A magyar Cserháti Tamara mellett angolul bénán beszélő francia lány és szájdoboló fülöp-szigeteki jelölt is megméreti magát a Miss World verseny döntőjén. A helyszín a kínai Ordosz lesz, ami lakatlan toronyházairól és az ürességtől kongó tereiről ismert.

Augusztus 18-án, kínai idő szerint fél 8-kor (nálunk délután fél 2-kor) lehull a lepel a Miss World szépségverseny győzteséről. A döntőt Kína egyik legbizarrabb városában, a Belső-Mongólia autonóm tartománybeli Ordoszban rendezik (a városról ld. keretesünket a cikk alján). Magyarországot a Tv2-n futott Szépségkirálynő győztese, Cserháti Tamara képviseli majd a világdöntőn.

A Miss World honlapján található bemutatkozása szerint Cserháti precíz, andragógiát tanul Győrben, imád sportolni, utazni és főzni. A honlapon kevés fogalmat alkothat róla a nyálát csorgatni vágyó olvasó, csak öt kép és egy videó van a 20 éves magyar lányról. Viszont látható Cserháti ruhájáról egy skicc, bár nem tudni, hogy ez lesz-e az, amiben valóban fellép a gálaesten. Ha igen, ez kevesebb teret ad majd a bugyivillantásnak, mint a Szépségkirálynőn viselt ruha.

A Velvet Arca versenyen is indult szépségkirálynő korábbi interjúnkban elmondta, nagyon várja a kínai versenyt, mert "magamtól soha nem jutnék el oda, de semmiképp sem a kínai kaja miatt vágyom az országba, mert úgy hallottam, hogy Magyarországon jó, kint pedig szörnyű". Egy nagy plusz pontot érdemel a vetkőzést még nem vállaló Cserháti, mert egész tűrhetően beszél angolul a bemutatkozó videójában.

A magyar lány tűrhető angoltudását nem mellesleg hoztuk fel, ugyanis nem alap a nyelvismeret mindenkinél. A francia induló, a 20 éves Delphine Wespiser eleve elzászi dialektusban (tehát németül) beszéli a franciát. Mindez azonban semmi, az elzászi dialektusban beszélt franciául előadott angol nyelvű bemutatkozásához képest.

Cserháti Tamara mellett mi egyértelműen a fülöp-szigeteki jelöltnek fogunk szurkolni, aki olyat tett le az asztalra, amivel ráver pár hazai celebre is: kiválóan tud beatboxolni, magyarul szájdobolni. A pszichológiahallgató Quenerich Rehman be is mutatta tudományát a fülöp-szigeteki selejtezőn, amit persze hangos ováció kísért.

Megnéztük persze statisztikailag is, melyik ország milyen sanszokkal rendelkezik. Ez alapján megállapítható, hogy Venezuela és India hagyományosan a legerősebb, de a briteket, amerikaiakat, svédeket, sőt izlandiakat se szabad leírni. Az ezredforduló óta egész vegyes volt a győztesek származása, 2009-ben még egy gibraltári lány is nyerni tudott. Tavaly a venezuelai Ivian Sarcos nyerte el a koronát, aki szerintünk hasonlít is egy kicsit Cserhátira. Hogy ez jót vagy rosszat jelent-e, az szombat délután kiderül.

A kipukkadt város

A verseny helyszíne, Ordosz a válság áldozatául esett. Kína óriási ingatlanfejlesztési projektekkel (is) lökte előre a gazdaságát az utóbbi évtizedekben, ez történt Ordoszban is, ahol egy hatalmas új városrészt húztak fel a félsivatagos területen. A fedezetet az itteni szénbányák szolgáltatták, amik felvásárolták a mongol pásztorok földjeit, akik hirtelen marha gazdagok lettek – írja a BBC. Elkezdődtek az említett nagy építkezések, de a lufi kipukkant, a többszázezer embernek épített lakások eladhatatlanokká váltak. A meggazdagodott mongolok odaadták a pénzüket olyan alakoknak, akik ingatlanba fektették azt, majd amikor nem tudtak több lakást eladni, nemhogy a magas kamatokat nem fizették tovább, hanem eltűntek a pénzzel. Ugyan Ordosz e részét hatalmas üres terek, kongó épületek, autók által szinte nem is használt négysávos sugárutak jellemzik, a helyiek mégis bizakodók, remélik, hogy a vidékről beáramló népesség majd megtölti a gyom által felvert, homok által betemetett tereket.