Az első X-Faktorban feltűnt énekesnőt ejtette az RTL Klub, az TV2-höz megy főzőcskézni, miközben már három éve hiába vár arra mindenki, hogy előkerüljenek a menedzsmentje által mindig emlegetett külföldi producerek, akik majd világsztárt csinálnak belőle.

Janicsák Veca múlt héten kikerült az RTL Klub látószögéből: a csatorna valószínűleg végleg ejtette őt, miután szerepet vállalt a konkurens SuperTV2-n látható Hal a tortánban. A csatorna már korábban sem nagyon számított rá, miután betegsége miatt lemondta fellépését az Egy este című koncertsorozat egyik forgatásán. Ezzel az első X-Faktor negyedik helyezettje lett talán a legtökéletesebb példa arra, miért nincs semmi értelme évente legalább három nagyszabású tehetségkutatót csinálni, de legalábbis arra számítani, hogy ez aztán majd felpezsdíti a hazai popzenét.

Janicsák Vecára ugyanis már senki sem gondol úgy, mint énekesnőre. Ameddig például Hien jó önkritikával építhette fel magát addig, hogy ne a Megasztár falunapkülönítményében kelljen fulladoznia, addig a nő legnagyobb esélye a fennmaradásra egy közepesen érdekes főzőműsor, aminek az egyik részében nyilván fog majd énekelni is a nappaliban. Amiről nincs szó: még mindig nem létezik olyan, hogy Janicsák Veca-lemez, az eurovíziós válogatóban nyom nélkül esett ki.

A hét lúzerének járó kitüntetésben nem az RTL-lel történt szakítása miatt részesül Janicsák Veca, hanem azért, mert úgy tűnik, fel sem merült nála, hogy akár a tévén kívüli módszerekkel is meg tudná keresni a rezsipénzt. Bár a dolgok jelen állása szerint nem is tudná, hiszen nagy fellépésekről azóta nincs szó, amióta egy egész turnéja fulladt akkora érdektelenségbe, hogy le is kellett mondani, illetve a 2011-ben a Papp László Sportarénában tartott szuperkoncertje is látványos bukás volt, hiszen a koncertszervező szerint ez csak emeli a művészi értékét.

Csak két magyarázkodó nyilatkozat, mindkettő a Danubius Music Ltd. iroda vezetőjétől, Guba Gábortól: „Példaértékű, hogy egy egyéves múlttal rendelkező énekesnő ilyen töretlenül halad előre. Vasárnap megmutattuk: egy tehetségkutatóból érkező ember is lehet sztár. A jövőre nézve ez a koncert emeli Veca művészeti értékét, így befektetésnek is tökéletes. Nem titok, nagyon komoly, külföldre mutató terveink vannak, most is voltak producerek Angliából, Németországból és Franciaországból is. Ráadásul számszerű eredményt egy nappal a koncert után még nem lehet megmondani" – mondta a Borsnak 2011 novemberében nagyon lelkesen egy Papp László Sportarénás olyan koncert után, aminek 4000 fős vendégseregének bevallottan vendég volt a nagyrésze. Fél évvel később, 2012 májusában sem adta fel, pedig akkor mondták le a turnét is, hiszen senki nem vett jegyet. „Ennek ellenére Veca közreműködésünkkel páratlan nemzetközi lehetőség előtt állhat, olyan menedzsmentek várják angol nyelvű bemutatkozó albumát, amelyek például Paul McCartneyval is dolgoznak. A lehetőség továbbra is a kezében van."

Úgy tűnik, hogy Janicsák Vecának annyira a kezében van a lehetőség, hogy lassan egy évvel később sem hallunk se új lemezről, se a menedzserekről, akik Paul McCartneynek főzték a kávét. A siker megkoronázásaként viszont tavaly azért megjelent a Papp Lászlós gigakoncertből készült DVD is, méltó emléket gyártva az utóbbi idők legnagyobb ügyfélpartyjának.

Janicsák Veca egyébként feltehetően nem csak a saját hibájából jutott el idáig: rossz döntések sorozata, túlzott elvárások az akkor még tényleg szűz területként feltűnő X-Faktorról, botrányos kommunikáció, és úgy általában minden rossz, amit egy tehetségkutatós környékén fel lehet fedezni. Közönség nélkül Janicsák Veca sem lesz soha közönségkedvenc, de persze lehet, hogy csak arról van szó, hogy a nyugati szakembereknek tartogat mindent, amit nekünk nem mutatott még meg.