A popzenében a süllyedő hajón maradásnál talán csak az lehet rosszabb, ha el is felejtünk felszállni a hajóra. Íme egy csokornyi azokból az emberekből, akik talán már bánják, hogy a befutás előtti utolsó pillanatban hagyták ott zenekaraikat.

Pete Best

A most 70 éves Pete Best bármit fog csinálni, soha nem tudja már lemosni magáról a zeneipar vesztese címet. Best a Beatles lemezek előtti korszakában szállt be rövid időbe John Lennon, Paul McCartney és George Harrison mögé, de később távozott, mert nem érdekelte igazán a Beatles zenéje.

Azzal a reménnyel távozott, hogy később jobb produkciót talál. Az utána történteket mindenki ismeri, a lesajnált zenekar Ringo Starral kiegészülve a zenetörténelem egyik legfontosabb részévé vált, a mai napig mindent el lehet adni a nevükkel, Best pedig pár feledésbe merült lemezen kívül az égvilágon semmit nem csinált, és valószínűleg a mai napig csak azért követhető jól az életpályája, mert ő volt az a hülye, aki kiszállt a világ legsikeresebb zenekarából.

Vince Clarke

A szintikirályként emlegetett Clarke annyira nem szívta meg végülis, hiszen bár a nagy befutás előtt pont sikerült kiszállnia az addig gyakorlatilag teljesen köré épülő Depeche Mode-ból, de az Erasure-rel azért így is letett pár dolgot az asztalra. Más kérdés, hogy ameddig eredeti zenekara a mai napig mindenhol garantált teltházat hoz össze stadionokban, addig Clarke produkcióira már szinte csak azok kíváncsiak, akik nem akarják elfogadni a ‘80-as évek végét.

1981-ben lezajlott kiválása miatt valószínűleg bánkódik néha, de ha belegondol, hogy otthagyott társai annyit narkóztak a Depeche Mode-ozás közben, hogy majdnem meghaltak, akkor lehet megelégszik ezzel a nosztalgia státusszal.

Paksi Endre

A hazai metálszíntér hidrogénezett hajú állócsillaga, Paksi Endre az Ossian frontembereként kényszerítette bőrnadrágba az ország rockereit, de elképzelni is nehéz, mi kerekedett volna ki belőle, ha 1983-ban nem hagyja ott az első lemeze előtt álló zenekart. A sztori ismert, a Pokolgép Kalapács Józseffel vált ikonikus zenekarrá, Paksi pedig gyakorlatilag one man showként üzemeltette az Ossiant, az emlékezetes himnuszok mellett a magyar zenetörténelem legszórakoztatóbb kalózfelvételével is megörvendeztetve a világot.

Chad Channing

Volt ugyebár a Nirvana nevű zenekar, ami a 90-es évek elején leigázta a világot a Nevermind című második lemezével, Kurt Cobain, Krist Novoselic és Dave Grohl tagsággal. A zenekarnak volt első lemeze is, a Bleach, amiben az azóta saját jogon is a világ egyik legnagyobb rocksztárjává ért Grohl nélkül létezett a zenekar, egy bizonyos Chad Channingel a dobok mögött.

Channing azért szállt ki, mert szeretett volna valamivel aktívabban közreműködni a dalszerzésben. Mára kijelenthető, hogy nem ez volt élete döntése, mivel azóta a Fire Ants, a Methodists és a Before Cars zenekarokban működött csak közre, és élünk a gyanúperrel, hogy ezek a nevek nem csak nekünk nem mondanak semmit.

Kerry Katona

Ki a legnagyobb vesztes?

Az angol Atomic Kitten alapítótagjának sikerült talán a legparádésabban időzíteni kiválását a lányzenekarból, mivel a magyar származású Katona még az első, mellesleg nagyon szép eladásokat produkáló lemezen is tag volt, hogy aztán az első nagy sikert hozó Whole Again előtt rövid idővel kiszálljon inkább, mert terhes lett a Westlife-os Brian McFaddentől, és utazni sem szeretett igazán. Egykori zenekara rövid időre meghódított Európát, ő pedig a tévében próbálkozott nem túl nagy sikerrel, azóta pedig két férfitól van négy gyereke, és közepesen ismert helyi celebként tengeti mindennapjait.