A The Qualitons menedzsere nem érti, hogyan történhetett, hogy az énekesnő szándékosan a zenekar nevével adja el koncertjeit, noha már nem dolgoznak együtt. Kovács Kati szerint ez egyáltalán nem így van. A szervezők úgy látják, hogy az igazság valahol a két verzió között van.

Kovács Kati énekesnő Kovács Kati és a Qualitons 2 néven vállal koncerteket, noha az énekesnő igazából már nem is dolgozik együtt a zenekarral – panaszkodott Berényi Csaba, a zenekar menedzsere a Facebookon néhány napja. Berényi a Velvetnek elmondta: a ma is létező, a hatvanas évek retróját játszó The Qualitons 2009-10 folyamán dolgozott együtt Kovács Katival: a kooperáció keretében az énekesnő lemezein megjelent dalokat játszották új hangszerelésben.

A Kovács Kati és a Qualitons közös lemezt nem készített: a formáció nagyjából tíz-tizenkét koncertet ért meg. A menedzser szerint épp ezért érte őket hidegzuhanyként, hogy az elmúlt hetekben több klubban és fesztiválon látták kiírva a Kovács Kati és a Qualitons 2 nevet, ami az énekesnő új zenekarát takarja. Ráadásul a szóróanyagokon a Qualitons biográfiája, illetve a tagok névsora szerepel, mint Kovács Kati kísérőzenekara.

A menedzser elmondása szerint a Qualitons 2 név egyértelműen aggályos, pláne annak tükrében, hogy az új zenekar fotói helyett a régi kísérőzenekar zenészeinek képe látható mindenhol. "Körbetelefonáltam az összes szervezőt, aki szerződést kötött Kovács Katival, és ők azt mondták: nem kaptak promóciós anyagot a zenekartól, hanem annyit mondtak nekik: keressenek rá a Google segítségével a Kovács Kati és a Qualitons névre, és használják nyugodtan amit találnak." - mondta az elkeseredett szervező, aki jogi útra szeretné terelni az ügyet, de fogalma sincs, hogy volt-e már hasonló eset a magyar könnyűzene történetében.

A Velvet természetesen megkérdezte Kovács Katit is az ügyben, aki meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott. "Nem értem a problémát. Valóban kaptam olyan felkéréseket, ahol kimondottan azt kérték, hogy a Qualitonsszal együtt léptek fel, de világosan közöltem az illető szervezővel, hogy már nem dolgozom együtt azzal a zenekarral. Az új kísérőzenekarom neve Q2, de ennek nincs köze a Qualitonshoz: a monogramomból – K.K.– jön" – mondta az énekesnő, aki azt is hozzátette, hogy semmi baja nincs a Qualitons tagjaival, és bármikor szívesen dolgozna velük újra. Arra a kérdésre, hogy miért az egykori zenekarának fényképével és biográfiájával reklámozzák az új csapatát, Kovács Kati annyit felelt: semmit nem tud a dologról, és ő úgy tudja, hogy minden szervező megkapta az új zenekara promóciós anyagát.

A Velvet által megkérdezett koncertszervezők véleménye szerint az igazság valahol a két verzió között van. "Valóban megkerestük Kovács Katit, mert szerettük volna, ha fellép a fesztiválunkon a Qualitonsszal" – mondta a Velvetnek Merena Rudolf, a pécsi Sétatér fesztivál szervezője. "A levélváltásban feltűnt, hogy a zenekarnév Kovács Kati és a Qualitons 2, és rá is kérdeztünk, hogy mit jelent ez? A válasz az volt, hogy ez egy új formáció, ami jobb, mint az eredeti Qualitons. A szerződésen viszont már Q2 néven szerepel a zenekar" – fejtette ki a szervező.

Merena azt is megerősítette, hogy amikor zenekari promóanyagot kért, valóban azt az utasítást kapta, hogy használja azt, amit az interneten talál. A szervező elmondása szerint számára sem volt tökéletesen egyértelmű, hogy egy új zenekarról van szó. "Kicsit kínos ez így, ami azért is kár, mert a Kovács Kati és a Qualitons egy kiváló szimbiózis volt" –  fejtette ki a Velvetnek Merena. A Sétatér fesztivál holnapján egyébként a mai napig Kovács Kati és a Qualitons 2 néven szerepel a zenekar.

A Velvet legfrissebb információi szerint a Qualitons és Kovács Kati közt megegyezés született az üggyel kapcsolatban. A megegyezés szerint az énekesnő a fellépések leszervezése során kiemeli, hogy nem a Qualitons, hanem egy másik zenekar játszik vele, ugyanakkor ősszel a Qualitonsszal kiegészülve is játszik egy nagyszabású koncertet.