Sofia Vergara Amerikát a Modern család sorozat szenvedélyes anyukájaként vette le a lábáról, alakításáért Emmy-díjra és Aranyglóbuszra is jelölték. Már láthatjuk a mozikban Katherine Heigl és Jon Bon Jovi oldalán a Szilveszter éjjel című romantikus vígjátékban, nemrég pedig főszerepet kapott a Farrelly testvérek Three Stooges című vígjátékában. Mi új filmje, a Táncoló talpak 2 kapcsán rendezett sajtó-kerekasztalnál beszélgettünk a színésznővel, aki egy kikapós pingvinmenyecskének kölcsönözte hangját.

Sofia Vergara hangos, állapítottam meg, miután a kis fekete Dolce & Gabbana ruhát viselő színésznő belépett a terembe, ahol mi, újságírók vártunk rá. Később értékelésemet harsányra módosítottam, ám ez addigra már senkit sem zavart. A kolumbiai származású Vergara modellként kezdte karrierjét, és elképesztő kisugárzása van: erőfeszítés nélkül vette le a lábáról a teljes újságírókontingenst, a nőket is beleértve. Beszélgetés közben gyakran nevet, mélyen a kérdező szemébe néz, sőt néha kacéran rá is kacsint a gyanútlan sajtómunkásokra, akik ettől lefolynak a székről. Élőben rendkívül szórakoztató jelenség, a filmvásznon pedig egész jól átsugárzik szexisége a rajzolt pingvinlányon, Carmenen.

Robin Williams igen elismerően nyilatkozott magáról az imént.

Ó, örülök neki, ő a legjobb. Jobb latino akcentusa van, mint nekem. Féltékeny voltam rá!

Milyen volt vele dolgozni?

Elképesztő. Annyi energiát sugároz. Mellette úgy éreztem, semmit sem tudok. És tökéletesen utánozza a hangokat, a háttérzajokat, mindenre képes. Szóval sok alázatot tanultam közben.

És milyen volt rajzfilmfigurát alakítani?

Először vállaltam ilyen feladatot, úgyhogy azt hittem, majd beállítanak egy stúdióban a felvevőfülkébe, ahol felolvasom a szövegemet és közben pingvinnek képzelem magam, és ennyi. De úgy szervezték, hogy együtt voltunk, láthattuk egymást és tényleg színészkedtünk, például ha egy jelenetben fáztunk, akkor [Robin Williams] odajött hozzám, összebújtunk és úgy mondta a szövegét dideregve. Szóval tényleg igazi színészet volt, igazán remek.

Jó a film, csak kevés jelenetben szerepel Carmen!

Hát igen, tudtam, hogy ez csak kis szerep lesz. Első alkalommal vállaltam, hogy szinkronizálok bármit, úgyhogy nem akartam olyan nagy szerepet választani, amivel aztán esetleg nem bírok megbirkózni. Nagyon új nekem még a színészet, ezért inkább apró munkákat vállalok, amelyekről biztosan tudom, hogy jól fog menni, és nem fogják rá azt mondani, hogy „Jézusom, mit művel ez?“ Imádtam, és nagyon lenyűgözött Carmen, amikor tegnap végre először láttam.

Nem tudta, hogyan fest majd Carmen?

Azt tudtam, hogy szexi latina pingvinnek rajzolják majd, de nem gondoltam, hogy ilyen szempillái lesznek, meg minden.

Csak a forgatókönyvet kapták meg, a filmből nem láttak jeleneteket?

Nem, nem kaptunk képeket. Az ilyen filmek technikailag hatalmas ügyek, azt hiszem, sokkal tovább tart elkészíteni őket, mint egy rendes filmet. Megmutattak egy kicsit abból, hogyan fognak kinézni a figurák, de nem színes rajzokat, csak vázlatokat, köröket meg ilyesmi, nem lehet igazán látni rajta, hogy mi az, ha az ember nem ért hozzá.

Mi volt az, amiért igent mondott a felkérésre, amikor megkeresték a szerepajánlattal?

Nagyon tetszett, egyrészt azért, mert a Táncoló talpak annyira sikeres volt. Másrészt ez egy apró mellékszerep, és én valami ilyesmit akartam, ami gyerekeknek szól, és jó üzenete van. Na és persze egy ilyen szerephez nem kell több órányi kutatómunkát végezni! (Nevet.) Úgyhogy nagyon egyszerű volt. És annyira csodálatos társulat része lehettem, tudtam, hogy kik lesznek a filmben: Robin Williams, Hank Azaria... Szóval rögtön igent mondtam.

Sokat poénkodtak a felvételek során, nagy mókamester Robin Williams?

Hát persze, hiszen találkoztak vele, nem? Egyszerűen nem lehet leállítani. Elképesztően vicces. Kitalál mindenfélét, játszik a rendezővel, az akcentusokkal, annyira tehetséges ember.

Gondolta volna valaha, hogy a Modern család az egyik legviccesebb tévésorozat lesz?

Soha. De azt se hittük volna, hogy már az első epizódtól kezdve ennyire fogják imádni. Azt gondoltuk, tovább tart majd, míg az emberek felismernek az utcán. Istenemre esküszöm, lement a pilot, és azon a héten elmentem vásárolni, és amikor megszólaltam, az emberek ledöbbentek „Jesszusom, Gloria!“ Mindenhol, amerre csak jártam. És egy hónapba sem telt. Gyakorlatilag rögtön ez volt.

Előfordul, hogy letámadják az utcán a rajongók?

Amíg nem szólalok meg, addig oké. Az emberek végigmérnek, és azt gondolják, „á, ez nem lehet ő“. Vagy „á, ő sokkal magasabb“. De ahogy kinyitom a számat, felhördülnek:  „Hűűű!“ Akkor rájönnek, hogy tényleg én vagyok az.

És élvezi a figyelmet?

Nagyon hízelgő, amikor az emberek szeretik, amit csinálsz. Nagyon jó dolog felkelni minden reggel, és olyan munkát végezni, amiről tudod, hogy az emberek imádják, és azt érezni, hogy jól végzed a munkád, fantasztikus! Nagyon ritkán kaphat az ember  egy ilyen különleges tévéműsort, mint ez.

Van valamilyen fóbiája?

Igen, például imádom a tengert, számomra az ideális nyaralás helyszíne egy yacht fedélzete. De még ha fizetnének nekem, akkor sem ugranék bele abba a mély, sötét vízbe, mint egyesek. Ha nem látom az alját, akkor esélytelen.

Tud táncolni?

(Búgó hangon, rövid hatásszünet után.) Persze, hogy tudok. Latina vagyok. (Mindenki nevet.)

A hangja az egyik legfontosabb színészi eszköze. Jelentett valaha pályafutása során problémát az akcentusa?

Persze, természetesen. Amikor Los Angelesbe költöztem és elkezdtem meghallgatásokra járni, és nem voltak szerepek akcentussal beszélő latino nők számára. Olyan szerepeket kaptam, ahol mondjuk fekete, vagy ázsiai, vagy orosz lány kellett a filmbe, és a rendező azt mondta: „választhatunk téged, nem számít, hogy honnét valósi a figura, te alakíthatod“. De kifejezetten latino nő számára sosincs szerep, úgyhogy az elején azt gondoltam, meg tudom oldani, meg tudom javítani a kiejtésemet, legalább annyira, hogy valami másra hasonlítson az akcentusom. Úgyhogy rengeteg pénzt és időt áldoztam rá, aztán meghallgatásokra jártam, ahol csak arra tudtam gondolni: „mi is a következő szó, hogyan tekerjem most a nyelvem?“, úgyhogy a színészkedésre már nem tudtam figyelni. A kiejtéssel foglalkoztam, szóval borzalmasat alakítottam, nem is hívtak vissza a rendezők, annyira szörnyű voltam!

Ezen a ponton azt mondtam magamnak: én ehhez túl öreg vagyok! Vannak, akiknek jó nyelvérzékük van, de én nem tartozom közéjük! Emiatt azt hiszem, az akcentusom az idő múlásával csak egyre erősebb! Úgyhogy azt mondtam magamnak, megpróbálok olyan szerepeket vállalni, melyeket akcentussal is tudok alakítani.

Na és milyen az amerikai akcentusa?

Nincs amerikai akcentusom. Maga szerint ha lenne, akkor továbbra is latino szerepeket játszanék, szexis latinákat, és nem kutatót vagy orvost?

Felvidította egy kicsit ez a film a barátját, Nicholas Loebet? Úgy tudom, ő nemrég autóbalesetet szenvedett.

Igen, de az vagy másfél éve történt. Már jól van.

Úgy hallottam, a barátja indult volna a szenátori pozícióért, de meggondolta magát.

Igen, továbbra is érdekli a politika, de még mindig nem tökéletes az egészsége. Hatalmas baleset volt, teljesen összetörte magát, és az egyik lábában még mindig krónikus a fájdalom. Remélhetőleg javulni fog, de annak ellenére, hogy már egészségesnek tűnik, a fájdalmat tekintve még korántsem az. Estére általában nagyon erős fájdalmai vannak. Remélem, hogy tovább javul és azokkal a dolgokkal foglalkozhat, melyekkel szeretne.

Nehéz időszak volt?

Igen, persze, amikor valaki, akit ismersz, ott fekszik egy kórházi ágyon, szörnyű állapotban, és nagy fájdalmak közepette... Teljesen be kellett kábítaniuk morfiummal, hat helyen el volt törve a csípője. Két hónapig lábra sem tudott állni, borzasztó volt. De nagyon szépen felépült.

Kissé furcsa kontrasztként a készülő Three Stoogesben gonosz asszonyt alakít, aki megpróbálja megöletni a férjét. Várja már az áprilisi premiert?

Igen, nagyon kíváncsi vagyok. Még nem láttam a filmet.

Ismeri a régi amerikai tévésorozatot?

Igen, persze, Kolumbiában nagyon népszerűek voltak.

Beszélt az akcentusáról. Mi a véleménye, javult a helyzet az elmúlt évek során, több lehetőséget kapnak a latina nők Hollywoodban?

Igen, javultak a dolgok, mióta van Penelope [Cruz], mióta van nekünk Salma [Hayek], mióta vannak akcentussal beszélő színésznők, de még mindig nincsenek túl sokan, látja, itt megakadtam, azt hittem, több nevet fel tudok sorolni. (Nevet.) Nehéz ez! Tudja, nagyon szerencsések voltunk, hogy rábukkantunk a lehetőségekre, hogy például Penelopét Oscarra jelölték, hogy elnyerte az Oscart, elképesztő dolog! Ez azt jelenti, hogy az emberek tényleg megértik a munkájukat és szeretik őket, mert ez nagyon nehéz!

Rendszeresen megnyeri a világ legszexisebb nője, a világ legszebb nője szavazásokat világszerte. Milyen érzés ez?

Fantasztikus. Érti, negyven éves vagyok! (Nevet.) Mindig nevetek. Meg vannak ezek őrülve? Engem hasonlítgatnak, például a legjobb fenék címéért Kim Kardashiannel versenyeztetnek, de hiszen ő 15 évvel fiatalabb, neki kéne ezen felháborodnia! Mindig nagyon viccesnek találom ezt, hiszen a fiam húsz éves. Én meg negyven leszek. Úgyhogy valahol valaki teljesen bolond, tényleg nekem kéne szerepelnem ezeken a listákon? (Nevet.)

Olvastam egy interjút Colin Farrellel, amelyben magát nevezte meg ideális hősnőként.

Tényleg?

Hasonló érzésekkel viseltetik iránta?

Igen, imádnék vele forgatni egy filmet, hát persze. Van egy listám azokról a pasikról, akikkel szívesen szerepelnék együtt, de simán.

Kivel?

Ó, olyan sokan vannak. Nagyon szeretnék például forgatni Leonardo DiCaprióval, nagyon szeretnék együtt játszani Will Smith-szel. Szerintem Will Smith mellé mindig latino lányt választanak, szóval ott lenne esélyem! (Nevet.) De Leonardo DiCaprióval már nehezebb dolgom lenne... talán ha a történet Dél-Amerikában játszódna, vagy ilyesmi.