Kristen Stewart huszonkettedik születésnapján elöntötték a Twittert az úgynevezett Krisbianektől származó születésnapi köszöntések. A nap végére kiderült, hogy a Krisbianek olyan nők, akik a színésznő kedvéért szívesen lennének leszbikusok.

Az Alkonyat-filmek főszereplője, Kristen Stewart április 9-én ünnepelte a huszonkettedik születésnapját, ami egy nem várt internetes trendet indított be. A Twittert ellepték az úgynevezett Krisbianektől származó boldog születésnapot kívánó üzenetek, de annyi, hogy uralkodó témává vált egy időre a dolog.

“A Krisbianek imádják a gyönyörű, szexi istennőjüket, akit Kristen Jaymes Stewartnak hívnak. Boldog születésnapot Kstew!” - írta egy Twilight-rajongó Twitteren. “Tökéletes 1990 óta. A Krisbianek szeretik Kristent” - írta egy másik, Planet Kristen nevű felhasználó. “Annyira boldog vagyok mindazért, amit a Krisbianek elértek ma! Kristen büszke lenne ránk! Boldog születésnapot Kristen Stewart, a Krisbianek szeretik Kristent!” - így egy harmadik rajongó.

Ilyen és ezekhez hasonló üzenetek ezreivel találkozhatunk, ha a Krisbians love Kristen (A Krisbianek szeretik Kristent) vagy a Krisbian kifejezésre keresünk Twitteren, néhány országban pedig még mindig az oldalt meghatározó, úgynevezett trending topic a téma.

A kifejezés nem teljesen új, de csak most lett igazán népszerű. Az Urban Dictionaryn az első definíció még 2010 elejéről származik. Akkor úgy definiálták a Krisbianeket, hogy olyan személyek, akik Krsiten Stewart megszállottjai, és céljuk az, hogy Kristen Stewarttá váljanak azáltal, hogy a létező összes információt és hírt megpróbálják beszerezni a színésznőről.

A definíció néhány hónap alatt, 2010 márciusára annyiban módosult, hogy Krisbiannek nevezzük azokat az egyébként heteroszexuális nőket, akik Kristen Stewart kedvéért szívesen lennének leszbikusok.

A színésznő rajongói egyébként ugyanazért imádják, mint amiért a gyűlölői gyűlölik, hogy olyan furcsa. “A Krisbianek azért szeretik Kristent, mert furcsa, de nem kamu. Ő a legőszintébb ember Hollywoodban. Hollywoodnak szüksége van rá” - definiálta az egyik rajongó, hogy miért rajong a színésznőért.

A rajongók közösségekbe is tömörültek, igaz nincs egységes platformjuk. A Facebookon több különböző csoportban is képviseltetik magukat, mindegyiknek néhány ezer tagja van, valószínűleg sok átfedéssel. De létezik külön, a színésznőért rajongásnak szentelt tematikus Tumblr is.

A Buzzfeed felhasználói kitúrtak egy videót még 2010-ből, amiben Stewart arról beszél, hogy tudja, kik a Krisbianek. “Igen, tudom, kik azok, nem tagadhatom. Egy embert nagyon is idegesítenek. A bátyámat. De egyébként vicces” - mondta akkor a színésznő, aki szintén a kedvéért leszbikussá váló nők értelemben ismerte a kifejezést az MTV-nek.