A 36 éves színésznő határozottan állítja, hogy teljesen átlagos, és csak azért mutogatja magát, hogy a többi nő önbizalmat meríthessen belőle.

A 36 éves színésznő első híres mellvillantása az 1997-es Titanicban volt. Aztán jött a többi, az Apró titkok, a Felolvasó, a Szentek és álszentek, és az Emmy-díjas televíziós dráma, a Midred Pierce. Winslet szeret vetkőzni, és ezt meg is tudja ideológizálni.  „Úgy nézek ki, mint a többi ember. Nincs tökéletes mellem, narancsbőröm van, és helyenként telt vagyok. És ha van olyan dolog, mely segít a nőknek valamilyen módon, akkor az már jó. És valahol mélyebben, a tudatalatti szintjén, ez az, amiért meztelenül mutogatom magam a vásznon” – nyilatkozta a színésznő a Mail Online-nak. Winslet úgy véli, hogy ő teljesen átlagember, még akkor is, ha nehéz lenne a színésznőt az átlagos szóval illetni. Bár a Titanic bemutatásakor mindössze 21 éves volt, nem bánja, hogy azóta 15 év elmúlt. „Istenem, ez egy hülyeség. Én nem vagyok tudatos ember, csak azt érzem, hogy ahogy öregszem, sokkal jobban elfogadom magam, és magabiztosabb vagyok. Mindig is úgy gondoltam, hogy az önbizalom majd a korral jön elő, de amikor tényleg kezdtem ezt érezni, akkor ez engem lepett meg a legjobban.

Emlékszem, hogy amikor még 21 voltam, azt hittem, hogy 36 évesen a melleim a térdeimnél lesznek, béna hajam lesz és borzalmas fogaim. Amikor fiatal valaki, azt képzeli, hogy 35 felett az emberek már rémületesen öregek. Ehhez képest most sokkal erősebbnek, fittebbnek érzem magam, mint azt valaha is gondoltam volna.”

Azt azért Winslet is felismerte, hogy nem mindig voltak könnyűek az elmúlt évek. Két rendezőtől is elvált, 2001-ben Jim Threapletontól, 2010-ben pedig Sam Mendestől. Mindkét házasságból egy gyereke született, Mia 11 éves, Joe pedig 8.

„Könnyű nekem ilyeneket mondanom. Van egy csodás karrierem és két gyerekem. Úgy vélem, a nők büszkék lehetnek arra, amit a személyes életükben elértek, hogy gyerekük lett, vagy más olyan dolgot tettek, ami büszkeséggel töltheti el őket. Teljesen ugyanúgy élem meg ezeket a dolgokat, mint bárki más. Teljesen lényegtelen, hogy sikeres vagy-e, egy emberi lény vagy. Én is kaptam pofonokat az élettől, és ilyenkor eszembe jut, milyen jó, hogy ezt a gyerekekkel csinálhatom végig."

Winslet most Ned RockNRollal randizgat, de ennek ellenére elsősorban kétgyerekes anyának tartja magát. Zsonglőrködik az idejével, hogy forgatni is tudjon és közben a gyerekekkel is legyen. Új filmjében egy depressziós, egyedülálló anyát játszik.

"Ha Mia vagy Joe úgy jönnek haza, hogy valaki megbántotta őket, annak ellenére, hogy semmi rosszat nem követtek el, akkor megpróbálom diplomatikusan kezelni a helyzetet, és nem átrohanni a másik gyerek szüleihez, hogy az én gyerekeim tökéletesek, és a tied egy seggfej. Szerintem a gyerekek ezt megoldják egymás közt. Ez a gyerekkor része, és kész."

Winsletet sokat bántották az iskolában, mert pufók volt, és ezt nehezen viselte. „Abban a pillanatban a csúfolódás pokoli fájdalmat jelentett számomra. Kiskoromban sokat csúfoltak, és borzalmas volt, de ez csak erősebbé tett engem.”

Az biztos, hogy a színésznő egyenlőnek tekint mindenkit a stábban. „Nagyon jó példamutatást kaptam, amikor viszonylag korán bekerültem a filmezésbe. Igyekszem jó példával elöljárni, úgy, ahogy velem tették. Nem bírom, amikor a nagy sztárok egyedi igényeket találnak ki, és külön személyzetet kapnak. Amikor a moziban nézem a stáblistát, és ki van írva, hogy XY személyi asszisztense, akkor arra gondolok, hogy anyád.”