Celebéknél is alaposan megbonyolítja a helyzetet, ha a gyerek szülei különválnak. Karácsonykor jön a legnagyobb probléma: kinél legyen a gyerek szenteste? Kárász Róberték ezt flottul megoldották, Dopemanéknél már inkább vita lett a dologból, Oszter Alexandráék együtt ünnepelnek, Bálint Antónia meg nem is hagyhatná gyermekét a börtönben az apjával.

Karácsony közeledte sokaknak nem feltétlen a nagy, közös ünneplést jelenti, hanem az anyagi, magánéleti, szervezési problémák besűrűsödését. Így vannak ezzel az elvált szülők is. Míg a közös karácsonyozás leszervezése egy normál családnál egészen egyszerű is lehet (a rokonság méretétől függően), addig az elvált egykori párok néha komoly gondban vannak az ügyben, hogy kinél is legyen szenteste a gyerek. A celebeknél az anyák előnyben vannak.

Kárász Róbert, a Tv2 Mikulásnak is beszóló műsorvezetője elmondta a Velvetnek, náluk "kialakult liturgiája van az elhelyezésnek évek óta". Ez azt jelenti, hogy "szenteste anyánál van a két lányom", másnap 25-én viszont mennek Kárászhoz. A gyerekeknél még a téli szünetre is oda kell figyelni, ennek időtartamát felezni szokták Kárászék. A vita nélkül kialakult rendszer olykor persze borult, "volt példa, hogy 24-én elhoztam őket" – mondta a műsorvezető.

Liptai Claudia kettesben karácsonyozik kislányával, Pankával a Bors szerint. Náluk 24-én reggel Liptai csilingel egyet, ez a jel, hogy ajándék van a fa alatt. Ezután a műsorvezető egy barátnőjéhez és annak családjához mennek át ünnepelni. "Évek óta a barátnőmnél vagyunk, nagyon szeretem ezeket az összejöveteleket. Panka mindig velem van ezen a napon, ahogy már megszoktuk, 25-én megy át az apukájához" – mondta Liptai.

"Nálunk a szisztéma az asszony idegállapotától függ" – magyarázta nekünk Dopeman, a rapperek elnöke. Az alapvetés itt is a szokásos: "a szentestét anyukával tölti, 25-én jön át" a gyerek. Dopemanéknél viszont nem alakult ki olyan flottul a rendszer, "itt már mindenen volt vita" – tette hozzá lemondóan.

Oszter Alexandráék viszont példamutatóan oldják meg a problémát: együtt karácsonyoznak volt férjével. A dán-ír származású fotóssal márciusban váltak szét az útjaik, így az idei lesz az első karácsonyuk, mint expár. "Írországba utazunk, ott töltjük az ünnepeket, körülbelül egy hónap múlva fogunk hazajönni" – mondta Oszter még december elején.

Az elhelyezés sokaknál ésszerű okból nem jelenthet gondot. Bálint Antónia egykori élettársa és gyermeke apja, Földesi-Szabó László jelenleg börtönbüntetését tölti sikkasztásért és csempészetért, emiatt fel sem merülhet a kérdés, kinél karácsonyozzon a gyerek.