Az Update-pápa sárga, taxi feliratú szabadjelzőt rakott oldtimer Zsigulijára, hogy majd így vigye A-ból B-be ingyen a szerencsés kiválasztottakat. A húzásán több taxis is kiakadt, ilyen szabadjelzőt ugyanis csak engedéllyel használhatna. De más probléma is van vele.

"Elindul a Norbi Taxi! 40 éves Zsigám munkát kapott! Ha lájkoltad a Norbi Update oldalt és ezt a bejegyzést, valamint írsz pár dolgot hozzászólásban, akkor minden héten több alkalommal kiválasztok valakit. Elmegyek érte, elviszem ahová kéri, amíg utazik Update nasit kap és életmód tanácsot tőlem. Természetesen ingyen, mert örömet szeretnék szerezni. Ennyi. :) Norbi" – írta a hivatalos Update Facebokra Schobert Norbert szeptember 11-én, és képet is posztolt negyvenéves oldtimer Ladájáról, amit nejétől kapott a tizedik házassági évfordulójukra. A hivatalosan is veterán autónak minősülő járműre (rendszáma OT, vagyis oldtimer) matricát ragasztott, tetejére pedig sárga, taxi feliratú szabadjelzőt tett. Bár a szabadjelző valószínűleg mágneses, mégis nagyobb gondot jelent a felragasztott matricánál.

Az autó csak jellegének megfelelően használható

A Magyar Veteránautós és Motoros Szövetség műszaki igazgatója a Velvet kérdésére azt mondta, hogy Schobertnek azért kell levennie a szabadjelzőt, mert a jármű nem ebben a formában, vagyis nem taxiként kapta a muzeális minősítését. "A matrica valójában határeset, mert azzal, hogy fölteszi, és így járkál vele, még jót is tesz a veteránautósoknak, így ugyanis talán egy picit jobban odafigyelnek a régi autókra az embek. A taxi embléma azonban nem lehetne rajta."

Dedeó Gyula kérésünkre felidézte a muzeális járművek használatával kapcsolatos szabályzatot, ami elmondása szerint úgy szól, hogy az autót csak a jellegének megfelelően szabad használni. "Tehát pénzkereső szolgáltatást ezzel nem lehet végezni, bár, ahogy magam hallottam, nem is kér érte pénzt. Ugyanakkor mivel ez a jármű normál, utcai autóként kapta a muzeális minősítést, meg kellene őrizni azt a jellegét" – fogalmazott a MAVAMSZ műszaki igazgatója, és megjegyezte, bíznak a helyzet problémamentes rendezésében.

Kiverte a biztosítékot a taxisoknál

A táblával ennél komolyabb gondok is vannak. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke kérdésünkre ugyanis azt mondta: sárga, taxi feliratú szabadjelzőt csak olyan járművek használhatnak, amelyek rendelkeznek a megfelelő engedéllyel. Schobert oldtimeréről ez azonban nem mondható el. A taxit a normál használatú járművektől a sárga szabadjelző mellett a sárga rendszám is megkülönbözteti.  "Na most az a baj ezzel az egésszel, hogy megkerülhető: mert ha fehér szabadjelzőre írja ki a taxi szót, akkor nem vét a rendeletek ellen, viszont a fogyasztót továbbra is megtéveszti. Persze mindenki tudja, hogy nem feketetaxizásra akarja használni a Zsiguliját, de ezzel másoknak is ötleteket ad, és ilyen nehéz, taxirendelettel súlyosbított időkben, amikor egyébként is szűkül a piac és várhatóan sok vesztese lesz a változtatásoknak, különösen szerencsétlen megoldás a taxi szóval operálva ingyenutazásokat kínálni."

Metál Zoltán azt is elmondta, épp a Velvet megkeresése előtt egyeztetett Schobert egyik kollégájával, és azt javasolta nekik, hogy cseréljék le a taxitáblát egy olyan szabadjelzőre, amin nem szerepel a taxi szó. Így mindenki jól jár: Schobert megtarthatja az alapkoncepciót, a taxisok pedig megnyugszanak – merthogy eléggé bepipultak a fitneszceleb húzásán. Schobert Norbertet többször is próbáltuk elérni a cége ügyvédjén keresztül, de a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.