A Velvet úgy értesült, hogy közösség elleni izgatás miatt tettek feljelentést a fitneszceleb ellen, miután Schobert a múlt heti, soroksári gyilkosságról közzétett posztjában az áll: a 36 éves, futás közben megölt nőt etinikai támadás érte. Schobert nem tud arról, hogy feljelentették volna, és szerinte nem cigányozott.

Hosszú posztot tett közzé vasárnap este cége, az Update hivatalos Facebook-oldalán Schobert Norbert, amiben részletesen taglalja, hogyan gyilkolták meg múlt hét szerdán futás közben a 36 éves K. Krisztinát a soroksári Szigetdűlőn. A bejegyzésben Schobert azt is írja, hogy "eljött az idő, hogy ilyen esetekben legyen halálbüntetés", és az is olvasható, hogy a feltételezett elkövetők csoportosan támadtak, illetve etnikai támadásról van szó. Schobert hétfőn az Aktívnak azzal erősítette a korábbiakat, hogy megjegyezte, lenne ő az ilyen kegyetlen elkövetők hóhérja. Hétfőn egy tíz pontból álló tanácslistát is közzétett, amiben azt sorolja fel egykori kiképzőként, hogy mire érdemes figyelniük a futó nőknek.

Nem erősítenek meg, nem is cáfolnak

A rendőrség – a gyilkosság tényén kívül – egyetlen információt sem erősített meg a Schobert által felsoroltak közül, és keddi sajtóközleményükben úgy fogalmaztak: "A Budapesti Rendőr-főkapitányság a 2013. szeptember 25-én az esti órákban a Budapest XXIII., Szigetdűlő területén elkövetett emberölést követő találgatások, azok cáfolata vagy megerősítése tekintetében nem partnere a médiatartalom-szolgáltatóknak, a közösségi média használóinak, a magukat reflektorfénybe helyezőknek, a 'jól értesülteknek'".

Ezzel párhuzamosan a Velvethez érkezett egy e-mail, amiben az áll: Schobertet feljelentették közösség elleni izgatás vádjával. A névtelen feljelentő a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak hétfőn küldött feljelentését is megosztotta a levélben. A – jelen eseben roma – közösség elleni izgatás bűncselekményét a feljelentő szerint Schobert azzal merítette ki, hogy a Facebookon közzétett bejegyzésében " nagyszámú közönség előtt, megalapozatlan információk alapján közölt olyan, tényként beállított eseményekről szóló bejegyzést, mely bárki számára elérhető, tovább osztható, a roma kissebbséget jelöli meg elkövetőként, habár erre bizonyítéka nincs, (valamint) több mint 750.000 emberrel lett megosztva egyidőben".

A feljelentő azt írja, véleménye szerint az "amúgy is elharapódzott faji alapú botrányok, lázongások és egyéb komoly társadalmi problémák idejében nem tesz jót, ha valaki nem alátámasztott információk alapján - különösen, ha az illető közszereplő - nagy közönség előtt hangsúlyozottan vádol egy kisebbségi csoportot." A média részére hozzáfűzte: nem a romák védelme a célja a feljelentéssel, hanem az, hogy az egyébként is problémás légkörben ne terjedjenek következmények nélkül megalapozatlan információk. " Túl sok megalapozatlan információ
kering az interneten így is, túl sok az uszító tartalom, nem gondolom, hogy ehhez közszereplőknek is hozzá kéne járulniuk" – írja levelében. A feljelentésről megkérdeztük a Bdapesti Rendőr-főkapitányságot is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Már bánja, hogy benne hagyta

Schobert Norbert a Velvetnek azt mondta, nem tud arról, hogy feljelentették volna, de ha így is van, szerinte ennek úgysem lesz folytatása. "Szerintem ebből a posztból, amit az eredetihez képest finomítva továbbosztottam, nem derült ki, hogy az etnikum alatt a romaságot kellene érteni. Mert ha még azt írtam volna, hogy cigány, akkor még meg is érteném. És szerintem, ha valaki úgy gondolja, hogy ebből az következik, hogy roma, az szerintem felér egy beismerő vallomással" – magyarázta Schobert. Amikor megjegyeztük, hogy azért az etnikum alatt általában a cigányságot értik a közbeszédben, azt mondta: "Semmi gond nincs a cigánysággal, de az uóbbi időben nagyon megemelkedett a médiában az állítólagos cigányelkövetők száma, ezért jó lenne, ha a roma közösség maga között tenne rendet, és nem lenne ekkora feszültség. Körülbelül hét vagy nyolc önmagát barátomnak valló ember van a baráti körömben, aki roma." Schobert azt is megjegyezte: minden információt, amihez hozzájutott, megosztott a rendőrséggel, amilyen hamar csak tudott.

Még mielőtt a feljelentéssel megkerestük volna, azt mondta: már bánja, hogy a korábban idézett mondatot benne hagyta a szövegben, de túl felindult volt, amikor megosztotta a bejegyzést. Elmondása szerint a posztnak csak egy részét – a halálbüntetésről szólót – írta magától, a szöveg nagyobbik felét szinte készen kapta az áldozat barátaitól, akik arra kérték: tegye közzé a hírt, hogy minél többen értesüljenek a történtekről, hátha akkor megtalálják az elkövetőket.

„Magamtól nem mertem volna ilyet írni, az információim a család barátaitól, a családtól származnak, beszéltem az áldozat férjével is, aki katonatársam volt. A posztot a baráti közösség kérésére hoztam le, nekik külön Facebook-csoportjuk is van. Ebből csak a halálbüntetésre vonatkozó rész az én véleményem, az összes többi kapott anyag” – mondta kérdésünkre a fitneszceleb. Schobert azt is mondta, a problémás mondaton még finomított is, eredetileg tényleges cigányozás szerepelt benne. A poszt cikkünk írásának időpontjában már több mint 65 ezres megosztásnál járt, az eredeti küldetését így teljesítette.

Börtönpárti, de nem minden esetben

Schobert kérdésünkre elmondta, halálbüntetésre vonatkozó véleményét továbbra is tartja, bár alapvetően börtönpárti. „Vállalom érte a felelősséget, és azt mondom, hogy az emberölés minősített eseteinek elkövetőit azt kérem, hogy akasszák föl. Egyéb esetekben pártolom a börtönt, de a minősített eseteknél jár a halálbüntetés. Vállalom a felelősséget érte, minden erkölcsi súllyal. Hívő ember vagyok, ha olvasol Bibliát, akkor is meg fogod találni erre a megfelelő szankciót. És nemcsak ezt kívánom, hanem azt is kívánom, hogy az elkövető családja pedig tartozzon az állam által behajtható életjáradékkal azoknak, akiknél az áldozat van” – fogalmazott.

Megjegyezte, ha ő lenne most a férj helyében, idővel biztosan maga öli meg az elkövetőt vagy elkövetőket. Azért csak idővel, mert vannak kiskorú gyermekei. „Aztán kapnék öt évet érte, és leülném. Mert a Btk. azt mondaná, hogy méltányolható volt. Én azt mondom, hogy aki mástól gonosz, embertelen, aljas állat módon elveszi az életét, nem érdemli meg az élethez való jogot. És az államnak nem azért kell likvidálnia, mert ennek van visszatartó hatása – egyébként van -, hanem azért, mert az áldozatok számára ez objektív igazságtétel. Mindenki boldog, ha a jog az igazságot tükrözi” – magyarázta véleményét Schobert.