Nem értjük, miért van szükség a továbbiakban Puzsér Róbertre, amikor létezik egy Hajdú Péter. A Miss Talent nevű versenyen ugyanis a CSISZ-es zsűritagnál is szenyóbb beszólásokat elengedő Hajdú vitte a prímet, a gimis szintű szavalások, táncikálások és playbackek csak tápot adtak hozzá. Felejthetetlen élményeket okozott a saját verset szavaló, a salátát mixelő és a saját színdarabjába kétszer beégő lány is. És ez még csak a jéghegy csúcsa volt.

Morcosan távoztunk a herceghalmi hotelből, ahol a Szépségkirálynő című Tv2-s produkció Miss Talent nevű háziversenyét tartották a műsorban szereplő 19 lány részvételével. Szomorúságunk összetett volt: egyrészt rájöttünk, hogy a magyar televíziózásban semmi szükség olyan megmondóemberekre, mint Puzsér Róbert, amíg létezik Hajdú Péter. Másrészt a permanens döbbenettől nem jegyeztük meg az arab saláta hozzávalóit. Harmadszor pedig igaz, hogy egy gimis Ki mit tud?-on éreztük magunkat, de mégiscsak kevés ennyi szép lány, ha egyszer egy középiskolás versenyen ennek a sokszorosa is megjelenik.

Hamar kiderült, a versenyen, ahol minden lány megmutathatta, amihez a legjobban ért, nincs tét. A legergyább produkciók után a zsűri feje, Hajdú Péter ezt maga is rendszeresen közölte a maga módján. A játékosok közül nem fog kiesni senki, lelkük megnyugodhat - jelentette ki. A zsűri félórás késéssel foglalta el a helyét, és megkezdődhetett a cirkusz. Az egyik asztalon felejtett tájékoztató A4-es lap alapján frenetikus produkciókat vártunk, és nem is csalódtunk.

A lányok zöme a táncikálást választotta, ki profibban, ki hajógyárisabban, de egészen szürreális előadások is voltak. Hajdú felkonferálásából rögtön kiderült, hogy a 20. lány eltörte a lábát, így nem versenyez ma, de nem is kár érte, "nem gondoltam, hogy esélyes lett volna a koronára" - mondta. A pontozócsapat tele volt menő vállalkozókkal, de ott volt Pantl Péter, a Playboy főszerkesztője, Kasza Tibor énekes, Szávay Ágnes teniszező és Szabó Dóra, a tavalyi Miss Earth Hungary is.

Jó zsaru, rossz zsaru

Ricza Nikoletta nyitotta a sort, aki kissé erőltetett mosollyal nyomott le egy hiphop jellegű táncot, aminek a végén Hajdú hangosan megkérdezte a többi zsűritagot: "Ha unjuk a produkciót, le lehet keverni?" Ekkor elkezdődött a jó zsaru, rossz zsaru játék, a főbb szerepekben a kritikus Hajdú és a védangyal Kasza alakított. Farsang Dorottya eredetibb volt, xilofonon nyomott le egy szettet, miután Kasza Tibi megkérte, hogy mutassa meg a G és C hangokat a botfülő Hajdúnak.

Csábi Tünde Keleti Andreánál kezdett táncot tanulni, ezt kamatoztatta egy flamenco jellegű előadással. Aztán egy ponton fogta, ledobta a ruhát, és egy csöcskirakósabb darabban kedzett vonaglani a Sex Bomb-ra. Gombos Alíz saját versét adta elő, ez volt az a pont, hogy csak tátott szájjal néztünk. A gimis életérzés csúcsa persze a zárórím volt: "Mondandóm végére pontot rakok,/ Ízig-vérig tálentum vagyok". Arra ocsúdtunk fel később, hogy Hajdú kérdésére azt válaszolja: angolul is tudna szavalni.

Újabb tánc, Orgován Szilvia vélhetően a Hajógyárin edződött, elég kedvetlenül riszálta a színpadon (ld. a fenti videón), majd az állítólagos koreográfiát is elfelejtette. "Bonyolult volt a zene" - jegyezte meg Hajdú, majd a lány lement sírni. A hatodik Nagy Kinga harcművészeti bemutatót tartott két gumibottal, majd levetette a karateruhát, és úgy kezdett fel-alá sétálni, mintha kifutón lenne. Ezt sem értettük. Jött még egy hastánc műszárnyakkal, illetve egy szép Márai-versszavalás jó hosszan.

Latex és saláta

Az egyik lány latexcuccban táncolt egyet, majd jött a botrány Molnár Viktória Zita révén: elkezdett Selena Gomezt énekelni úgy, hogy alatta full hangerővel ment az igazi szám - és persze az ének is. Hajdú nem értette, mi volt a produkció, mire a lány azt válaszolta: "nem tudom vállalni, mert nincs jó hangom". A zsűrin belül súlyos harcok törtek ki a témában, közben befutott az újabb előadóművész, a félig szír Almassalma Zita, aki nekiállt arab salátát készíteni, ráadásul az előre odakészített, felszeletelt alapanyagokból. Magyarul egy tálba öntött minden hozzávalót, és összekeverte azokat. Hajdúnál ezen a ponton elszakadt a cérna, kijelentette, hogy beszélni akar azzal, aki ezt jóváhagyta.

Volt itt még táncolás tuctucra edződresszben, divattánc (sic!), szalagtánc meg profi aerobic is. Bencsik Emerencia egész ötletes bűvészshow-t adott elő, melynek során a Kasza Tibi kezébe nyomott kendőt bugyivá változtatta, majd a következő produkció után visszaszaladt azzal, hogy "bocsánat, itt maradt a benzin". Ollé Henriett állítása szerint a műsor előtt öt órával tanult meg citerázni, de a népviseletben előadott darab ehhez azért túl profi volt, ő volt így is a kedvencünk.

A következő bűvészt megint nem tudtuk hová tenni. Kovács Nikolett bűvészkedéssel készült, erre közölte, változtatott a terven. Egy asztalra feltett két bábut vagy hajgumit (nem lehetett látni), majd sokszorosította őket egy trükkel, és eljátszotta velük a szépségverseny komplett menetét. Ezt Hajdú sem értette: "Szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy szépségverseny". A lány azért megalázta a trükkre váró zsűrit azzal, hogy megkérte őket: emeljék fel a kezük előre, szembeállított tenyérrel, és üssék össze. Erre meghajolt és lement, és a zsűrinek ekkor esett le, hogy trükk helyett megtapsoltatták őket. Egedi Nikét is kiemelnénk, ő egyszemélyes színdarabbal készült, amibe kétszer is belesült. "Ez nem a Csillag születik" - konferálta le az eseményeket Hajdú, majd a zsűri elvonult dönteni a legjobbakról, amit mi már nem tudhattunk meg aznap.