Az Egyesült Államokban a híressé válás egyik divatos formája, hogy valaki fitnesz dvd-t ad ki, nagyon sokaknak van ilyenje Chertől kezdve Kim Kardashianig. A legtöbb persze inkább vicces, mint hasznos, mint itthon Anettka tévétornája. Nézzük a kedvenceinket.

A Cracked közölt nagyszerű összeállítást a leghaszontalanabb fitneszvideókból, olyan videókból, amiken egy nem a testéből, a sportból élő híresség próbál meg edzéseket prezentálni. Egészen elképesztő videók jelentek meg, az USA-ban nagyon népszerű a műfaj, Chertől kezdve Kim Kardashianig rengeteg hírességnek van fitneszvideója.

Az egyik tényleg leghaszontalanabb, ráadásul magyar vonatkozású ki más fitneszvideója, mint Gábor Zsazsáé lehetne. Zsazsa nem siette el a dolgot, 1993-ban, 76 évesen jelentetett meg edzésvideót. Najó, edzésről túlzás beszélni, két golyóra gyúrt fiatalember társaságában emelgeti a lábát egy széken ülve, meg nyújtózkodik. Persze 76 évesen senki sem várta tőle, hogy ugráljon. Érdekes még Zsazsa hozzáállása a sporthoz, nem azért javasolja az embereknek a mozgást, hogy egészségesek legyenek, hanem azért, hogy szépek maradjanak. Nyilván, hogy így maradjanak vonzóak a későbbi potenciális gazdag férjek számára.

A Cracked szerint a leghaszontalanabb fitneszvideó Bonnie Franklin szteptáncosé , amiben néhány guggoláson és könnyen kivitelezhető bemelegítő-gyakorlaton túl tényleg nincs semmi. Viszont ő nagyjából teljesen ismeretlen Magyarországon, úgyhogy nézzünk egy pár olyat, akinek a neve itthon is ismerősen cseng.

Ott van például Cher, akinek a testmozgós videója nagyjából kimerül abban, hogy felvett egy szépen csillogó övet, és néhány apró mozdulatot végez. Az MTV egy összeállításában csak úgy jellemezte frappánsan ezt a videót, hogy “pornó drag queeneknek”, és van benne valami. Élvezzék:

A másik véglet Cindy Crawford 1992-es videója, a Shape Your Body, ami azért haszontalan, mert olyan nehéz mozdulatokat mutat be rajta a modell és partnere, hogy azokat komolyabb előképzettség nélkül nehéz utánozni, sőt néhány edző azt is mondta, hogy a gyakorlatok már inkább veszélyesek, mint hasznosak.

Magyar vonalon egyértelműen az egyik legjobb videó Anettka tévétornája. Lelkes és őszinte, látszik rajta, hogy a készítője nem sokat járt életében edzőterem közelében, vagy ha járt, akkor nem figyelt túlságosan, viszont nem is akarja eljátszani a fitneszgurut. Mozdulatai leginkább egy könnyebb bemelegítést idéznek valamilyen sporttevékenység előtt. Bár kétségtelen, hogy a pár perces mozgás felpörgetheti az embert például munka közben. A képi megoldások pedig egészen elképesztőek. Gerencsér Tamás munkáját dicsérik.

A Metal Lady Bíró Ica életét szemlélve nehéz szétválasztani a metálénekesi és a sportolói korszakot, de az biztos, hogy mindkettő meghatározó az életében. Bíró a '90-es évek közepén került be a fitneszvilágba, nagyjából ekkor kezdte kiadni a videóit is. Több dolog is feltűnő a közel húszéves felvételen. Az egyik, hogy mennyire hasonlít Anettka videójának 2006-os vágási, meg képúsztatási technikája Bíró Icáéra, valamint, hogy hiába beszélünk fitneszvideóról, az esetek többségében a képen nem látszódik a mozgó ember, mert hiányzik a feje, és a lába térdtől lefele, leginkább mintha csak egy tornázó ágyékról lenne szó.

Az extremitások kedvelői a Neoton Família Aerobic című lemezére tornázhatnak. Az album 1983-ban jelent meg, és az Aerobic című darab csodálatos power song. A számot hallgatva az embernek mozogni támad kedve. Ha valami ugrabugrálós testedzést kell végezni, akkor ez a darab a tökéletes aláfestőzene, még akkor is, ha nincsenek hozzá speciális mozdulatok.

Sajnos két szuper tornáról nem találtunk videót. Az egyik természetesen a Mindenkinek kell egy kicsi mozgás, a klasszikus tévétorna. A másik pedig Sinkó Andrea és Csisztu Zsuzsa közös videója, a Fitt & Roll, amiben mindenféle slágerekre tornázik a két tornász.