A másodfokú bíróság négy év hat hónapra módosította az elsőfokú bíróság hatéves börtönbüntetését Damu Roland ügyében. A színészt két rendbeli személyi szabadság megsértésében és nemi erőszakban találták bűnösnek. Mivel nincs létező lakcíme, Damunak a büntetése megkezdéséig a rendőrségre kell járnia igazolni, hogy nem szökött meg. Ruttner György perújrafelvételt akar.

A másodfokú bíróság megváltoztatta az elsőfokú ítéletet Damu Roland ügyében kedden, de nem olyan mértékben, mint ahogy azt Ruttner György, a színész ügyvédje maratoni perbeszédével el akarta érni.

A bíróság az eredeti hat évnyi börtönbüntetést négy és fél évre módosította többek között azért, mert valóban voltak pontatlanságok az elsőfokú ítéletben, illetve azért, mert enyhébben értékelték a nemi erőszak súlyosító körülményeit.

A büntetési tétel 2-12 év volt Damu Roland ügyében a nemi erőszak miatt, a kiszabható büntetés pedig a törvényi szabályozás miatt hét évről indult eredetileg. Végül az ítélet enyhült, és Damu Rolandot nemi erőszak és két rendbeli személyi szabadság megsértése miatt ítélték el. Ezen felül a körülbelül másfélmillió forintnyi perköltségből egymilliót meg kell fizetnie, öt évre eltiltották a közügyektől. Amiért a per alatt nem tudott a bíróságnak létező címet bejelenteni állandó lakhelyéül, az büntetés letöltésének megkezdéséig nem hagyhatja el Budapestet, és kétnaponta a rendőrségen kell jelentkeznie.

Ruttner György, Damu Roland ügyvédje az ítélethirdetés után azt mondta, tisztelik a bíróság munkáját, de úgy érzik, az ítélet semmitmondó, nem értenek vele egyet, ezért perújrafelvételt kezdeményeznek majd a Kúriánál. Az ügyvéd a körülbelül három órás ítéletindoklás alatt végig jegyzetelt, az ülés végére három oldalt teleírt. A bíróság nagyjából lesöpörte az asztalról a korábbi próbálkozásait a pornósokkal előadatott rekonstrukciótól kezdve a bugyi szakítószilárdságának megméréséig, az ügyvéd azt viszont sikerként értékelte, hogy mégis sikerült mérsékelni a kiszabott büntetést.

Damu Roland nem kívánt nyilatkozni. Az ítéletet eleinte megdöbbenéssel vette tudomásul, mereven ült, ahogy hallgatta a bírót, később viszont kicsit összeszedte magát, és többször is nemtetszését fejezte ki.

Az ítélethirdetés alatt több nőjogi szervezet tiltakozott a bíróság épülete előtt azért, mert szerintük Ruttner György ügyvédi munkáját végezve próbálta elbagatellizálni a Damu Roland által elkövetett nemi erőszakot. A tüntetést az ítélethirdetés előtt kezdték, de mire a bíróság megkezdte a munkáját, addigra elcsitították a tüntetőket, és végül zökkenőmentesen zajlott le az indoklás.

A múltkori tárgyaláshoz hasonlóan most is megjelent a Marslakók című sorozat stábja, de most nem tudták megzavarni a bíróság munkáját, csak az épület előtt forgattak. Információink szerint nem is engedték volna be őket a tárgyalóterembe, készenlétben álltak a biztonságiak arra az esetre, ha a stáb mégis be akart volna menni a tárgyalóterembe.