hangban is jól passzolt hozzájuk. (Mi ezen őszintén meglepődtünk, bár kétségkívül van annak varázsa, amikor három fiatalember drámai tekintettel vonyítja dúrhármasban, hogy voá.)

"Azért azt tegyük hozzá, hogy a műsor tőlünk nyugatabbra látható változataiban a jelenlegi mezőny labdába sem rúghatna. Itt egyértelműen sztárcsinálás folyik. A fejlődés egy hosszú, munkával teli folyamat, olyan pedig a világon nincs, hogy egy énekes hétről hétre, adásról adásra hatalmasat fejlődik. Egyértelműen a showra, az imidzsre mennek rá: Tarány fogyása, a magánéleti dolgok, mind-mind körítés. Ha valaki jól énekel, akkor kit érdekel, hogy kövér?"

Hozzátette, hogy ha valóban a tehetségkutatáson lenne a hangsúly, és nem a rövid szavatosságú nézettségnövelésen, akkor nem indítanák egymást követő sorban az ilyen produkciókat, "amik a hazai könnyűzenei piac idényszerű letarolásán kívül sok nyomot nem hagynak maguk után. A folyamat részeként egy darabig működik a dolog, majd jön a következő széria, és akiket addig tehetséges énekesként ajnároztak, mehetnek a levesbe. Van persze pár kivétel (Wolf Kati, Tóth Gabi, Oláh Ibolya), de a nagy többség nem marad a szakmában. Ezzel párhuzamban az idénysztárok megfojtják a valódi piacot, hiszen a hazai zenei élet maradék résztvevői egyre jobban kiszorulnak onnan."

A folyamat aztán öngerjesztővé válik: kis országként nem tudunk annyi tehetséget előállítani, mint amennyit egy ilyen műsorfolyam igényel, így – magyarázta S. Anita – amatőröknek beállított profi zenei szakmunkásokat is képernyőre engednek, akik bele is mennek a játékba, mivel máshogy nem tudnak érvényesülni. "Elég csak a TV2 háttérénekeséből az RTL hangjává váló Vastag Csabára gondolnunk."

Kérdésünkre, hogy ő milyen dalokat választana nekik, azt mondta: "mindenkinek adnék egy magyar népdalt. Abból valóban sokat tudnak tanulni".

Na de tényleg, mit énekeljenek?

Szeretjük a zenét, nézzük a műsort, úgyhogy véleményünk épp nekünk is van. Kováts Vera egy kollégánk szerint Adele helyett énekeljen inkább Taylor Swiftet, mert méretben jobban passzol hozzá. Más viszont úgy vélte, a Zaz Je Veux című dala, "persze ebben van bőven tetűség is, de ha tényleg az a tehetséges kis cukibomba lenne, mint aminek mondják, simán menne neki, még ha nem is úgy, mint Zaz istennőnek. Vicces, de az ukrán X-Faktorban már volt."

"Muri Enikő énekelje el Holly Valance-től a Down Boyt, és essen ki a picsába (ezt a popszámot senki nem ismeri), mert kivagyok attól a nagy nyerni akarásától" – mérgelődött egy kolléganőnk, egy kolléga szerint azonban neki kizárólag Tereskova jöhet szóba, lehetőleg az Illatos a pinám c. slágerrel.

A legtöbb ötlet azonban Tarány Tamásra jött, valószínűleg azért, mert a képzetlen fülek számára ő a legjobb, és kész. "A Tarány énekelje az All Along The Watchtowert" – hangzott egy határozott vélemény, más szerint a Linkin Park, illetve Jeremiah Jones Happiness-e menne neki simán. Vagy a Soundgarden. Vagy Danzig. Kinézzük belőle.

Kocsis Tibortól mindenki Keresztes Ildikó lesz 13-85 között, de mi nem feltétlenül értünk egyet az eddigi dalválasztásokkal. "Bármit el tud énekelni, ami nagy hangterjedelmű és lassú, Queen, Robbie Williams, Carameltől bármi" – szólt egy vélemény. "Szerintem a Kocsis énekeljen olyat, amit egy robot írt, mert jó, hogy szép nagy a hangja, de érzelmeket nem tud átvinni a nagy szépen éneklésben, úgyhogy a Queenen azért csúnyan elvérezne. Mondjuk a Caramel lehet, hogy jó lenne, az is ugyanolyan sekélyes" – így egy másik.

Baricz Gergőnek egy kolléganő szerint "pinamágnes dalokat kéne énekelnie, mint Nick Cave Do You Love Me-ja, vagy a Kylie Minogue-gal közös Where The Wild Roses Grow". Akadt, aki a Baseballst szorgalmazta, más szerint "akkor már inkább Cramps, nem?". A végső tipp Depeche Mode és Erasure volt, ezek után semmit sem mertünk kérdezni.