Lehet, hogy olykor lezenélik holmi dubstepes arcok a Bëlgát, azonban a 40 fokban is sapkában koncertező négyest nem kell leírni. A következő lemezük jön, még ha a tájékozatlan újságírók ezt nem is mindig tudják. A szexuális életük érdektelen, de imádják a spanyol focit.

A Bëlga pórul járt az idei VOLT-on, Bauxit szavaival "a Skrillex beszippantotta az embereket". Ugyanis a Bëlga-koncert egyidőben volt az amerikai elektronika egyik nagy nevének fellépésével. Szerinte ezért "A38-as közönség volt", harmincasok, negyvenesek mentek el csápolni a Mit parodizálsz?-ra. Ilyen először fordult elő velük, hogy egy nagyobb név ellopta volna a show-t, de ezt a természetes szelekció elvével magyarázták.

Ahogy az Index megkérdezte Ákost a dubstepről, mi megtettük ezt a Bëlgával is. "Mi szeretünk nyúlni egy az egyben dolgokat, lehet, hogy onnan fogunk majd" – mondta Még5lövés. Bauxit csak óvatos felhasználást emlegetett. Az EFOTT-os koncertjükön a kíméletlen meleg ellenére sapkában és kiskabátban léptek fel, ami Még5lövés szerint az imidzs része. "Ennyi történik, hogy izzadsz" – tette hozzá, Bauxit pedig közölte, "méregtelenítésnek fogjuk fel".

Szeretik a kémiát

Lesz-e új Nemzeti hiphop? – tettük fel a kérdést, amire Titusz és Még5lövés egymást félbeszakítva adott választ, a lényeg, hogy egyszer lesz. Több szó esett a Platina című albumukról, ami oktatási segédanyaként lett kiadva, és kiderült, csípik a fiatal rajongók, sokat köszönhetnek neki a tanulmányaik előremozdításában. Bauxit szerint egyre többen kérnek róla számokat a koncerteken, sőt "metrón odajöttek hozzám pár hete – felismert egy srác, ilyen öt évben egyszer történik –, és mondta, hogy jók a számaink, de a Kémia a legjobb". Szerinte ez egy nyolcperces refrén nélküli számnál kiemelkedő, hogy valaki szereti. "A tanárok is berakják órán, sőt színdarabot írt valamelyik iskola rá" – tette hozzá. Még5lövés szerint a Youtube-on is fent van egy általános iskolások által írt darab.

A bëlgások legendásak arról, milyen éles kritikákkal illetik a sajtómunkásokat, ennek okáról kérdeztünk. "Volt olyan, hogy amikor kiadtuk két éve a négy lemezt, havonta egyet, akkor augusztusban megkérdezte egy újságíró, hogy mikor jön ki a következő lemez. Elmondtuk neki, hogy azt tervezzük, ami már kijött. Fel se tűnt neki, hogy fél évvel azelőtt kiadtunk négy lemezt" – mondta Még5lövés.

Szex és foci

"Az én szexuális életem nem olyan érdekes, mint... valaki másé" – reagált a nemi életüket firtató kérdésünkre Még5lövés, aki szerint "amióta újra heterók vagyunk, nem olyan érdekes". "Ha mindenki a saját szexuális élete iránt érdeklődne, nem a másiké iránt, sokkal jobban élnénk" – vonta le a következtetést Bauxit.

A foci-eb-vel is foglalkoztak korábban a bëlgások a Facebookon, Még5lövés azt állította, "az a két csapat jutott a döntőbe, akit megtippeltem, és egyébként mind a két csapatot én szeretem". A hollandokról is tömény véleménye volt: "Menjenek a picsába. Csapat kell." A spanyolokról meg számot lehetne írni, csak a tiki-takát kéne csiki-csukira honosítani – mondták.

Végül megtudtuk a legfontosabbat Még5lövéstől: "lesz következő lemez. Már dolgozunk rajta".