Az év végi visszatekintés része az is, hogy a halottakra emlékezzünk. Ebben a cikkben időrendben összefoglaltuk, milyen magyar hírességeket vesztettünk el 2012-ben.

Temetésekkel kezdődött az év

Két megrázó haláleset történt egy évvel ezelőtt az ünnepek alatt. Karácsonykor öngyilkos lett Mary Zsuzsi, szilveszter napján pedig Garas Dezső halálhírét voltunk kénytelenek közzétenni. Így 2012 két temetéssel kezdődött, egy népszerű, de hányattatott sorsú táncdalénekesnőt, majd a Nemzet Színészét kísérték utolsó útjára. Mary Zsuzsi 64, Garas Dezső 77 éves volt.

A 2012-es év első híres halottja az Oroszlán becenéven is ismert Pintér Tamás kaszkadőr volt. Őt márciusban, 70 éves korában vitte el egy súlyos betegség, amit a halálhírről tudósító sajtóközlemény közelebbről nem nevezett meg. Pintér Tamás 1965 óta oktatta a magyar színészeket akrobatikára, vívásra és lovaglásra, több mint 400 filmben, és az ország összes színházában dolgozott.

Idén júniusban hunyt el Balázs Gábor, aki a Stúdió 11 tagja volt, és a leginkább onnan ismerték, hogy ő volt Balázs Klári első férje. Az énekesnő 16-tól 22 éves koráig volt együtt első férjével, az ő vezetéknevével lett híres, és egykori szerelme halálhíre mindössze fél évvel azután érte őt, hogy édesanyja elhunyt.

Tragikusan fiatalon

Tragikusan fiatalon halt meg augusztus elején Gerzsényi László, akit tíz évvel ezelőtt, 30 éves korában ismertek meg a tévénézők a Való Világ első szériájának játékosaként VV Lorenzo néven. Gerzsényi, két gyermek édesapja motorjával szenvedett balesetet, és bár kórházba szállították, sérüléseit nem élte túl. Pár héttel később egy kísértetiesen hasonló eset rázta meg a közvéleményt: a Csillag Születikből ismert Sinkó Tamás, aki egyben Magyarország leghíresebb zumbaoktatója is volt, szintén két gyermek édesapja, szintén tragikusan fiatalon halt meg.

37 éves volt, amikor családja szeme láttára hirtelen elvitte egy szívroham.

Augusztusra jutott sajnos még egy halálos motorbaleset, ebben az 56 éves Karácsony Tamás, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze vesztette életét.

Elmentek a legendák

Alig pár hónapja még csak, hogy most októberben, élete 67. évében elhunyt Komár László. A magyar Elvis korábban rákkal és tüdőembóliával küszködött, grandiózus temetése pályájához méltóan emlékezetes volt.

Novemberben vitte el gyógyíthatatlan betegsége az 59 éves Xantus János filmrendezőt, majd az ősz következő halálhíre Lehoczki Károly távozásáról szólt. Az ő neve karikatúrái révén vált ismertté, de dobolt rengeteg híres és kultikus együttesben is, például a Kontroll Csoportban vagy legutóbb a Kistehén Tánczenekarban. Egy nappal Lehoczki Károly halála után kaptuk a hírt Harangozó Teritől, hogy elhunyt Kovács Apollónia Kossuth-díjas előadóművész. Ő 1926-ban született, és 1961-ben települt át Erdélyből Magyarországra, ahol a legnagyobb sikereket népdalénekesként aratta. 86 éves volt.

És most decemberben Garas Dezső után még egy színészlegendát elvesztett a Nemzeti Színház, amikor a 71 éves Hollósi Frigyes is elhunyt. Hollósit nemcsak a színházba járók ismerték, hiszen szerepelt rengeteg filmben, és olyan sorozatokban is, mint az Angyalbőrben vagy a Família Kft. A december közepén elhunyt Horváth Sándor pedig a Szomszédokból lehetett ismerős sokaknak, ahol idős nyomdászt alakított. Őt életének 81. évében érte a halál.