Az igazán jó filmeket az teszi igazán jóvá, hogy még a főgonoszokért is lehet rajongani. Sőt, egy jó főgonosz még a legbénább pozitív hőst is meg tudja menteni egy filmben. De kit szeretünk a legjobban? Egy pont, ha szörnyű az egész, öt pont, ha az egész film csak miatta nézhető.

Alien

Természetesen kihagyhatatlan a teljesen agyatlan, viszont minden elemével gyilkolni akaró űrlény, amit magyarul nagyon elmésen Halálnak fordítottak. A H.R. Gigier tervezte Alienek még úgy is baromi gonosznak tűnnek, hogy ha világosban nézi őket az ember, egy csomó nyálkával, sötétséggel és hangokkal körítve viszont tényleg minden megvan bennük, amitől igazán lehetne rettegni.

Darth Vader

A Star Wars a végére azért emberséget is felmutató főgonosza annyira kultikus figurává vált, hogy talán népszerűbb is lett, mint az összes többi karakter. Valószínűleg nem is igazán a felejthetetlen jelenetei miatt, hanem azért, mert eszetlen jó volt a szuszogása, és akkor még nem is beszéltünk a jelmezéről.

Joker

Batman főellensége legalább akkora rajongótábort tudhat magának, mint maga Batman. A minden tekintetben elmebeteg, de baromi jó ruhákat hordó Joker figurája már jóval a képregény filmrevitele előtt is kötelező szereplő volt a legkirályabb gonoszok témában, hiszen senki sem tudott olyan értelmetlen terveket a legapróbb részletekig kitalálni, mint ő.

Loki

Természetesen nem a DVSC-ről van szó, hanem Thor főellenségéről és testvéréről. Ő már azzal kiemelkedik, hogy nem egy átlagos sutyerák, hanem isten. Ráadásul óriási troll is, hiszen a tréfacsinálás és a tűz istene, úgyhogy szívatja a többi istent. Ő tényleg leginkább balhét akar, nem akar megmenteni másokat, igazi badass figura, aki másokra való tekintet nélkül akar olyan világot, ami neki tetszik.

Magneto

Az X-Men főgonosza azért lett sokak kedvence, mert nem a szó klasszikus értelmében gonosz. Ameddig még Darth Vadernél is egyértelmű, hogy ő igazából le akar igázni mindenkit, addig a koncentrációs tábort is megjárt, egyébként fémek összevissza hajlítgatására képes Magneto annak biztos tudatában balhézik a békésebb mutánsokkal és persze a sima emberekkel, hogy ő csak jót akar a hozzá hasonlóknak.

Nazgulok

Érdekes, hogy a Gyűrűk ura gonosz szereplői milyen rosszul állnak. A főfőgonosz Szauronból tulajdonképpen csak egy hülye szemet látunk, meg azt, hogy beszélnek róla, a sima főgonosz Szarumán pedig csak egy elmebajos vénembernek tűnik. Na de a Nazgulok a menő közlekedési madaraikkal és jelmezeikkel! Külön plusz pont, hogy semmi jellemük nincs, egyszerűen csak nyomasztanak.

Predator

Azon kevés lények egyike, amiknek jól áll a raszta. Nagyon szép eszközei vannak, lézerrel is tud gyilkolni, szinte láthatatlanná is válik, ha úgy tartja kedve. Ez épp elég ahhoz, hogy a vadászatnak élő predatornak is lehessen egy nagy méretű fanklubja. Szegényt kicsit sajnáltuk is az első film végén, amiért pont Arnold Schwarzenegger került az útjába, hiszen valószínűleg rajta kívül bárkit gond nélkül lehentelt volna.

Terminator

Persze a Terminator 2 miatt Arnold Schwarzeneggerről mindig a védelmező robot jut eszünkbe, a széria első részében a lehető legembertelenebb gonoszként tűnt fel az élő szövet a fémvázon. Az üzenet egyértelmű: lehet bármennyi bombánk, vagy futhatunk bármilyen messze, ez itt egy legyőzhetetlen gyilkológép, úgyhogy tökmindegy.