"Élvezzük, hogy levághatjuk a feketék fejét" - énekelte a nyolcvanas években a svéd zenekar egyik tagja. Azóta persze megbánta a dolgot, és szeretné kitörölni az emlékezetből. Az Ace Of Base minden idők egyik legsikeresebb svéd zenekara volt, fülbemászó dalokkal.

A svéd zenekar egyik férfi tagja, Ulf Ekberg az Ace Of Base előtt egy náci zenekarban zenélt és olyan politikai pártot támogatott, ami legalább is kritikus a bevándorlókkal szemben. A Huffington Post cikkéből kiderül, hogy a tinglitangli, vicces számok egyik szerzője és előadója korábban egy Commit Suicide, azaz Öngyilkosság nevű zenekarnak a tagja volt, és arról énekelt, hogy: "Férfiak fehér csuklyában vonulnak az úton, élvezzük, hogy levághatjuk a feketék fejét, bevándorlók, gyűlölünk titeket, tűnés, tűnés, tűnés, tűnés! Északi emberek, ébredjetek fel! Lőjetek, lőjetek, lőjetek, lőjetek!"

A zenekar állítólag 1983 és 1986 között volt aktív, bár felvételek vannak, de lemezt állítólag nem adtak ki. Ekberg emellett tagja volt a Svéd Demokrata pártnak is, akik meglehetősen kritikusan kezelnék a bevándorlók helyzetét, a támogatottságok persze egyre nő az országban. Ekberg egyébként bánja ezeket a múltbeli dolgokat, a cikk szerint már egy 1997-es dokumentumfilmben is bocsánatot kért. "Mindenkinek elmondtam, hogy igazán sajnálom, amit tettem. Lezártam azt a fejezetet az életemben. Még csak beszélni se szeretnék róla, az az időszak nem is létezik többé. Tanultam belőle" - mondja a svéd popzenekar tagja.

Ha valaki elfelejtette volna, az Ace Of Base a harmadik legsikeresebb svéd zenekar az ABBA és a Roxette után, több mint harminc millió lemezt adtak el. Az 1993-as Happy Nation albummal tényleg letarolták az egész világot, az Egyesült Államokban például kilencszeres platina lemez lett. Az úgynevezett eurodance műfajban alkottak, amiről sok okosság mellett annyit mindenképp el lehet mondani, hogy a dallamok tényleg beletapadnak az ember fülébe. Amellett, hogy rengeteg lemezt eladtak, két Grammy-díjra is jelölték őket. Összesen öt albumot adtak ki, a legutóbbit egyébként 2010-ben, csak hát, minek.