A zeneipar egyik jellemző tulajdonsága, hogy szereplőik csak nagyon ritkán képesek észrevenni azt a pontot, amikor már itt lenne az ideje kiszállni belőle. Ahogy telik az idő, egyre több olyan dinoszaurusz marad ránk, akik már tényleg csak akkor tudnák megakadályozni a kultuszuk lerombolását, ha abbahagynák ezt az egészet.

Depeche Mode

A szívünkre tett kézzel mondjuk, hogy értékeljük az 1980 óta létező Depeche Mode munkásságát, szeretünk táncolni a Just Can't Get Enough-ra, megőrülni az Enjoy the Silence-re, vagy csak egyszerűen bólogatni a Walking In My Shoesra. Ettől függetlenül lassan tényleg ideje lenne azelőtt letenni azt a szintit, mielőtt az egykori szexisten Dave Gahanből végleg pocakos ötvenes lesz, Martin Gore-nak pedig eltűnnek az arcvonásai a ráncok alatt. Magyarország pont nem örülne, hiszen azon kevés nagy zenekarok egyikéről van szó, akik gyakran jönnek hozzánk koncertezni, de igazából mi ezt is tudnánk nélkülözni annak érdekében, hogy ne kelljen még egyszer szembesülni vele, hogy már csak azért csinálnak lemezeket, hogy legyen valami apropó a turnéra. Ahol persze úgyis mindenki a régi dalokat várja.

Metallica

Jótékonyan tekintsünk el attól, hogy sikerült a zenekar legutóbbi magyarországi fellépése, és maradjunk a szilárd tényeknél. Az amerikai rádiómetál-zenekar 1991 óta összesen öt lemezt volt képes kiadni, ráadásul ezek is finoman szólva megosztották a közönségüket, a hardcore rajongók szerint pedig utoljára 1988-ban sikerült jó lemezt összehozniuk. James Hetfield egyre inkább emlékeztet egy lakótelepi alkoholistára, Lars Ulrich-ot pedig valószínűleg annyira megborította, hogy nem vehet nagyobb villát a tolvaj fájlcserélők miatt, hogy már meg sem próbál úgy csinálni, mintha tudna dobolni. Ezzel sincs még akkora baj, a metáltól eleve nem áll távol az öreguras nosztalgiázás, de ha meghalljuk ismét valamelyik zenegépből a Nothing Else Matterst, akkor sokat segítene a tudat, hogy már vége ennek az egésznek.

Madonna

A most 54 éves Madonna kicsit olyan, mint azok a túlsminkelt cicanadrágos asszonyok a BKV-n, akik még mindig nem akarják elhinni, hogy már nem néznek ki olyan jól, mint 30 évvel ezelőtt. Madonna jelenleg épp úgy táncol, mint egy 20 éves, a színpadi öltözködése is hasonló, ráadásul a pucsítást is kortalanul tudja művelni. Egyetlen dolog nem stimmel, az, hogy Madonna maga már nem húsz éves, és ezen akkor sem tud változtatni, ha Nicki Minaj-zsal és MIA-vel táncol közösen. Arról nem is beszélve, hogy egyre ingatagabb lábakon áll egy a pop királynője-szobor, és ameddig Lady Gaga többek közt az ő munkásságából merítve mászik fel a trónra, addig Madonna sorra gyártja a közepes vagy annál rosszabb dalokat. Nagyon szép emlék maradna még így is.

U2

A U2 szó hallatán egy időben egy zenekar jutott eszünkbe, de mostanra egyedül Bonót látjuk, ahogy próbálja megmenteni Afrikát. Amikor már a sokadjára sem módosul a kép, akkor óhatatlanul felmerül a gondolat, hogy talán nem kéne magát hátráltatnia ezzel a zenélés dologgal, és akkor szabadon gyűjthetné a segélycsomagokat. Azt nem mondjuk, hogy még épp vissza lehetne vonulni méltósággal, mert ezen a ponton már túl vagyunk egy ideje.

Hazánk klasszikusai

Ki menjen?

Azért nem említjük meg őket külön, mert gyakorlatilag minden magyar zenekar, amelyik meg tud tölteni egy nagyobb koncerthelyszínt, már rég kijátszotta az összes lapját, általában többször is. Őszintén, hány búcsúkoncert kell még az Omegának, hogy tényleg visszavonuljanak? Pataky Attila melyik földönkívüli civilizáció jelére vár, hogy kimondja az Edda végét? Mit akar még az LGT? Járnak még józan emberek Bikini-koncertre? Minek állt össze az Első Emelet? Nagy Ferónak nincs még tele a töke a babos kendővel? Hány tagcsere kell még a Tankcsapda végéhez? A zenekarok nagyrészének létezésére tényleg csak az a magyarázat, hogy nincs utánpótlás, az meg ciki, ha hazai fellépő tényleg csak falunapokra alkalmas.