Negyvenhét éves korában, hétfőn hajnalban elhunyt a Republic énekese. Bódi László Cipő már 2008-ban is kórházba került a szíve miatt, 2009-ben pedig átesett egy beavatkozáson is. Nemrég azonban végzetes szívproblémákkal szállították kórházba. Cipő állítólag bízott a saját szívében, ezért utasította el a transzplantáció gondolatát is.

Március 11-én, hétfő hajnalban elhunyt a Republic frontembere, Bódi László Cipő. Cipőt február tizenötödikén szállították kórházba, miután szívritmuszavara miatt leállt a szíve. A Blikk információ szerint a 47 éves énekes szívdobogását már négy éve egy speciális pacemaker szabályozta, ami defibrillátorként is működött, és azonnal működésbe lépett, ha probléma volt. A mentők állítólag negyven perc után tudták újraéleszteni az énekest, akit azután mélyaltatásban tartottak. Február huszonegyedikén, csütörtökön próbálták felébreszteni belőle, de nem jártak sikerrel. Másnap orvosi konzíliumot tartottak, hogy eldöntsék, mi legyen a következő lépés. A családtagokat állítólag már akkor felkészítették a legrosszabbra is.

A legrosszabb együttes Magyarországon

Bódi László Cipő

1965. május harmadikán született Ungváron. Egyéves korában költözött a szüleivel Kisvárdára, itt járt iskolába, és itt kezdett el zongorázni. A Bessenyei György Gimnázium tanulójaként zenekart alapított Cípőfűző névvel, innen ragadt rá a Cipő becenév is. 18 évesen költözött Budapestre, ahol konzervatórium-előkészítőre járt, mellette pedig a MÁV-nál és a Postánál dolgozott. Két lánya van.

Forrás: Wikipédia.

Magyarország egyik leghíresebb együttesét 1990 februárjában alakították meg, ezért is választottak egy halat jelképüknek. Ahogy szinte mindenhol kiemelik, a Republic önirónikus módon "a legrosszabb együttes Magyarországon"-t választotta magának jeligéül. A mottóválasztás ellenére még 1990-ben megnyertek Balatonlellén egy rockfesztivált, aminek köszönhetően azonnal lemezszerződéshez is jutottak.

Nem sokkal később Nagy Feró karolta fel őket, és koncertezni hívta a Republicot. Úgy emlékszik vissza, hogy zeneileg közel állt egymáshoz a két zenekar, a Republicot ráadásul egyfajta sötét humor is jellemezte, amit külön szeretett benne. Azóta pedig, mint a Velvetnek mondta, a Republic nagyobbra is nőtt, mint az ő együttese. Nagy Feró kedvenc számai is azok, amiket a rádióban is hallhatunk, például a 67-es út, amit Cipő egyébként korábbi feleségéhez írt, mert a szakításukat nem tudta feldolgozni. Ahogy Feró elmondta, Cipővel évente egyszer mindig találkoztak, és átbeszélték az élet dolgait.

A Republic megalakulása óta minden évben kiadott legalább egy albumot, úgyhogy 2013-ig huszonkét lemezük jelent meg. Az első az Indul a mandula!!! címet kapta. Majdnem minden albumuk aranylemez lett, az igazi áttörést viszont csak a nyolcadik, a Tüzet viszek hozta meg, amin a Szállj el kismadár is szerepelt. Állítólag rekordidő alatt eladtak belőle 150 ezer példányt, és még külföldön is hódított. Tagcsere csak a kilencvenes évek legelején volt a zenekarban.

Vidám, vagy annyira mégsem

Mindemellett Cipő készített lemezt filmzenékből is, és szólólemezt is adott ki, utóbbit például Rajcs Renátával, de írt dalokat például Halász Juditnak is.

D. Nagy Lajos, a Bikini frontembere szerint Bódi Cipő mindig életerős, vidám ember volt. Az énekes 3-4 évvel ezelőtt hallott először Cipő betegségéről – mondta a TV2 Aktív című műsorának. Az egyik interjúban ennek ellenére Cipő inkább pesszimistaként jellemzi magát. Mint máshol említette, szabadidejében szívesen aludt vagy végzett házkörüli munkát.

"Megdöbbentett, ami Cipővel történt. Egész profi pályafutásomat végig kísérte a Szállj el kismadár, minden harcom és küzdelmem részese volt" – reagált Cipő kórházba kerülésének hírére korábban Erdei Zsolt, profi bokszoló a Facebookján, aki mindig erre a számra lépett ringbe, de az egész celebvilág szurkolt az életbenmaradásáért.