Abszolút politikamentes rendezvény lesz az Összefogás Koncert, amelyen politikamentes előadók politikamentes dalokat fognak elénekelni vagy muzsikálni. A politikamentes sajtóeseményen megtudhattuk, mindenki meg akarja menteni nemzetünket, ami azért nem olyan veszélyes, és politikamentesebb, mint a jamaicai főváros súlyosan átpolitizált downtownja.

"Legnagyobb ellenségünk az államadósság" - áll az egyik veretes mondat az Összefogás Koncert sajtóeseményének egyik brosúráján. Az eseményt kedden tartottak a Symbol nevű óbudai étterem-szórakozóhely komplexumban. Az alaposan fűtött fehér tetőtérben kisebb celebtalálkozó volt, hisz fellépti díj elkérése nélkül sok énekes és zenész csatlakozott a nemes célhoz, hogy győri és pesti koncertekkel kihúzzák az egykori Magyar Köztársaságot az adósságcsapdából.

Miközben derék késéssel mindenki befutott, a csoportkép elkészítése után DJ Dominique, azaz Várkonyi Attila nekikezdett a szózatnak. "Szimbolikusan körbeüljük az asztalt" - mutatott az Utolsó vacsorá-hoz hasonlító képre, majd hozzátette, hogy "sokan felvonják a szemöldökük, sokan sejtenek politikai célokat" a rendezvény mögött. A koncert Rédly Elemér győri plébános Összefogás az Államadósság Ellen Alapját hivatott feltölteni - mint kiderült -, bár "tudjuk, hogy ez az összeg elenyésző az államadóssághoz képest" - folytatta politikamentes monológját Várkonyi.

A dj arra kifejezetten büszke volt, hogy a gyermek Patai Annától az idősebb korosztályt képviselő blueskirály Török Ádámig mennyi féle-fajta embert sikerült összeszedni a koncertre, amin a sajtóanyag szerint több mint 100 fellépő lesz (ebből 2 amatőr zenekar, amiket egy zsűri választ ki, a többiek névsorát itt olvashatja). Neményi Ádám, a főszervező ezután arról beszélt, hogy egy Zala megyei beszélgetésből kerekedett ki a koncert ötlete, amit felkapott Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere, sőt a Nemzeti Erőforrás Minisztérium is, amely ingyen Arénát biztosított a muzsikusoknak.

Jött a nagy bejelentés, hogy lesz Szikora Robi meg Bon Bon is, és Neményi is kijelentette: "megpróbáljuk ezt politikamentesen". A sokszínű társaságot ő sem hagyta ki, "vannak itt barátaink, akik New Yorktól Vietnamig több helyről érkeztek, mégis magyarnak vallják magukat" - emelte ki a Király-testvéreket és Hient.

Szar a helyzet, de Jamaicában még inkább

Bársony Bálint szaxofonos és a koncert zenei szervezője elmondta, hogy két éve járt Jamaicában, Kingstonban, ami a világ második legveszélyesebb helye. Ott aztán mindenkit kinyírnak, főleg ha fehér, de ők zenélnek, ezért őket megkímélte a downtown lakossága. "Tudod miért? Mert Jamaica függetlenségét a zenével vívták ki" - utalt Bob Marley gondolatébresztő dalaira. "Ezt a példát követni kéne" - mondta Bársony.

A szervezésről annyit közölt, hogy "első körben a [Neményi] Ádám kontaktjait telefonáltuk körbe", aztán a sajtóhír hatására sokan jelentkeztek, hogy csatlakoznának. Délután fél 4-től este 10-ig lesz koncert, úgyhogy sok zenészt kellett beszervezni. A Szikora Robi volt Bársony szerint a legfrissebb szerzemény, Győrben ő zárja majd a programot. A rendezvény politikamentességéről annyit mondott Bársony, hogy "akit érdekel a politika, kicsit nézzen körül! Az történik, hogy Magyarországon vannak tehetséges emberek, akik próbálnak valamit tenni az országért, akik falakba ütköznek, arrébbdobják őket, mint a szemetet az utcán" - utalt a külföld Magyarországgal való bánásmódjára. Jamaicán jobb hangulat van, pedig nagyobb a szegénység - tette hozzá, majd nagy ívben zárta gondolatait: "Az én politikám az, hogy szeretném minél jobbá, élhetőbbé tenni az országot, mert én szeretek Magyaroszágon élni!"

A legfiatalabb fellépőt, Patai Annát is megkérdeztük, aki elképesztő nemzeti érzelmekről tett tanúbizonyságot. "Mivel itt lakunk, ez a hazánk, szeretnénk segíteni" - sorolta az érveket, miért jött el a Symbolba. Szolnoki Péter, a Bon Bon svájci frank sújtotta énekese is hangsúlyozta, hogy "minden évben részt veszünk ilyen összefogásban". "Egy művész nem azért született, hogy panaszkodjon, hanem hogy szórakoztasson" - taglalta ars poeticáját. Török Ádám a nyugdíjasokat akarja képviselni, és elektronikus duóban fog fellépni. Török elmondta, hogy a bankok már nem találhatnak fogást rajta, hisz a törlesztés miatt "el is ment a lakás két évvel ezelőtt".

LL Junior szerint "kutyakötelességünk segíteni a nemzet problémáján". "Opportunista vagyok - mondta a rapper -, mindig mindenki azon gondolkozik, hogy félig tele, vagy félig üres-e a pohár. Én nem gondolkozom, megiszom!" - tette hozzá a vidám zenész, majd beállt a pulthoz legurítani némi üdítőt.