Ahogy a kevésbé elvhű nagy focisták hajlandók Európából Katarba vagy Kínába igazolni karrierjük utolsó pár évére, úgy a kicsit világsztárkodó, a szerencsésebb helyeken valójában már senkit nem érdeklő zenészek is hajlandók belekapaszkodni abba, hogy Kelet-Európa nehezebben felejti el őket. Íme egy csokor azokból a nevekből, amiket már csak a mi környékünkön tudnak eladni világsztár vendégként.

Coolio

Személyes kedvencünk Coolio, aki már 2011 nyarán alkotott egy óriásit, amikor budapesti fellépése miatt a Fókuszban is parádézott egyet Dopemannel közösen. A magyar rap fenegyerekeként emlegetett Pityinger László ugyanis a műsor miatt elvitte az egyre furábban festő Cooliót a 8. kerületbe, hogy bemutassa, micsoda gettós élet van Magyarországon, hogy aztán magyarázkodjon egy kicsit, hogy itt azért nincsenek lövöldözések, mert inkább a kések mennek. Szóval Coolio ezek után talán már itt sem tudta előadni a világsztárt, ezért kicsit keletebbre ment, és Bulgáriában égeti magát kicsit a R&E duó vendégeként. A Miss You című szerzeményt tovább erősíti, hogy nem csak a Gangster's Paradise-szal rövid ideig befutó Coolio tűnik fel benne, hanem a falunapok sztárfellépője, a What Is Love-val maradandót alkotó Haddawayt is előtúrták hozzá.

Lou Bega

Nemrég még a Szegedi Ifjúsági Napokon is fellépett a német Lou Bega, oda pedig tényleg csak olyan külföldieket szokás hívni, akiknek utoljára 10 évvel ezelőtt volt slágerük, és akkor is maximum kettő. Lou Begának mégsem a pár részeg egyetemistának haknizás volt volt a legviccesebb magyar kötődésű momentuma, hanem az a nagy csinnadratta, amit aköré kerítettek, hogy összebarátkozott a mi Edvin Martonunkkal. Nem is kellett sok idő, hogy jöjjön a nagy bejelentés: az akkor már évek óta senkit sem érdeklő Lou Bega közös dalt is készít a hegedűművészünkkel. Nem is értjük, vajon miért kerülte el a nemzetközi zeneipar figyelmét ez a páratlan kollaboráció.

Shaggy

A kultikus nadrágreklámból ismert Shaggy hangja összetéveszthetetlen, de még így sem sikerült a bravúr, hogy 2010 környékén nagy név maradjon. Ezért természetesen ő is a vadkelet felé fordult, ahol egy román és egy bolgár zenei csúcsprodukcióhoz. A román Andrea és Costi a bolgár sztárt, Saharát is összeszedték, de a nagy nevet tobzódását is elnyomja a szöveg, ami arról szól, hogy mindenki szereti a pezsgőt.

Dr. Alban

Dr. Albanból –akiről amúgy mindig el kell mondani– hogy egy svéd fogorvosról van szó- biztos nem sokan néztek volna ki hosszú távú sikereket, és az europop aranykora után nem is sikerült maradandót alkotnia. Ahogy sok pályatárásnak, neki sem hiányzott az átlagpolgárok unalmas élete, ezért próbál mindenbe belekapaszkodni. Ő a többiektől eltérően nem keleten, hanem északon kereste a fennmaradás lehetőségét, és tavaly meg is találta a St. John's Dance-et. Így jött össze egy abszolút mai hangzású sláger, amiben Albannak leginkább annyi a szerepe, hogy sokat ismételgeti a kitörölhetetlen “faster faster, take me to the Mazda” sort.

Snoop Dogg

Ő kicsit kilóg a listáról, hiszen még annak ellenére is figyelnek minden apró mozdulatára, hogy már emberemlékezet óta nem adott ki érdekes lemezt. Maga Snoop Dogg is inkább multifunkcionális szórakoztató lett, és a zenei produkciója leginkább abban merül ki, hogy épp futó előadóknál vendégeskedik pár sor erejéig. Ez addig még magyarázható, ameddig Katy Perryről vagy Robynról van szó, de az teljesen érthetetlen, hogy akadt rá a jelenleg Bukarestben dolgozó Brighire, azaz Balogh Brigittára, akit a jó memóriával rendelkezők az első Csillag születikben ismerhettek meg. A Play Me Like a Violint mindenesetre biztosan nagy durranásként akarták tavaly eladni, hiszen Snoop Dogg általában tényleg figyel rá, hogy az első ligában szerepeljen a neve, ehhez képest Brighi slágere pontosan akkora nyomot hagyott, mint a Csillag születik szokott.