Az amerikai Kata Sarka nevű metálzenekar valójában nem Sarka Katáról nevezte el magát, hanem Hegel volt hatással rájuk, akire viszont Pál apostol. Sarka Kata szívesen találkozna a zenekarral, ha nem támadják a vallását.

Hihetetlen koincidenciára bukkantunk az interneten, ami akár azt is megmagyarázhatja, miért foglalkoztatja az országot ennyire Sarka Kata! Az ember a szó kimondásakor azonnal Hajdú Péter szépséges feleségére asszociál, de a hangsor sokkal mélyebb és szövevényesebb dolgokat takar.

Egyik ezek közül az amerikai metálzenekar, a Kata Sarka, akik a metálnak az egyik legszélsőségesebb vonalát, a leginkább templomgyújtogatásokkal azonosított black metált játsszák némi hardcore-al keverve, ráadásul elég messze kerültek azoktól a témáktól, amikkel a mi Sarka Katánkat általában kapcsolatba szokták hozni. “A szövegeink a kulturális rögeszmékről, az értelmetlen napi életmódról, a rabigát ránk rakott szervezett vallásokról, és a kapitalizmus túléléséről szólnak” - mondta a Velvetnek a zenekar énekese és gitárosa, Adam Walker.

Na de hogy vezethet ez vajon ahhoz, hogy egy tengerentúli zenekar, ami nyíltan lenézi a celebkultuszt, Magyarország egyik kedvenc celebjéről nevezze el magát? Az adekvát válasz persze az lenne, hogy nagyon bejön nekik a nő, de ennél sokkal szövevényesebb a megoldás: “Csak akkor jöttünk rá a két név egyezésére, amikor rákerestünk a névre, és mindenhol Sarka Kata képe tűnt fel” - mondta a zenész, aki hangsúlyozottan ellene van a megszállottan körülrajongott celebvilágnak, és a szépség felszínes megítélésének. “Ettől függetlenül szép hölgynek tartom persze, remélem, ha egyszer Magyarországon játszunk, találkozhatunk vele” - tette hozzá fejtegetéséhez.

A Kata Sarka nevet valójában a klasszikus német filozófia és a német idealizmus legjelentősebb képviselőjének, Georg Wilhelm Friedrich Hegelnek egy művében találta. De a szálak még ennél is tovább vezetnek, mivel maga Hegel is csak átvette a kata sarka kifejezést, mégpedig attól a Pál apostoltól, akit leginkább a Biblia Újszövetségéből szokás ismerni. A kata sarka kifejezés értelmébe egy klasszika-filológus avatott be minket: “A jelentése nagyjából lélekkel, közelebbről a szentlélekkel szembeállított test. Az eszerinti élet nagyjából a bűnt mint állapotot jelenti, ebből menekülhetünk meg, ha elfogadjuk Jézust és szeretünk.” Tehát ha valaki nem értené: a kata sarka rossz, gonosz testiség.

Na de mit szól ehhez az egészhez a kapcsolódási pont a Kata Sarka zenekar, Hegel és Pál apostol között? “Nemrég hallottam erről a zenekarról, tök jó, de nem látok összefüggést” - ismerte fel gyorsan a helyzetet Sarka Kata, aki még nem ismerkedett meg a Kata Sarka munkásságával, de az ízlésvilágát tekintve nem is biztos, hogy tetszene neki. “Nekem a rocker korszak kimaradt az életemből. Nagyon élveztem a Rihanna-koncertet, ha pedig magyar, akkor Hooligans vagy Magna Cum Laude” - avatta be a Velvetet a zenei ízlésébe a melltartóban síelő modell.

Sarkát különösebben az sem dobta fel, hogy bibliai fogalom a neve. “Nekem amúgy Katalin a teljes nevem, csak rövidítem Katára. Annyira nem tervezem, hogy utánanézek ennek” - mondta a nő, akit még a német idealizmus említése sem hozott lázba, viszont a Kata Sarka zenekarral való találkozástól nem zárkózik el, bár vannak fenntartásai. “Én nem vagyok ateista, ha nem mennek szembe az én vallásommal, akkor tök szívesen elmennék a koncertjükre, nyilván vicces lenne” - mondta el az elvárásait.