Egy kisfiúnak tartom, aki eltévedt az erdőben és nem talált magára, és azt sem tudja, hogy fiú-e vagy lány - így látja Tóth Vera az exmegasztáros Szecsődi Károlyt, aki a múlt héten nyilvánosan vállalta transzneműségét. Ismerősei tudtak az identitásáról, a coming outot pedig helyes döntésnek tartják.

Férfi testbe született nőnek érzi magát az exmegasztáros Szecsődi Károly. "Nem fiú, nem lány, nem hetero, nem meleg, nem biszex, csak én" - definiálta magát az Aktívban az énekes, akiről ugyan nem mondták ki, de az elmondottak alapján transzneműnek tekinthető. Szecsődi ismerősei tisztában voltak az identitásával, és úgy gondolják, jól tette, hogy felvállalta transzneműségét.

Tóth Vera: "Karcsi egy kisfiú, aki eltévedt az erdőben"

Az énekesnő úgy gondolja, hogy habár az átlagtól eltérő embereket nehezebben fogadják el Magyarországon, Szecsődi jól döntött, feltéve, hogy jót tett neki ez a vallomás. "Nyilván ez egy felelősségteljes döntés volt. Idővel ezek a dolgok úgyis kiderülnek - és jobb, ha így derülnek ki, mint ha valaki lefotózza a Capellában. Karcsi viselkedése már mindenkinek szemet szúrt, ő nem is csinált ebből titkot: állandóan a Capellába ment fellépni, láttuk már őt latexruhában is, stb."

Tóth Vera azt mondja, kedveli, de egyben sajnálja is a 19 éves énekest.  "Egy árva gyerekről van szó (pont akkor halt meg az édesanyja, amikor neki a legnagyobb szüksége lett volna rá.) Szerintem nagyon sok lelki problémája van, ami miatt ő így érez, ami miatt ő így döntött. Egy kisfiúnak tartom, aki eltévedt az erdőben és nem talált magára, és azt sem tudja, hogy fiú-e vagy lány. Csak drukkolni tudok neki - ha traszszexuálisként érzi jól magát, akkor érezze úgy magát. A transzszexuálisok csoportja Magyarországon egy nagy család, ők nagyon összetartanak, szeretik egymást, és ha jön egy új, akkor befogadják. Még az is lehet, hogy Karcsi köztük találta meg a családi érzést. Annyit kívánok neki, hogy érezze jól magát, azok az emberek pedig, akik ismerik, értsék meg ezt a dolgot."

Hien: "Aki nem szereti, ne nézze"

"Mindig is tudtuk, hogy Karcsi kicsit különcebb, de elfogadtuk, és ezzel együtt szerettük. Aki ezt nem szereti, ne nézze - ő ilyen, miért is kellene meghazudtolnia magát?" - kérdezett vissza Nguyen Thanh Hien. Hozzátette, Szecsődi közvetlen ismerősei tisztában voltak transzneműségével is. Hien szerint tény, hogy Magyarországon rizikós felvállalni az eltérő identitást, de mint mondta, Szecsődit egy olyan művészléleknek tartja, akinek sokkal rosszabb lenne, ha álarc mögé kellene bújnia. Az énekesnőt egyébként korábban összehozta a sajtó Szecsődivel.

Bencsik Tamara: "Karcsi megtalálta önmagát"

"Merész dolog volt tőle, de le a kalappal előtte, hogy ezt fel merte vállalni Magyarországon" - magyarázta az exmegasztáros énekesnő, és hozzátette, bárki bármit mondhat Szecsődi Károlyra, ő mindig úgy fog rá tekinteni, mint a kisöccsére. Bencsik Tamara szerint Szecsődi nem keresi az útját, hanem pont, hogy megtalálta önmagát: "Karcsi tisztában volt azzal, hogy nagyon sok támadás éri majd, biztos vagyok abban, hogy ezért halogatta a vallomását ilyen sok ideig. Végül csak a sarkára állt. Felnőtt" - mondta.

Amanda Elstak: "Korrektnek kell maradni a heterók világában"

Amanda Elstak transzszexuális műsorvezetőnek, az Összefogás a Toleranciáért Alapítvány elnökének az a véleménye, hogy sajnos az országban még Budapesten sem toleránsak az emberek, pláne nem egy olyan kis községben, ahonnan Szecsődi származik. "Lehet, én kivételes ember vagyok, de a körülöttem lévő üzletpartnerek nem azt nézik velem kapcsolatban, hogy mi vagyok, hanem hogy maximálisan, korrekten teljesítem-e a megbízásaimat. Évek óta szervezem a magyar tolerancia, a magyar jótékonysági díjátadókat és az AIDS gálát, és azt veszem észre, hogy egyre többen látogatják a rendezvényeimet, és egyre több ismert és civil ember kezdi alkalmazni a toleranciát." Amanda Elstak hozzátette, szerinte mindegy, hogy az ember meleg, bi vagy transznemű, ha megadja a tiszteletet mások felé, korrekt és jó marad, akkor semmi baja nem történhet. "Én örülök, hogy hetero társadalomban élhetek, tiszteletben tartom és alkalmazkodom is hozzá."