A nagykárolyi X-faktoros rövid idő alatt beazonosíthatóvá tette magát: ő az idei mezőny egyik legmegosztóbb versenyzője. Utálni és imádni is lehet, mindkettőre gyűjtöttünk érveket, úgyhogy szavazzon.

Csobot Adél, akit az X-Faktor készítői egy nagyon okos húzással importáltak a versenybe, hozza azt, amit elvárnak tőle: az emberek imádják utálni és imádják imádni. De miért van ez így? Megpróbáltuk felkutatni az okokat.

Őrülten helyezkedik

Van, akit az énekeslány nyomulása zavar: tény, hogy Csobot gyakorlatilag minden létező fórumon próbálkozott már befutni. Indult a Miss Szatmárnémetin, a Médiabefutón, a Megasztárban, 2010-

Ön szerint?

ben ő volt Miss Nagykároly, és valószínűleg bármit rendeztek valaha a száz kilométeres körzetében, azon elindult. Nevezhetjük ezt céltudatosságnak, határozottságnak is, ha szimpatikus nekünk a nagykárolyi lány, de máshonnan nézve eszetlen nyomulásnak tűnik.

Egyféle dolgot tud

„Betrenírozták arra a foxtrottra, amivel megnyerte a helyi Ki mit tudot, és ide is elég volt, de ennyi. Nézettségnövelő tényező, de szar énekes. Mást ettől kevesebbért is kivágtak sokkal hamarabb. Ha kap egy Adele-dalt vagy egy Boci, boci tarkát, azzal is el fog vérezni" – vélekedett egy Velvet-olvasó, és nem nehéz megérteni álláspontját. Csobot a műsorban először a Médiabefutón már bevált (bár hiányos szöveggel prezentált) Caro Emerald-dalt énekelte el, majd egy Katy Perry-dalt, amellyel mind a szöveg, mind a dallam tekintetében problémái akadtak. Csoportosan sem szólt valami fényesen, és a mentorházban sem tört elő belőle a pacsirtaság.

Megöli a nézők illúzióit

A Csobot-jelenség tökéletesen alkalmas arra, hogy érzékeltesse az egyszeri nézővel: igen, a nézettségről szól a műsor, és nem arról, hogy elénk pattan egy eddig ismeretlen, viszont tökéletes hangú tehetség, akit jól befuttatnak. Aki eddig abban hitt, hogy azok lesznek sokáig a tévében, akiket mindenki, vagy legalábbis az emberek többsége szívesen hallgat, az így járt.

Mindenképpen jól jár

Az a helyzet, hogy bárki bármit ír, mond, vagy gondol róla, az megint csak neki jó. Amíg pörög a neve, addig jó a műsornak, hogy szerepel benne, tehát foglalkoztatják. Tulajdonképpen őrült nagy szerencséje van, mert csak önmagát kell hoznia, és így elég messzire juthat, függetlenül attól, hogy képes még egy megasláger szövegét is elfelejteni.

Így marad

És pont ezért nem fog megváltozni, hacsak nem ébred benne valami leküzdhetetlen igény arra, hogy jobb legyen. Tizennyolc éves, visong, affektál és cuki, de ha nincs szerencséje, így fog maradni, és ez néhány év múlva visszaüthet. Mondanánk, hogy huszonnyolc évesen már nem lesz elég, ha nyafizik meg cukiskodik, de van rá példa, hogy ez is elég.

Az ellentábor

Szerkesztőségünkben a női kritikák ellenére (vagy épp azért) összeállt egy szűkös férfifront Csobot Adél védelmében. A folyamatosan támadásoknak kitett nagykárolyi lányt a következő érvekkel védjük meg:

- A Facebookon 50-nél hagytuk abba a rajongói oldalak számolását, a hivatalos oldala 1682 kedvelés fölött jár. Be kell ismerni, Csobotból popsztár lett.

- Azt állítják róla, hogy csúnya, pedig nem is.

- A legkomolyabb vád ellene, hogy benyomta az RTL Klub az élő show-ba, még suta szereplése ellenére is. Emiatt azonban a csatornát kéne ekézni, nem az énekesnőt.

- A legtöbb vádat a féltékenység szüli: csinosság és tehetség ritkán jár együtt.

- Kritizálják a pipiskedő, hol síró, hol vihogó, hipercuki stílusát is. Ez vélhetően csak az izgalom hatására bukott ki belőle, Malek Miklós hamar profi énekesnővé kupálja majd.