Paula Selinget, Románia tavalyi eurovíziós indulóját nem zavarja, hogy Radics Gigi idén egy hasonló dallal versenyez, mint az övé. Radics szerint nem koppintás a versenyműve, mert amerikaiak írták, de az MTVA dönt.

Nem zárták ki

Radics és dala továbbra is versenyben vannak. A részleteket tartalmazó hírünket itt olvashatja.

Összeült a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szakértői csapata, hogy eldöntsék, mennyire hasonlít   Radics Gigi eurovíziós versenydala a román Paula Se­ling Timpul című slágerére - írja a Bors . Ha nagyon, Radicsot kizárhatják a versenyből, márpedig a dalokat válogató műsor (A Dal) zsűrije szerint eléggé. Az MTVA zenei szakértőkkel egyeztet, és állásfoglalást kért az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségétől is. ( Olvasóink szerint egyébként a két dal elég hasonló, de az összes tinglitangli popdal ugyanolyan.)

A napilap megkérdezte Paula Selinget és menedzserét is. Előbbi a nyilatkozata alapján nem tűnik stresszesnek: „meghallgattam a dalt, és az a véleményem, hogy bár valóban vannak egyezések a refrénben, nem lehet plágiummal vádolni a szerzőket. Szerintem Gigi dala oké".

A Blikk eközben Radics Facebook-oldalát idézi. „Nagyon-nagyon elszomorodtam, amikor értesültem erről a vádról. Ezt a dalt három amerikai zeneszerző írta, ezért nem is mennék bele, hogy milyen alapja lehet annak, hogy ők bárhonnan is »lopták« volna a dalom" - próbálta védeni a versenyművet az énekesnő. A dal három amerikai szerzője egyébként az MTVA tájékoztatása szerint „Kelemen Huba, Jack D. Elliot és Jánosi", úgyhogy már csak ezért is fals a szerzők amerikaiságával érvelni.

Menedzsere, Joós István nem tartja életszerűnek a plágiumot, de ő sem tudott érvelni - csak azt hozta fel, hogy a szerzők amerikaiak, a dalt 2012 októberében írták, és most került elő ez az összehasonlítósdi. „Olyan népszerű volt ez a román dal, hogy bejárta a világot? Nem volt világsláger, egy tengerentúli szerző nem meríthetett belőle inspirációt. A támadóink a rosszindulat kottájából játszanak".

Szó, lá, dó, dó

Radics a hivatalos rajongói oldalán közzétette menedzsere Blikknek írt levelét is, amelyet kénytelenek vagyunk szinte teljes terjedelmében, változtatás nélkül idézni. „Bár korábbra vártuk az ilyen irányú vádakat, hiszen ez szinte elkerülhetelen mellékzaja a dalversenyeknek. A Magneoton Kiadó megvizsgálta a kérdéses dalrészletet és a mellébeszélés helyett szeretné, ha a lap partnere lenne a Kiadónak abban, hogy leközölné feketén fehéren a refrének szolmizált hangjegyeit. Ez talán az olvasónak is megnyugtató, de bizonyára nyomósabb érv az egyéb szakértői rizsa helyett. Egyébként megjegyezném, hogy a hangnem és a ritmika sem azonos a két dal esetén. Ami biztosan egyezik a két dalnál, hogy két csinos és tehetséges énekesnő énekli és a többi csupán egy jó nagy adag rosszindulat. Ez a vád az első zongoraórán megbukna.

Radics Gigi/Over you

Úgy fáj:

Do,do,do,la do,do,do,do, re,mi do,do,do,la, do,do,do,do,re, mi,

Szo,do,mi,re,do,do,do,la,do,do,do,do, re, mi,do,do,do,la,do,do,do,do,re,mi,szo,do,mi,re,do

Paula Seling-Timpal:

Szo,la,do,do,do,do,re,do,szo,la,do,do,do,do,re,do,szo,fa,mi,re,do,szo,la,do,re,mi,do,re,mi."  Ugye önöket is meggyőzte?