Másodszor rendezik meg a kerekesszékes szépségversenyt, a Miss Colourst. Elmentünk az indulók fotózására, amit Nánási Pál stúdiójában tartottak. Beszéltünk a tavalyi szépségkirálynővel is, és megtudtuk, hogy az emberek többsége elfordítja a fejét, ha kerekesszékessel találkozik.

"Azelőtt Európában sehol nem volt ilyen. Egyedül Amerikában van ennek múltja" – mondta a Velvetnek Kazány Tibor, a szépségverseny ötletgazdája. Mint kiderült, ő kerekesszék forgalmazó, egy amerikai céget képvisel itthon. "Egy velük folytatott beszélgetés után jött az elhatározás, hogy csináljuk meg itt is."

Kazány szerint sokkal jobb volt a fogadtatás, mint amilyenre számított. "Nyitottak az emberek, nyitottak a cégek, a tévé, a rádió, az újságok" – mondta. "A célunkat abszolút elértük vele." És, hogy mik ezek a célok? Felhívni a figyelmet, hogy a kerekesszékes lányok is szépek és vonzóak.

Félnek és elfordítják a fejüket

A tavalyi győztes, Varga Katalin elmondta, hogy óriási változásra volt szüksége, amikor jelentkezett erre a versenyre. A változás pedig megtörtént, a médiaszereplések például korábban nem voltak mindennaposak az életében. "A rendezvény és annak a hozománya abszolút pozitív." Mint említette, nagyon fontos, hogy társadalmi szemléletváltás menjen végbe, fontos lebontani a korlátokat.

"Az emberek többnyire félnek, ha valaki valamiben más. Ilyenkor van az, hogy elfordítják a fejüket, szeretnének tudomást sem venni róla, hiszen azzal megszűnik a probléma. Nyitottabbaknak kellene lenniük. Most két véglet van, vagy nagyon bután cselekszenek, vagy semmit nem csinálnak." Mint mondta, Magyarországon nagyon sok változásra van még szükség, amire itt rámondják, hogy akadálymentes, valójában az sem az.

Kettős érzések kavarogtak benne, amikor megnyerte a tavalyi versenyt. "Az ember ilyenkor azért felelősséget is vesz magára, én a szívügyemnek tartom ezt a dolgot. Azért mégis inkább a boldogság volt az, ami a nagyobb teret töltötte be" – mondta Varga a Velvetnek.

Hülye kérdés volt

Vasas Vanda az idei indulók között van, mint mondta, még fel kell dolgoznia, hogy ennyien nyüzsögnek körülötte, nincs hozzászokva ehhez. A versenyről a budakeszi rehabilitációs intézetben hallott, ott találkozott Varga Katalinnal is. Vasasnak öt hónapja autóbalesete volt, a hátsó ülésen aludt, amikor belementek egy villanyoszlopba.

"Az emberek elfogadják a kerekesszékeseket és segítőkészek" – mondta. Sok helyen viszont, ahova kötelező rámpát rakni, olyanokat építenek, amin nem tud felmenni. "Mindenki azért jött, hogy nyerjen, szóval hülye kérdés volt" – válaszolta végül, amikor arról kérdezgettük, hogy izgul-e a verseny miatt.

Megtanultam a leckét

Nánási Pál azt mondta, hogy azért vállalta el a fotózást, mert a lányok közül fotózott már valakit, és nagyon élvezte. "Előtte görcsöltem, hogy fogom mozgatni, mi lesz vele, de annyira nyitott volt, és annyira szépen tudtunk együtt dolgozni, hogy kifejezetten felszabadító érzés volt."

Aztán két héttel később megkeresték, hogy nincs-e kedve részt venni ebben a munkában. "Azt gondoltam, hogy ebben még vannak érdekes dolgok, amiket én még nem csináltam, úgyhogy lássuk meg."

A verseny elvileg arról szól, hogy felnyissa az emberek szemét, és Nánási is rájött például, hogy mennyire alkalmatlan a stúdiója arra, hogy ilyen munka folyjon itt, mert mindenhova lépcsők vezetnek. "Nincs a környezetemben kerekesszékes, ezért eszembe se jutott, hogy oda kéne figyelnem ezekre a dolgokra. Most aztán megtanultam a leckét."