Váratlanul jött a telefon, hogy szaladjunk be a szaúdi nagykövetségre, és mivel nem hordok magamnál bőröndöt, ezért úgy mentem, ahogy voltam – ezzel védekezett Rubint Réka, aki melltartó nélkül, vállát, könyökét szabadon hagyva, egy rövid ruhában folytatott baráti beszélgetést a szaúdi nagykövettel. Schobert szerint nem volt ezzel semmi gond, Görög Ibolya protokollszakértő viszont azt mondja, egy ilyen közösségben, ahol a testiséget nem tudják elfogadni, nem szabad ezt hangsúlyozni. A Külügyminisztérium egyik munkatársa szerint a fejét is kendővel illett volna takarnia. De nem volt bőrönd, ugye.

"A városban járván kaptunk egy telefont, hogy a nagykövet úrnak most lenne ideje, így beugrottunk egy fél órára beszélgetni hozzá, mert lesz egy együttműködésünk Szaúd-Arábiával. Csak a kommentelőket lepte meg ez a dolog, senki mást nem érdekelt rajtuk kívül" – magyarázta a Velvetnek Schobert Norbert, aki csütörtökön közzétett Facebook-oldalán egy képet, amit aztán később, látva a felesége viseletére vonatkozó bíráló kommentcunamit, le is szedett, ám a kép addigra már felkerült az egyik blogra. A fotó mellé azt írta: "Szaúd Arábia nagykövetének vendége voltam ma. Nagyon élveztük a munkaértekezletet." A hozzászólókat az borította ki, hogy Rubint Réka melltartó nélkül, kihívó ruhában jelent meg a nagykövetségen, ami magas fokú tiszteletlenség.

"Ha az ember nem Szaúd-Arábiába megy, hanem Magyarországon jár, és beugrik azokkal találkozni, akik itt élnek, akkor értelemszerűen nem szoktuk felvenni az ő szokásaikat. Persze voltunk mi már Rékával Katarban, Jemenben és Dubajban is, ott nyilván tartjuk a helyi szokásokat. De szerintem Magyarországon ezt nem kezelik ilyen mereven. Azt gondolom, hogy a Réka úgy néz ki jól, ahogy van, nagyon csinos, és ezt mindenki így értékelte tegnap is. Nem botránkoztatott meg senkit. Sokkal több kérdés merülne föl, ha Réka valamiért zárt dekoltázsban és hosszú szoknyában jelenne meg. Akkor azokat a kérdéseket olvasnám, hogy na mi van, takargatni kell?" – védte meg a feleségét az Update-pápa, és hangsúlyozta, asszonyát mindenki nagyon csinosnak és szimpatikusnak tartotta a találkozón. Arra a kérdésre, hogy miért távolította el Facebook-oldaláról a képet, azt mondta, hogy semmit sem hagy kint, ami feszültséget kelt, nincs neki szüksége indulatokra.

Nem hord magánál bőröndöt

Rubint Réka azzal egészítette ki a férje által elmondottakat, hogy sajnos nem hord magánál bőröndöt, amiből felöltözhetett volna az alkalomhoz illően. "Nagyon pozitív volt a találkozó, a nagykövet úrtól és a kísérete is nagyon elismerő volt, hogy háromgyerekes anyaként ilyen hitelesen tudom képviselni a módszerünket. Nem állt szándékomban tiszteletlennek lenni. Valószínű, ha reggel tudom, hogy ide megyünk majd, akkor egészen másképp öltözöm fel, hosszú szoknyát vagy nadrágot veszek. Nem akartam senkit megbántani ezzel. Maximum azt tudtam volna mondani Norbinak, hogy nem megyek be, de ez egy baráti találkozó volt, és a nagykövet úr szoros időbeosztása miatt nem tudtuk ezt megtenni a nagykövetségen kívül" – mondta a fitneszcelebnej, meg még ennél sokkal többet is, persze.

Például azt is, hogy amennyiben a megállapodás megköttetik, és sejkek jönnek majd hozzájuk megismerni a módszert, akkor lehet, hogy terveztetnie kell a Nike-val egy, a vallással kompatibilis sportruházatot, persze, csak akkor, ha lenne ilyen kérés. Azt is megkérdeztük tőle, hogy nála természetes-e, hogy melltartó nélküli ruhákat hord, mire azt a választ kaptuk, hogy többnyire hord, de van olyan ruha, ami alá nem szokott. Na, ez is ilyen volt.

Kendőt a hajra, blézert a vállra

A Külügyminisztérium egyik, nevét nem vállaló munkatársa megkeresésünkre azt mondta, habár kötelező előírások nincsenek a szaúdi nagykövetségen tett látogatásra vonatkozóan, mégis, tekintettel a szokásaikra, érdemes egy kendővel letakarni a hajat. Ha nem, akkor sincs nagy baj, mert mégsem vallási helyre megyünk, ugye, de a haj legyen rendezett. Kosztümöt javasolt, térd alatti szoknyával, mindenképpen valami szolid viseletet érdemes választani. "Semmi testre feszülő, dekoltált vagy rikító színű, nem javallott a túl rövid szoknya és a feszes nadrág sem. Harisnyát és zárt cipőt érdemes felvenni, de ha ezt nem is, semmiképpen ne egy tizenvalahány centis magas sarkút" – mondta. Hozzátette, hogy mivel a szaúdi állami berendezkedésben is ismert, hogy külföldön máshogy működnek a dolgok, mint náluk, ezért valószínűleg nem teszik szóvá, ha valaki mégsem így öltözik fel, de az szinte biztos, hogy kedvezőtlen lesz a megítélés, és mély nyomot hagy bennük.

Hasonló véleményen van Görög Ibolya protokollszakértő is. "Annak ellenére, hogy a celebritás szerepe a testkultúra erősítése, még nem predesztinálja őt [Rubint Rékát] arra, hogy ezt olyan közösségben, ahol a testiséget nem igazán tudják elfogadni, ezt nyilvánossá tegye. Amikor az ember egy munkaértekezletre megy, akkor az agyával szeretne győzni, és ebben az esetben akár férfi, akár nő, az eszére kell a hangsúlyt helyezni, és viszonylag semlegesen kell öltözni, kicsit konzervatívabban. Valamint egy olyan közösségben, ahol a testiség a négy fal közé szorul, és a nőkre egyébként is nagyon szigorúan tekintenek, ez a viselete enyhén szólva is kirívó."

A szakértő hozzátette, azoknak a nőknek, akik muszlimokkal tárgyalnak, szokta javasolni, hogy a könyöküket is takarják el. "Dekoltázs egyáltalán nem lehet, a térd és a váll sem látszódhat, hiszen náluk a nőknek szinte a haja szála sem lehet kint." Véleménye szerint nem valószínű, hogy tiszteletlenségnek veszik, ha valakinek kint van valamije, inkább komolytalannak tűnhet emiatt a tárgyalópartner, mert számukra ez a fajta megjelenés olyan, mint a mi kultúránkban a mutogatás.