Egészen parádésan indult a magyarok számára a 2012-es Eurovízió. A szokásos unalmaktól eltérően már a legelső elődöntő előtt kizárták Bebét és zenekarát, akik nem tudták értelmezni a szabályokat, Krisz Rudi nyolc óra alatt írta magyar szöveget, Gallusz Nikiéktől pedig egy jó kis műbalhét kaptunk, mivel a pályázatra elküldött dalban nem is ő énekel.

“Szerda este 8-kor hívtak fel, hogy végül is az én dalom került kiválasztásra. Én már három éve hajón zenélek, és csak poén szinten küldtem el ezt az angol szövegű dalt” - mondta a Bebe kiesése miatt vigaszágon versenybe került Krisz Rudi. Az angol nyelvű dalnak érdekes módon A fél veled egész a címe, ami annyira nem angol, de mint kiderült, az énekesnek korábban szóltak, hogy nyolc órája van átírni az eredeti szöveget magyarra, ezért már ezzel a címmel szerepel az indulók közt. “A húsz indulónak a nagy része angolul énekel, szerintem magyar közönségnek magyarul kell énekelni, bármennyire is itt ez a globalizációs őrület.” Krisz Rudi annyira a régi értékek híve, hogy szerzeménye sem akar túl modern lenni. “Egyáltalán nem követi hangszerelésben és zenei világban sem a mai trendi tuctuc zenét, ahol két harmóniából megállnak a dalok. Az utóbbi években szinte csak jazzt játszottam, ez nem az lesz, de hallani, hogy mi ivódott belém az elmúlt években.” Az énekes nem él burokban, és tud a róla kialakult negatív sztereotípiáról. “Semmi bajom nincs a mai dalaimmal, mert nagy sikereket értem el velük, egy egész ország szerette őket, de mai fejjel már más tetszik. Írtam több megasztárosnak is rengeteg dalt, de az emberek nem tudják, hogy az enyémek” - árulta el motivációit a lemezt utoljára 2008-ban kiadó Krisz Rudi.

Sietős a munka

Krisz Rudinak nem maradt sok ideje, a versenydalának még a végleges szövegét sem tudta megjegyezni. “Most voltak itt forgatni, és még nem tudtam nekik elénekelni, mert öt órája lett kész a végleges verzió, és még most is tart a tanulás. Hajnalban énekeltem fel, semmit nem aludtam, ráadásul valami világszintű produkciót kellene előadni, itt nem elég csak kiállni és énekelni” - mondta lelkesen a tinilányok egykori álma, aki hangot adott annak a reményének is, hogy nem előadóra, hanem dalokra fognak szavazni a nézők. “Persze lehet, hogy csak nekem fog tetszeni, amit csinálok, de én ezt szeretem és élvezem”

Bebe jövőre ismét megpróbálja

A kizárt Bebe menedzsmentje hivatalos közleményben tájékoztatta az érdeklődőket, hogy nem neheztelnek a szervezőkre, jövőre pedig ismét nekifutnak, talán már a szabályoknak is megfelelő dallal. “A nevezési feltételeket előzetesen megismertük, elfogadtuk, azonban tévesen értelmeztük, ugyanis a pályaművet, mint egy egységes, egész és megbonthatatlan műalkotást kezeltünk, amely szöveges tartalmában, üzenetében, szerkezetében és hangszerelésében eltér a nyilvánosság előtt elhangzott szerzeménytől, ami sem adathordozón, sem nyilvánosság előtt nem jelent meg korábban. Elismerjük, hogy a zenei alap részben azonos a két zeneműben” - írta Spaics Tibor. “Kérjük a sajtó munkatársait, hogy munkájuk során körültekintően járjanak el, mivel az Eurovíziós Dalfesztivál a 'dalok versenye', ezért a Fans will be friends című dalunk került ki a versengésből, viszont a szervezőkkel, gyártó partnerekkel és pályatársakkal továbbra is jó viszonyt ápol a zenekar, munkánkat pedig elismerés övezi” - áll a menedzser közleményében, kiegészítve némi kalapemelgetéssel a programban részt vevők odaadó munkája előtt.

Nem emlékszik, mikor hangzott el a dal

"Megmondom őszintén, nem emlékszem, mikor és hol hangzott el a Fans will be friends, csak annyi biztos, hogy szeptember 1. előtt" - mondta a Velvetnek Bebe, akinek úgy tűnik, nem okozott akkora törést az életében a kizárás. "Ettől még nem vették el a kedvemet az Eurovíziótól, követni fogom az eseményeket is, nagyon csípem Tóth Gabit és Caramelt, ők a favoritjaim" - árulta el az új zenekarával épp lemezre készülő zenész, aki mellesleg nagyban küzd a playback ellen is.

Gallusz Niki problémája nem is létezik

“Olyanokat írtak, hogy a dal is más lesz, pörgősebb meg ilyesmi, de erről szó sincs, a versenyre nevezett dalunk annyiban fog különbözni attól, amit a félperces részletben hallani lehet, hogy Gallusz Niki fogja énekelni, és újrajátszottam a zongorát” - mondta Vízy Márton, akinek versenyre nevezett daláról a héten derült ki, hogy valójában Ambrus Rita énekli. “Dühös voltam, amiért ezt így felkapták, mert a probléma nem is létezik. Itt dalok pályáztak, nem előadók, én csak egyszerűen nem akartam egy csomó pénzt költeni stúdióra egy olyan dal miatt, ami nem is biztos, hogy eljut valahova, ezért egy évekkel ezelőtti demót küldtem be” - tisztázta a dolgot Vízy, hozzátéve, hogy arról szó sem volt, hogy Ambrus Rita énekelné az Európa, egy a szívünk című dalt, ráadásul semmiféle konfliktus nincs köztük, vagy akár a két énekesnő között.