Hatalmas örmény diaszpóra szóródott szét az utóbbi évszázadokban a világon, ennek része az Amerikába a századelőn kivándorolt Kardashian család. Üdvöskéjüket, Kimet azonban az anyaföld nem feltétlen ölelné keblére, Jerevánban nem mindenki szereti. A fiatalok lazának és nyitottnak tartják, az idősebbek viszont már azon is felháborodtak, hogy szexelhet egy igaz örmény házasság előtt.

Az örményeknek elég kemény történelmük volt, ezért alaposan szétszórattak a világban. Az örmény diaszpóra egyik neves, ám annál ellentmondásosabb tagjává lett az amerikai Kardashian-klán. Kim Kardashian pontosabban apai ágon százszázalékosan örmény, így a BBC utánajárt, hogy éreznek Jerevánban az átlagemberek a leghíresebb örménnyel kapcsolatban.

A BBC 2007-2011 közötti jereváni tudósítója, Armen Sahbazján elmondta, a fővárosban lépten-nyomon beleütközni Kardashian arcképébe, de ez nem jelenti azt, hogy szeretik őt a helyiek. "Kim egy örmény és világhírű, és ez elég, hogy minden örmény büszke legyen Kimre. De kulturális és tradicionális okokból nem akarják elfogadni, hogy örmény" – mesélte a tudósító.

Kardashiant ezért gyakran kifigurázzák a helyi tévében, és inkább a francia-örmény énekessel, Charles Aznavourral kérkednek. "Nyílt szexuális élete és videofelvétele" a legfőbb okok között van, amiért az örmények ellentmondásosnak tartják Kim Kardashiant. Persze megvan a generációs szakadék: a fiatalok és liberálisabbak rajonganak érte, az idősebbek és konzervatívabbak lenézik. "A lányok divatikonként tekintenek rá, a fiúk nagyon dögösnek tartják. Szeretjük őt, mert örmény és a nemzetet képviseli" – mondta Lucy Harutiunyan jereváni pr-menedzser.

Rossz örmény, jó örmény

Az örmény értékekkel azonban szembemegy Kardashian, a jó örmény ugyanis nem szexel házasság előtt – tette hozzá. Armin Iskanján társadalompolitikai szakértő szerint azért jó pont Kardashiannál, hogy napirenden tartja az I. világháború alatti örmény népirtást, és szót emelt a szír polgárháborúba belesodródott szíriai örmények mellett is. (A hazai örménység Kardashainékhoz való hozzáállását az Országos Örmény Önkormányzattól is kérdeztük, de a megadott határidőig nem kaptunk választ.)

A Kardashian-klán története még a cári Orosz Birodalomból indult. Karsz környékéről, Karakaléből kelt útra a 20. század elején Sam és Harom Kardaschoff, akik ún. molokánok voltak (az orosz ortodox egyház fennhatóságát el nem ismerő spirituális keresztények). Fiúk, Tatos már módosított a nevén, Tom Kardashianként futtatta fel gumibizniszét Amerikában, és összejött Hamas Shakariannal. Az ő egyik fiúk Arthur volt, akinek egyik fia lett az O. J. Simpsont is sikeresen (de ellentmondásosan) védő Robert Kardashian, azaz, Kourtney, Kim, Khloé és Rob apja.

Kis országok, nagy celebek

Nemcsak Örményország adott kevés, ám annál ellentmondásosabb celebet. A BBC gyűjtése szerint John Galliano, az antiszemita beszólásairól ismertté lett divattervező Gibraltárból származik, ahol szeretik is, meg nem is. A britek ún. koronatartozéka, az Írország és Nagy-Britannia közötti Man-sziget, ahonnan a beszédekkel hadilábon álló, és emiatt röhejessé váló Dan Quayle amerikai alelnök származott. M. I. A. tamil felmenőkkel rendelkezik, ezért a 2009-ben elég véres körülmények között lezárt Srí Lanka-i polgárháborúval kapcsolatban is szót emelt a tamil lakosság mellett. A columbói kormány félreinformáltnak és terroristapártolónak nevezete őt, és azt tanácsolta, maradjon inkább a zenénél a politika helyett.