Számos népszerű történet és ikonikussá vált hős létezik az irodalom- és filmtörténetben, akiről kevesen tudják, valós személyekről mintázták őket. Így nem teljesen kitalált Töki Lebowski, a Nyomorultak Jean Valjeanja és Javert felügyelője, Popeye, Betty Boop, Tintin és a Hihetetlen család divattervezője, Edna Mode sem.

Vannak a filmtörténetben olyan alkotások, amik fiktív történeteket dolgoznak fel kitalált forgatókönyvek vagy bestsellerek alapján. Vannak olyanok is, amik a szokásos felütéssel nyitják vagy zárják a filmet: valós történet alapján. Ilyeneket szedett össze a Cracked, de ezek közül is azokat, amikor az ember hitetlenkedve ráncolja a homlokát, hogy "ez nektek valós történet és karakter?"

Jó példa rögtön az első: ki hinné, hogy A Nagy Lebowski valós személy alapján jött létre? Az állandóan bowlingozó és  White Russian koktélt vedelő Lebowski inspirációjául Jeff Dowd szolgált. A rendező Coen-testvérek egyik haverja volt ő, aki Lebowskival ellentétben nem egy link alak, hanem egy filmproducer, de egy az egyben olyan karakter, mint a film főhőse, Dude, alias Töki.

A film egyes eseményei azonban Peter Exline forgatókönyvíró saját sztorijaira építenek. Ő anekdotázott egyszer arról, hogy amikor visszakerült ellopott autója, egy tini leckefüzete volt benne. Megtalálták a kissrácot a haverokkal, és durván kihallgatták.

Nagy ívet futott be mostanában a Nyomorultak legújabb filmváltozata. A történetben egy detektív üldöz éveken át egy tolvajt, és fura mód ugyanarról a valós alakról mintázták mind a két figurát. Ez az alak Eugene Francois Vidocq, az összes nagy detektív igazi őse. A tolvaj Jean Valjeanhoz hasonlóan őt is lecsukták élete elején, majd szökésben volt évekig. Bujkálása egy hatóságokkal kötött megegyezés révén ért véget: a bűnüldözésben hasznosították a tudását. Így Javert felügyelőnek is Vidocq feleltethető meg.

Rajzfilmhősök Popeye-től Tintinig

Rocky a tengerész, hajóját nem éri vész – énekelhették volna a gyerekek a főcímdalt, de a Rocky név végül egy bokszolóval forrt össze, a tengerészből pedig Popeye lett. A karakter alapja Franck Fiegel, becenevén Rocky, aki nem volt olyan kőkemény, spenótzabáló figura, ellenben hasonlóan ronda volt. Ráadásul legendás volt a Popeye-t kitaláló E. C. Segar illinois-i környékén, hogy mindig benne volt egy jó bunyóban. Egy mellékelt fotó szerint a sírkövén is Popeye található.

Edna Mode karaktere a Hihetetlen családban parádézott, egy animált divattervezőként szuperhősök ruháit szövögeti. Karaktere az igazi divatbolond divatdiktátor, de a Pixar őt sem a semmiből hozta létre. A való életben Edith Head felelhetett meg neki, bár Brad Bird rendező tagadta ezt.

A hasonlóság azonban tapintható. Headről érdemes tudni, hogy jelmeztervezőként 35 Oscarra jelölték, amiből nyolcat be is húzott, ráadásul olyan Hitchcock-klasszikusok ruháiért felelt, mint a Madarak, a Szédülés vagy a Hátsó ablak.

Betty Boop korának egyik rajzfilmes szexikonja volt, ha túlozni akarnánk. Az ő karakterét Helen Kane-re, a magát folyton überszexinek beállító színésznőre építették, pontosabban őt parodizálták eleinte.

Aztán Betty Boop önálló életre kelt, és ismertebb lett, mint nagy elődje. 1932-ben Kane be is perelte a figurát kitaláló Max Fleischert és a Paramount Picturest, de elvesztette a pert, és viszonylagos ismeretlenségben halt meg később.

Tintin kalandjai sem légbőlkapottak ám, a Cracked szerint a világhírű belga képregény (és annak számtalan feldolgozása) egy dán cserkészfiú, Palle Huld történetéből ered. 1928-ban, egy évvel a képregény publikálása előtt lett címlapsztori Európa-szerte a 15 éves Huld esete. A fiú 44 nap alatt kerülte meg tök egyedül a Földet úgy, hogy nem szállhatott repülőre.

Ezt egy dán újság által meghirdetett verseny miatt tette meg. Járt a háború dúlta Mandzsúriában és a sztálinista Szovjetunióban is, de csak végigcsinálta az egészet. Visszatértekor 20 ezer ember köszöntötte őt Koppenhágában. Huld 2010-es halála előtt nem sokkal jelentette ki, hogy ő volt az alapja a képregénynek.