Emlékszik a korábbi eurovíziós versenydalainkra? Összegyűjtöttük őket, hogy kiválaszthassa közülük kedvencét, amelyet az eddigiek közül a legjobbnak talál. Ezt a szavazást is ByeAlex nyeri meg, vagy valamelyik zongorás busongás - esetleg a pattogó NOX? Ön dönt: osztályozza a dalokat, mint az iskolában.

1994. Bayer Friderika: Kinek mondjam el vétkeimet?

Bayer Friderika 1994-ben minden idők eddigi legjobb magyar helyezését érte el az Eurovíziós Dalfesztiválon: a Kinek mondjam el vétkeimet? előadásával a negyedik lett. Ha csak a dalra kíváncsi, 1:14-ig pörgessen bele a videóba. Az egyik (külföldi) kommentelő a Youtubeon azt írja, ennél jobb dal még nem volt az Eurovízión. Ön szerint?

1995. Szigeti Csaba: Új név egy régi ház falán

A következő évben már nem szerepeltünk ilyen jól: Szigeti Csaba a huszonkettedik lett, vagyis az utolsóelőtti, csak három pontot kapott. A versenydarab Balázs Fecó és Horváth Attila közös szerzeménye, de ha meghallgatják, ez egyébként is nyilvánvalóvá válik. (A dal 2:16-nál kezdődik.)

1997. V.I.P.: Miért kell, hogy elmenj?

Aligha lehetne jobban jellemezni a kilencvenes évek végének Magyarországát, mint a V.I.P. 1997-es versenydalával. A tizenkettedik helyezést elért dal előadói közül Rácz Gergő nem adta fel az eurovíziós küzdelmet, idén is indult. Amennyire kis semmilyen dal ez, annyira kemény dallamtapadást okoz. Mi szóltunk.

1998. Charlie: A holnap már nem lesz szomorú

A következő évben Charlie dala, A holnap már nem lesz szomorú csak négy pontot kapott, így huszonöt indulóból huszonkettedikek lettünk. Viszont, ha ez számít, a dal elég nagy rádiósláger lett.

2005. NOX: Forogj, világ!

A Nox 2005-ös produkcióját itthon példaértékűként szokták emlegetni, de ezzel is csak a tizenkettedik helyet értük el. Tény viszont, hogy ez nem egy búbánatos, lassú, vontatott nyennyegés volt, és legalább egy dögös énekesnőt delegáltunk – de ez a produkció is messze volt a látványostól (senkinek sem jutott eszébe, hogy a sötétben ugráló fekete ruhás táncosok koncepciója finomításra szorulna?).

2007. Rúzsa Magdi: Unsubstantial blues

2007-ben a Megasztárban feltűnt Rúzsa Magdi utazott az akkor éppen Helsinkiben rendezett versenyre, amelyen angolul adta elő az Aprócska blues című dalát. Kilencedik lett, mezítláb.

2008. Csézy: Candlelight

Nem tudjuk, a magyarul még Szívverés címmel futó dalból hogyan lett Candlelight, de ez legyen a legkisebb baj. A döntőbe nem került be, a tizenkilencedik lett Disney-betétdalszerű dalával.

2009. Ádok Zoli: Dance with me

2009-ben sem jutottunk be a döntőbe, ekkor Ádok Zoltán képviselt minket, a Dance with Me című dallal, illetve a feszes gatyóban mutogatott intim tájékaival. Nehéz eldönteni, hogy a fantáziátlan versenydal, vagy a rendkívül bizarr, melegbáros hangulatú szett volt a kellemetlenebb.

2011. Wolf Kati: What about my dreams?

2011-ben is kertévés felfedezett dalolt Magyarországért: Wolf Kati, aki a Vuk után az X-Faktor miatt lett ismert. A huszonkettedik helyet szerezte meg a Szerelem, miért múlsz?-ból angolosított What about my dreams?-szel.

2012. Compact Disco: Sound of our hearts

2012-re sikerült eljutnunk odáig, hogy egy már eleve angol nyelven íródott dalt küldünk, ez volt a Compact Disco Sound of our heartsa, amely a huszonnegyedik helyet szerezte meg.

2013. ByeAlex: Kedvesem

Az idei-hazai győztes versenydalunk ByeAlex dala, amelyet sokan dicsérnek és utálnak, de egy biztos: sikerét nem a gyors tempónak, a látványos előadásnak, vagy a közérthető angol szövegnek köszönheti. Meglátjuk, mit szólnak hozzá Malmőben, minket az ön véleménye érdekel.