Az indiai sorselemzőnek a felesége is besegít a Beatles-relikviák beszerzésébe, kisebbik lányának pedig saját gyűjteménye van a legendás zenekar dolgaiból. A legnagyobb tétel, amit egyszerre kiadott a szenvedélye miatt, százötvenezer forint volt, három VIP jegyet vett érte Paul McCartney koncertjére. Szívesen megvette volna a brit zenész autóját is, de arra már nem futotta volna.

„Felnőtt fejjel találkoztam velük, John Lennon halálával kezdődött el a gyűjtögetés, akkor hallottam a zenekarról először” – kezdte a Velvetnek a FEM3 műsorvezetője, aki jóval több relikviát gyűjtött be, mint ahány napszemüveget Winkler Róbert szedett össze. Joshi Bharatnak több szekrénnyi bakelitlemeze, cd-je, dvd-je, pólója, kitűzője van. Pontosan nem tudja, hány ereklyét szerzett be, de persze kedvencei vannak: ide tartoznak a ritkaságok. Azt mondja, a zenéik, a zenekarról készült felvételek a mai napig nagy hatással vannak rá, és bár húsz éve kitartóan rajong, még nem volt olyan pillanat, amikor megunta volna a dalaikat.

Csodákat produkáltak

„Szerintem nincs még egy ilyen együttes, ami ennyit fejlődött volna ilyen rövid idő alatt, és ilyen csodákat produkált volna” – magyarázta Beatles-fan, akit Fluorhoz, Gaál Noémihez és Winkler Róberthez hasonlóan felkért a Vatera, zsűrizzen a versenyükön, amin a legkülönlegesebb gyűjteményeket keresik. Joshi Bharat először a bakeliteket kezdte gyűjteni, aztán jöttek a cd-k, órák, sapkák, és mire észrevette, már mindenhol körbevették a relikviák.

Feleségét olyannyira nem zavarja fanatizmusa, hogy a gyűjtésben ő is besegít, kisebbik lányának pedig saját Beatles-gyűjteménye van. „Ha lát valamit a feleségem, akkor elgondolkodik rajta, és megveszik, ha olyannak gondolja. Gyűjteménye neki is van, szerencsehozó elefántokból, a lányom pedig – a Beatles mellett – Monthy Python-os darabokat és macikat gyűjt” – mondta. Az indiai sorselemző egyszerre nem költ sokat az új szerzeményekre, a legtöbbet, azt mondja, három VIP jegyért fizetett Paul McCartney 2005-ös koncertjére. Darabja ötvenezer forintba került.

Ha tehetné, Paul McCartey autóját is megvenné

„Most adták el Paul McCartney kocsiját, ha jól emlékszem ötszázezer fontért, persze, az is jó lett volna, bár megtehetném, hogy megveszem, de azért ott még nem tartok” – magyarázta az 57 éves Joshi Bharat, és hozzátette, egyébként minden Beatles-relikvia sokba kerül. Különösen, ugye, a ritkaságok. Elsősorban internetről és külföldről gyűjti-kapja az ereklyéket, a karácsonyt is nagyon várja már, épp ezért.

Joshi Bharat egyébként tényleg igazi gyűjtő, kérdésünkre felhozott néhány tényt, amit a hobbija gyakorlása során tudott meg. „Érdekes dolgokat tud meg az ember. Például, hogy Lennon és McCartney is fiatalon veszítették el az édesanyjukat, aztán, hogy egyszerre fogantak meg a gyerekeik, de míg Lennon azt mondta, hogy tartsák meg, addig McCartney abortuszra akarta küldeni a párját, aki aztán elvetélt. Aztán van egy csomó dal, amit külön-külön adtak ki a különválásuk után, de azokat még együtt készítették, aztán, mielőtt szólóban kiadták volna, picit módosítottak rajta.”

A gyűjtögetés mellett egyébként jelenleg a FEM3-on visszatérő Erdélyi Mónikával készül közös talkshow-jukra, hamarosan elindulnak a forgatások, és a próbaadások. A közös munkáról annyit mondott, hogy könnyű lesz, mert: „ahogy Lennon is mondta: a háborúnak vége.” De persze sosem volt ez igazi háború, tette hozzá.

Partnerünk a Vatera.hu