Schobert Norbert legújabb diétája aggasztja a Velvet által megkérdezett dietetikust. A fitneszceleb ezúttal a magyar parasztemberek étkezési szokásait alapul véve próbál tömegeket fogyasztani. Schobert elvei szerint most szabad a zsír, a kolbász és még a pálinka is, csak cukor ne legyen a közelben.

"Aki paraszt, velünk tart!" – Schobert Norbert ezzel a szlogennel reklámozza legújabb ötletét, a parasztdiétát, amivel egy hét alatt 5 kilót is ledobhat az ember, miközben szalonnát, kolbászt és disznósajtot zabál. Norbi büszkén hirdeti, hogy rájött, a zsírban nulla szénhidrát van, így attól nem hízunk. Egy kicsit aggályos, hogy a fitneszguru diétája igencsak hasonlít az Atkins-diétára, ami szintén a szénhidrátok teljes elhagyására épül, hogy a test azután a lerakódott zsírokat égesse tovább. Ez több szempontból is problémás. Először is egy picit nyúlás-szaga van a dolognak, másrészt az Atkinsről bebizonyosodott már párszor, hogy hosszú távon nem túl egészséges. Szívbetegségekhez vezethet és emeli a koleszterinszintet. Félő, hogy egy nagy disznósajtzabálás abált szalonnával is hasonló problémákat okozhat, és még Norbi csodakenyere sem menti meg az embert. Schobert persze állítja, hogy ha minden lépést rendesen betartunk  új, magyaros diétájában, akkor nem lehet probléma. Mármint fogyás terén. “Nem lehet 99%-osan betartani, csak 100% az érvényes. Egy csipet cukros kaja, vagy barna-fehér lisztes, és kamu, amit csináltál!!!”

Zsírral a zsír ellen

A parasztdiéta során olyan ételeket ehetnek a fogyni vágyók, mint például gulyásleves, juhtúrós-sonkás-szalonnás tészta, tojásos szalonnás galuska, sült liba tepertővel, illetve stefánia vagdalt zsírral. Igen, zsírral. A vacsorák után megengedett az alkohol is, ami szinte minden diétában tiltólistás, de Norbi úgy gondolja, egy feles pálesz egy kis tepertő után senkinek sem árt meg, természetesen a félórás kardio mellett. Tűkön ülünk, hogy kiderüljön, ezek után mi lesz a következő újítása az  Update-atyának, aki szereti mások fogyókúrás módszereit kritizálni. Talán a fekve csokoládéevés.

A dietetikus teljesen mást javasol

“Az egyoldalú táplálkozás negatív hatással van a szervezetre, én nem hiszek ennek a sikerességében” – nyilatkozott röviden a Velvetnek Dr Kolbenheyer Erik gasztroenterológus. Schobert Norbert újnak nem mondható ötletéről megkérdeztük egy dietetikust véleményét is: “A parasztdiéta gyakorlatilag az Atkins-diéta mása. Előnye, hogy a segítségével bizonyára le lehet fogyni, de emelett sokkal több hátránya van. A vércukor élteti a sejteket, az izmoknak és az agynak is erre van szüksége. Zsiradékból szinte lehetetlen cukrot képezni, így ez jelentős megterhelés a szervezetnek, ami ugyan fogyást eredményez, de a sok bevitt zsírtól növekszik a koleszterinszint. Ha semmilyen, vagy csak egyszerű szénhidrátot visz be az ember, az el tudja savasítani a szervezetet, ami vesekőhöz vagy epekőhöz vezet, és akár visszafordíthatatlan veseelégtelenséghez is. Egy átlagos ember napi szükséges energiabevitele 30% zsírból, 12% fehérjéből és 58% szénhidrátból kell, hogy összeálljon. Ha ezektől 1-2 százalékkal tér el az ember, akkor nincs probléma, és hosszú távon eredményezhet fogyást vagy hízást. Viszont ha drasztikus mértékben változtatunk ezeken az arányokon, annak súlyos következményei lehetnek. Még profi sportolóknak sem engedik, hogy huzamosabb ideig 18%-nál több fehérjét vegyenek magukhoz. A szénhidrát hiánya pszichésen is megterhelő, stresszhez, fáradékonysághoz vezet. A végleges fogyáshoz nem egy rövid és megterhelő diéta, hanem egy életmódváltás a megfelelő út” – mondta el a Velvetnek Barcza Zsuzsanna dietetikus.

Nem sértegetni akar

Hisz neki?

“...a paraszt nem sértő szó! Számomra a becsületes, vidéki, magyar parasztember a legtiszteletreméltóbb lény a világon és nem egyenlő 1-2 kommentelővel, akik hozzászólásuk stílusával méltatják magukat. Rájuk nem a paraszt, hanem a bunkó szót ajánlom használni, így nem gyalázzuk a magyar hagyományokat” – nyugtatta meg rajongóit az esetlegesen sértő elnevezéssel kapcsolatban Facebook oldalán Schobert. Az Aktívban bemutatott riport szerint a fitneszceleb most egy hétig a parasztdiéta szerint fog élni, aminek segítségével 5 kilótól szabadulhat meg. Egy kicsit sokkolt minket a hír, hogy Norbinak van miből fogynia, de kíváncsian várjuk az eredményt.