A magyar underground rap az egyik legszomorúbb dolog a magyar szórakoztatóiparban, ami csak még szomorúbb lesz, ha megnézzük néhány mára eltűnt előadó életrajzát. A Wikipedián olyan álmokról írnak, mint a kirakatrendezői munka vagy egy németországi ruhavásárlás, valamint olyan kudarcokról, hogy nem sikerült befejezniük egy válogatáslemezt. Ezzel szemben a klipekben azért ment a keménykedés.

A 90-es években rengeteg magyar rapformáció próbált eljutni legalább az országos népszerűségig, MC-k, DJ-k vegyesen, ez csak keveseknek sikerült, a legtöbben mára szinte nyom nélkül tűntek el az internetről. Nem ez a helyzet a mára legendássá vált V.S.O.P. zenekarral és a holdudvarával, ők vagy nagyon lelkes rajongóik megörökítették a nagy évek boldog és szomorú pillantait egyaránt, méghozzá gondosan ápolt Wikipedia-szócikkek formájában.

Ennyi szomorú dolgot a vidáman feszitős klipek mögötti világról régen olvastunk már. Az idézett mondatokat szó szerint emeltük ki a Wikipedia-oldalakról, ahol a lényegtelen apróságnak tűnő dolgok úgy szerepeltek, mint az egyes előadók és formációk életében fontos pillanatok (kiemelések tőlünk). Nézzék!

"Game először a V.S.O.P. "Csak a pénz" albumán rappelt 3 sort a "Zooglawi kutyák" című számban"

"Game folytatta munkáját, 2005-ben mixtape-et készített, de ezt nem sikerült kiadni. Ezután sok mixtapet készített évről évre, melyeket pénz hiányában nem sikerült kiadni"

"Eközben Game 2 mixtapet is készített, amik szintén nem készültek el teljesen"

"Visszavonulás: Game 2010 áprilisában úgy döntött: leteszi a mikrofont. Az ok egyszerű: nem bírja a rapszakmával járó stresszt. Visszatérés: Game rögtön visszaért újult erővel egy újabb előzetessel. Egy szóló kislemezt ígér 2010 augusztusára"

Mohaman a '90-es évek végén (akkor még Moha a Happy Gangen belül) a poprap meghatározó egyénisége volt, majd a 2000-es évek elején a westcoast rap meghatározó egyénisége

"Egy idő után már nem lehetett hallani róla. Mohaman eltűnt. Később 2006-ban szerepelt az RTL Klub Balázs showjában, ahol rajongói örömére megnyílt és megmondta: drogproblémái vannak, depressziós, feleségével válnak"

"2009 februárjában a V.S.O.P.-ból ismert Gino Papa a TabuTv internetes tv-nek azt mondta, hogy Mohaman kézrátétellel gyógyít, ennyit tud róla"

Mc Ducky "[g]yerekkorában kajak-kenu szakos osztályba járt, emellett sokáig teniszezett, dzsudóban pedig eljutott a narancssárga övig, illetve egy manöken tanfolyamon megpróbálkozott a tánccal. Járt gyors- és gépíróiskolába, tanult virágkötészetet, szeretett volna kirakatrendezõ lenni"

"Ugyanebben az évben az Emergency House-ból ismert MC Ducky, (aki egyébként Papa Jo szomszédja volt 10 évig) elvitte őt a V.S.O.P. első klipjének forgatására"

"Novemberre ezt is láthattuk a zenetévéken, majd a Viva Chart Show 36. helyére is felkerült"

"Közben még sok tehetséget fedeztek fel, sok fellépésük volt, sok videoklipet rendeztek, Papa Jo 2 egész estés felnőttfilmet is, folytak a V.S.O.P. 3. albumának munkálatai"

'2006 - Augusztusra tervezték a 3. albumot de nem jött ki. 2007 -Tavaszra újra betervezték az albumot, de most se sikerült kiadni. Az év vége felé Papa Jo a Peaches'N'Cream nevű partysorozat MC-je lett. Innen ismerték meg Papp "The Boss" Gergelyt, aki megígérte nekik, jövőre kiadja albumukat"

"2007 decemberében megvalósul [a V.S.O.P. álma]: elmehettek Európa legnagyobb hip-hop boltjába,a müncheni Mighty Weenybe. Itt bevásároltek ruhákból"