Hamarosan új lemezt ad ki az ország kevés rádiórock-zenekarainak egyike, a Fish! Ezen felbuzdulva beszélgettünk egy sort a frontember Kovács Krisztiánnal, aki kicsit fél, hogy visszajöhet az intellektualitás kora, ami nekik nagyon rossz lesz a prosztó popzenéjükkel.

"Kurva fáradt vagyok, tegnap vonatoztam" – kezdte a lehető legmagasabb minőségben a beszélgetést a Fish! zenekar frontembere, Kovács Krisztián, aki még kicsit kábán panaszkodott a Velvetnek a tömegközlekedéssel kapcsolatos élményeiről. "Nem szoktam vonatozni. Vagy bringázok, vagy lehúzom a haverokat. Most vesszük fel az új Fish!-lemezt, ezért nyolc órát kellett naponta üvöltözni, utána egy kétórás vonatút után Szegedről beestem az Instantba, ahol hét órát játszottam bebaszott külföldi diákoknak, és délben már ébren voltam" – avatott be minket a popszakma buktatóiba, hozzátéve, hogy hamarosan azért lesz itt lemez.

Legyen ingyen

A köreiben csak Senior Halnak emlegetett énekes/gitáros egyébként már lemondott arról, hogy itt majd a lemezekkel fognak tarolni, ezért mindent ingyenessé akar tenni. "A die hard rajongóknak lesznek különleges megjelenés, amit megvásárolhatnak, egyedi pólóval meg ilyesmi, de már évekkel ezelőtt lemondtam a lemezkiadókról. Most, hogy az MR2 elkezdett velünk kicsit foglalkozni, két kiadó is bejelentkezett nálunk. Nem is értem, hogy miért, nyilván senki nem venné meg. A kiadó arra jó, hogy lehessen jelölni a lemezt Fonogramra. A tárgyalásokat azzal zárjuk viszonylag rövidre, hogy mindenképp meg kell, hogy jelenjen ingyen is a lemezanyag. Nem hiszek ebben, én abban hiszek, hogy hiteles dolgot adsz oda ingyen, és ha jó, akkor sokan vannak koncerten. Ez nagyjából beigazolódni látszik" – taposta el kicsit a Fonogramot is, hozzátéve, hogy ez a sok 600-700 embert jelent, de ez a promótól is függ. "Egy esemény már Facebookon is alig jut el az emberekhez a sok szar miatt. Létrehozok egy eseményt a zenekar nevében, és nem tudom rá meghívni a saját ismerőseimet. Lehet, hogy lassan visszajön a plakátozás időszaka, ami megint csodás volt. Régen egy bukott buli után mondta a hely tulaja, hogy szarok vagyunk, és ennyit tudunk, aztán kidobtam valamit, és nézem, hogy ott van az összes plakát a kukában."

Minek?

A 36 éves Kovács egyébként beismeri, hogy régebben lett volna rá lehetősége a Fish!-sel, hogy kilépjen egy nagyobb közönség elé, de végül inkább saját döntésből nem tette meg. "Már a harmincas éveink közepén járunk, nem motivált minket soha, hogy kurva híres popzenészek legyünk. Semmi értelme, hogy azért zenéljek, hogy az MTVA műsorában átvegyek egy díjat, amin aztán mindenki felháborodik, mert nem érdemlem meg. A tavalyi Fonogram napján pont egy ingyenes koncertet adtunk valahol, és sokkal jobban éreztük magunkat. Nekünk ilyen felfogásunk van, nem az a fontos, hogy valakivel kezet foghassunk, és legyen egy aranylemezünk. Soha nem is lesz persze."

Már extrémnek sem jó lenni

Nem csak a zenekara, hanem a saját karrierje is kicsit a mainstream-underground határán mozog, korábban műsort is vezetett az akkor még nagy reményekkel induló magyar MTV-n, és több helyen is találkozhattunk az arcával. "Ahogy a magyar MTV elhullott, és létjogosultságát vesztette, inkább zenei témájú online műsorokat csináltam. Ezek miatt rengeteg melóm lett, speakerkedek, egész nagy cégeknek vezetem az eseményeit. Nyilván nem lehet arról mindenhol hallani, hogy én Győrben kidobós versenyt vezetek. De mostanában már annyira ki lett zsigerelve minden ezen a vonalon, hogy meg is csináltak mindent. Már az sem érdekes, ha extrém vagy. Három éve érdekes lehetett, ahogy valaki befosik egy átlátszó nejlonnadrágba, mostanra ez sem mozgat senkit. Akár visszajöhet az intellektualitás kora is, ami nekünk nagyon rossz lesz a prosztó popzenénkkel" – keltett félelmet a jövőről. "Ez így jó is, nem motivált, hogy olyan baromi híres legyek. Van egy NB2-es zenekarom, ami élőben verhetetlen, közepes énekes vagyok és elég jó előadóművész. A többinek semmi jelentősége nincs."

Nincs siker, nincs kudarc

Kellenek is azok a műsorok és a folyamatos DJ-zés, mert annyira nem meglepő módon egy közepesnél valamivel népszerűbb rádiórock-zenekarból még a legkevésbé sem lehet megélni. "A nyári fesztiválok alatt össze lehet hozni pénzeket, de a mi szintünkön ősszel már nem. Persze vannak zenekarok, akik egy év alatt házat vesznek a gázsiból, de ezek múló sztorik. Sokan úgy kezelik, hogy addig ütik a vasat, amíg meleg, tudom hogy működnek ezek, hiszen ebben élek. A motiváció a lényeg, én nem gondolkozom rajta, hogy ebből meg lehessen élni. A zenekarnak is megmondtam, hogy máshogy kezeljük. Amikor 2009-ben beindultak nálunk a dolgok a Majdnem Kaliforniával, lettek rendes gázsik és rendes fellépési időpontok, akkor is hagytuk, hogy visszaessen később az érdeklődés. Én a lassú építkezésben hiszek. Ha ezt csináljuk, akkor nyilván elkerülnek a kiugróan nagy sikerek, de a megússzuk a kurva nagy kudarcokat is."

ByeAlex és saját koktél

Kovács ezt a hozzáállást hiányolja kicsit a mostanában nagyon undergroundnak kikiáltott, de gyorsan felfutott emberekből is, ByeAlexszel több problémája is van. "Benne van a csavar, hogy most már elég volt a tehetségkutatús lúzerekből, és akkor megérkezik ő az undergroundból. Ha lehetne, én kikérném magamnak az underground nevében, és nem azért, mert béna, amit csinál, hanem azért, ahogy ezt előadja. Ezt így nem lehet" – sorolta problémáit az Eurovízió 10. helyezettjével. Ő maga azért nem akar inkább indulni. "Viccnek jó lenne, de nagyon sokan úgysem értenék. Amúgy tök jó lenne, ha ByeAlex is egy vicc lenne, de mivel ő is komolyan veszi, ezért a jelenség is rossz. Velünk is ez lenne. Csinálja persze mindenki a saját dolgát, de ne váljon nevetségessé."