Ma egy éve távozott az élők sorából 48 évesen Whitney Houston, minden zenei lista állandó szereplője, több eladási rekord birtokosa, mellesleg a legeltékozoltabb tehetségű énekesnők egyike.

Ahogy az lenni szokott, Houstonnal is divat lett foglalkozni a halála után, annak ellenére, hogy az 1990-es évek közepére az elsőszámú világsztár kategóriából olyan celebbé küzdötte le magát, aki a súlyos kokainfüggésén és pár elenyészű sikerű visszatérésen kívül nem sokat tudott letenni az asztalra.

A széthulló család

Az énekesnő február 11-i halála után két irányba haladt a sztori: az egyik az amúgy is zaklatott családjának szinte teljes széthullása volt, a másik pedig az összeesküvés-elméletek gyártása arról, pontosan mi a halál oka. Az akkor 18 éves lánya, Bobbi Kristina Brown kétszer is kórházba került édesanyja halála után közvetlenül. Egyszer a saját lábán ment segítséget kérni, egyszer pedig amikor hisztérikusan ordibált abban Beverly Hilton szállodában az anyja szobáját őrző rendőrökkel.

A temetés sem ment minden akadály nélkül, az egykori férj, az azóta már újraházasodott Bobby Brown például menet közben lépett le a ceremóniáról. A férfi azzal indokolta távozását, hogy a biztonsági őrök ocsmányul bántak vele és családjával, ráadásul nem engedték, hogy beszéljen Bobbi Kristinával. A barátságtalanság tényleg elképzelhető, Whitney anyja ugyanis engesztelhetetlenül gyűlöli őt, amiért közel engedte lányát a kokainhoz, gyakorlatilag tönkretéve ezzel a karrierjét és az életét. A jelek szerint annyira azért nem viselte meg az ügy Brownt, mivel a temetés napján el is ugrott kicsit kaszinózni, ami azért általában nem a gyász teljes átéléséről szól. Nem volt teljesen zökkenőmentes egyébként maga Bobbi Kristina estéje sem, ő drogokkal próbálta enyhíteni a gyászt.

A lány élete azóta valamivel egyszerűbb, miután hazautazott Atlantába nagyjából elkezdett egyenesbe jönni. Anyjától így sem tudott elszakadni, 2012 elején még arról szóltak a hírek, hogy beszélni is szokott hozzá, és úgy döntött, a nevét is megváltoztatja: megszabadulna gyűlölt apja neveitől, és Kristina Houstonná változna. Bár ezzel a lépéssel biztosan bevágódott volna az anyai ági nagyanyjánál is, de idő közben kiderült, hogy a lány bepasizott, ráadásul a saját mostohabátyját szedte össze, ami finoman szólva is tönkretette az amúgy is labilis családi békét. Ez a fura viszony már a tévések érdeklődését is felkeltette, ezért egy valóságshow is bekerült a tervek közé. A The Houstons című műsor jó alaposan dokumentálta is Whitney Houston lányának és nevelt fiának eljegyzését, majd a szakítást is – ez utóbbi miatt az is felmerült, hogy az egész kapcsolat csak a show népszerűsítéséről szólt.

Összeesküvések

Ahogy az lenni szokott, bejárták az internetet az énekesnő haláláról alkotott elképzelések, már jóval a hivatalos jelentések előtt is annyi összeesküvés-elmélet keletkezett, hogy még egymás fikcióin is jót tudtak vitázni a kiötlők. Végül az első találgatások bizonyultak helyesnek, amik szerint fulladásról van szó, de sokáig tartotta magát az az elmélet is, ami szerint gyógyszer-túladagolás van a háttérben. Persze gyorsan felkerültek a drogok is a térképre, nem is alaptalanul: a nyilvánosságra került boncolási jegyzőkönyv szerint drogok, izomlazító, nyugtató, alkohol, marihuána is kimutatható volt a szervezetében. A legszélsőségesebbek szerint valójában gyilkosság áldozata lett Whitney Houston. Bobby Brown testvére még a rendőrséget is tájékoztatta erről a nézetéről, egy magánnyomozó pedig konkrétan egy nagy összegű tartozást jelölt meg az ismeretlen elkövetők indítékaként.

Ezek az összeesküvések és soha véget nem érő viták végülis csak azt bizonyítják, hogy Whitney Houston még tönkrement karrierje ellenére is meghatározó zenész volt. Ekkora hullámokat ugyanis csak azok tudnak verni.