A szakvélemény szerint nehéz annyi kéjgázt fogyasztani, hogy valakit kórházba kelljen szállítani miatta, valakinek tartania kell maszkot, mert egy idő után lehanyatlik a keze. Az ebből adódó problémák annyira nem jellemzőek, hogy az ambulanciákon nem is nagyon találkozni velük.

A mai hírek szerint Demi Moore-t nem kimerültség vagy leromlott egészségi állapota miatt szállították tegnap kórházba, hanem pár barátjával kicsit elengedték magukat, és túl sokat kéjgázoztak. Az orvosok által altatóként, a boltokból habpatronként beszerezhető nevetőgázról a fellelhető információk szerint nehéz elképzelni, hogy ilyen durva hatása lenne, a Daath.hu szerint például a túladagolásnak mindössze rosszullét, hányinger és zavarodottság a következménye.

Annyi kijelenthető, hogy a kéjgáz valóban nem túl veszélyes anyag, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ kommunikációs igazgatója, Barna Erika elmondta a Velvetnek, hogy ők gyakorlatilag nem is találkoznak a fogyasztókkal az ambulancián, még anekdotákban sem.

“Elképzelhető, hogy valaki elájul, és elveszti az eszméletét, ha valaki nagy mennyiségben, és hosszú időn keresztül fogyaszt kéjgázt, de ezzel ritkán találkozni” – mondta Dr. Rácz József, a Kék Pont igazgatója. “Nem is a mennyiség a lényeges, hanem hogy folyamatosan kapja a használó a kéjgáz-oxigén keveréket – altatásnál is ezt használják. Magyarországon leginkább patronból és lufiból, az utóbbi időben pedig palackból fogyasztják. Annak nagyon kicsi a valószínűsége, hogy lufiból vagy patronból fél órán keresztül folyamatosan tudja szívni valaki a gázt.”

Tehát Moore és barátnője valószínűleg palackból fogyasztottak, mert hát nem csóró középiskolások ők, hanem gazdag celebek.

Dr. Zacher Gábor toxikológus szerint teljesen emberfüggő, hogy mennyi kell egy mentős esethez. “Ha valaki saját maga adagolja, akkor nagyon nehéz túladagolni, mert rövid időre eleszméletlenedik, akkor pedig lehanyatlik a keze, és nem tudja maga elé tartani a maszkot. Ha valaki más tolja bele a fejébe, akkor oxigénhiányos károsodás keletkezhet, de itt sem mindegy, hogy mekkorákat slukkol belőle.”

Demi Moore kórházba kerülésének tényleg lehet köze a leromlott egészségállapotához, mivel az utóbbi időben többeknek is feltűnt, hogy kórosan sovány, ilyenkor nyilván kevesebb is elég, de az is elképzelhető, hogy a mellette lévő barátnője szívatta túl intenzíven. Vagy csak egyszerűen jobb lenne bevallani a kokaint is.