Vagy a szerzői jogi problémákat először bejelentő Papp Róbert, vagy Schobert Norbert nem mondja el az igazságot találkozásuk körülményeiről. A fitneszguru szerint a zenész megzsarolta őt, a másik fél szerint viszont egyszerűen arról van szó, hogy nem értik a szerzői jogokat.

Egyre nagyobbra nő Schobert Norbert DVD-inek jogdíj körüli ügye: a múlt héten vádolták meg őt először a nyilvánosság előtt azzal, hogy a csak 2010 óta 174 ezer példányszámban megjelent DVD-in hallható zenéket egyáltalán nem jogosította, így a rajta szereplő szerzők egy fillérhez sem jutottak. Fitneszguruékat először egy DJ kereste fel, aki egy ideig nem akart névvel szerepelni, de most úgy tűnik, a szerzői jogokat egészen furán értelmező üzletemberek léptek, és hakniztak egyet a Borsnak azzal, hogy meg lettek zsarolva, ráadásul épp akkor, amikor Schobert betegséggel küszködött.

“Papp Róbert először telefonon kereste meg az irodámat, pont akkor, amikor kórházban voltam, két szívműtét között. Előadott egy zavaros történetet a kollégáimnak, akik egy szót sem értettek az egészből. Mivel nem tudtak segíteni neki, személyesen jött el az irodámba. A cégem jogásza arra kérte, hogy küldje el a követeléseit írásban, és ezt meg is tette, majd az ügyvédi irodában konkrétan is megfogalmazta, mit szeretne. Amikor kiderült, hogy nem kap pénzt, olyan cirkuszt csinált, hogy az ügyvédek kilátásba helyezték, rendőrt hívnak. Ezek után ment az újságokhoz. A nekem írt leve egyébként önmagáért beszél: azt fogalmazta meg benne, hogy ha kifizetek 15 millió forintot, akkor nem fordul a nyilvánossághoz. Ez bőven kimeríti a zsarolás tényét, az ügyvédem ezért haladéktalanul büntetőfeljelentést tett Papp ellen” – mondta az újságnak Schobert, azzal mit sem törődve, hogy nem Papp, hanem a valószínűleg szintén megkárosított lemezkiadók irányából indult először nyilvános támadás.

A Roberto Winny néven fellépő DJ ezek után döntött úgy, hogy itt az ideje a nyilvánosság előtt reagálnia a történetre, és tételesen válaszolt Norbi történetére. Az biztos, hogy valaki óriásit hazudik a felek közül. “Február elején hívtam fel először a Norbi Update céget azzal kapcsolatban, hogy érdeklődjek, mi van azokkal a jogdíjakkal, amelyeket nekem (Hamvai PG szerzőtársammal együtt nekünk) kellett volna kapnunk a DVD-ken elhangzott zenék után. Sajnos nem tudom, mikor volt a Norbi kórházban, mert nem követem az életét, de az interneten 2012. december 29-én a hir24.hu leközölt egy cikket, miszerint “Végleg hazaengedték Schobert Norbit”. Nem is értem, miért kell az ő egészségi állapotát ebbe a dologba belekeverni, amikor 2 perc alatt bebizonyítható, hogy a megkeresés és az ő kórházban léte között eltelt 2 hónap” – hiteltelenítette el gyorsan a betegségkártyát a férfi, akinek elmondása szerint a Schobert által zavaros története az volt, hogy elmagyarázta a Norbi Update kereskedelmi igazgatójának, hogy pontosan hogy is néz ki egy jogosítás.

“A személyes egyeztetésen a jogi igazgató elismerte, hogy hibázott a cég,  és ‘mindenkinek az az érdeke, hogy mosolyogva álljon fel a tárgyalóasztaltól.' A megbeszélésen tájékoztattam a szerzői jogi törvényre hivatkozva, hogy azok a dalok, melyeket a DVD-ken felhasználtak engedély és jogdíjkötelesek.” Ha minden igaz, az a rész, amit Norbi egyértelmű zsarolásként írt le, mindössze annyi volt, hogy Papp bejelentette a 15 millió forintos igényét, mivel a szerzői jogokba beletartozik, hogy a szerző maga dönthet a saját dalaink megfilmesítési jogdíjának összegéről, ráadásul alkudozni is lehet. “A jogi igazgató Kiss-Palotai Dóra kérte, hogy mindazt, amiről beszéltünk, írjam le, mert még meg kell beszélniük a jogászukkal, amit 2013. február 18-án meg is tettem. Mellékeltem mellé egy olyan jogdíj elszámolást, melyet a kiadóktól szoktam kapni, megjelölve, mely dalokról van szó és ezek melyik DVD-n, hol találhatóak. Ezek után az ügyvédjüktől kaptam egy levelet melyben a jogdíjigényünket puszta fenyegetésnek értelmezi, és felhívja a figyelmem, hogy megvádolhat zsarolással."

“Nyugodt szívvel vállalom, ha feljelentettek, ugyanis az én jogdíjigényem jogos. Nem jogtalan a haszonszerzés, hiszen jogos követeléssel álltunk elő,  melyet alá is támasztottunk, és teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy a jogdíj mint szerzőt megillet. Csupán szeretnénk megkapni azokat a jogdíjakat, ami minket megilletett volna, ha minden rendben lett volna rendezve már az elején. Ha bebizonyosodik, hogy a zsarolás nem állja meg a helyét, abban az esetben hamis vádért 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a feljelentő” – helyezte kilátásba a zenész, hogy ebből valószínűleg nem ő fog rosszabbul kijönni.

Papp Róbert arra is felhívta a figyelmet, hogy a fitneszgurunak leginkább az a problémája, hogy nincs tisztában bizonyos szavak jelentésével, így hiába mondja például, hogy megvásárolta a szerzői jogokat, mivel azokat egyszerűen nem is lehet megvásárolni, ráadásul több engedélyről még akkor is elfeledkezett, ha esetleg tényleg fizetett DJ-knek (mint ahogy DJ Bárány maga is elmondta, hogy őt mindig kifizette Sterbinszkyvel szemben ). Arról nem is beszélve, hogy ha Schobert megvásárol a szerzőktől egy CD-t, attól még nem használhatja fel bármire, mint ahogy egy Madonna-album megvásárlása sem jogosítja fel arra, hogy a piacon áruljon belőle másolatokat.

Roberto Winny nyilatkozata végén hangsúlyozza, hogy bár az elmondottak alapján Norbi konkrétan hazudik arról, hogy rendőrrel fenyegették az ügyvédi irodában, illetve a levelezésük jópár részletéről is, de neki nem célja a lejáratás. “Utoljára pedig hadd szögezzem le: sem nekem, sem a kiadóknak nem célja Norbit lejáratni. Tiszteljük és maximálisan elismerjük azt, amit elért, és hogy mennyi emberen segített. Ugyanúgy ő is tisztelhetné, hogy a zenészeknek, kiadóknak is vannak jogai melyeket egy komoly üzletembernek nem kéne figyelmen kívül hagynia. Hogy a zenészek és a kiadók a jogdíjakból élnek. Ez nem irigység. Egyszerűen szeretnénk, ha a jogos jogdíjainkat megkapnánk” – próbált kicsit barátkozni a DJ.