Korda György még mindig nem unja a dalait, feleségétől még azt is elfogadná, ha csikorgatná az evőeszközöket, a Sziget volt karrierje csúcspontja, és egyedül azt bánja, hogy kiment Rióba énekelni. Ja, és nem táncdalénekes.

Korda György és felesége, Balázs Klára hamarosan beindítják életműturnéjukat, amin vonósokkal kiegészítve ünneplik meg Korda karrierének 55. évfordulóját. Ennek apropóján jól ki is faggattuk őket a csúcspontokról és mélypontokról, a hosszú házasság titkáról, és a póker segítségéről. Korda tényleg nem a levegőbe beszél, amikor áradozik feleségéről, hiszen a kamerák előtt még a fenekébe is belecsípett a turné nyilvános főpróbáján.

A hosszú karrier titka

„Nagyon rossz megközelítés, hogy én táncdalénekesként építettem ekkora karriert. Ha az maradtam volna, akkor nem jutottam volna el ide 55 év alatt. A kezdetekben kerestem önmagam, a stílusomat, és a hangom sem volt olyan, de a fesztiválok után már olyan dalokat énekeltem, amiket nemhogy táncdalénekes, de operaénekes sem tud elénekelni. A mai táncdalénekesek meg inkább a lakodalmas mulatóst csinálják, nem is tudnak többet. A fiataloknak már nincs is esélye ekkora karrierre. Nem azért, mert rosszak, hanem mert más az élet, minden gyorsabb. Ennek a műfajnak sem az a lényege, hogy olyan énekeljünk, amit velünk tudnak énekelni, hanem hogy minél feltűnőbbek legyünk. De egy ilyen hosszú pályafutás nem is természetes dolog, pláne úgy, hogy nem húszévenként csinálok egy búcsúkoncertet. Sokszor kell bizonyítani, hogy az ember ennyi ideig fennmaradjon, és én úgy érzem, hogy meg is tettem, és meg is teszek mindent azért, hogy megtartsam a közönség szeretetét és a szakma tiszteletét. Sokan mondják, hogy nekik mindegy, mit gondolnak róluk, de ez nem így van. A szakma komoly dolog, ők tudják.”

A jó ízlés titka

„Abszolút mindenevő vagyok zeneileg. Klári nagyon szereti a jazzt, én a komolyzenét is nagyon szeretem. De Freddie Mercurytól kezdve Elton Johnig a mai legfrissebbekig mindenkit meghallgatok, mert tudom, hogy nagyon tudnak. Aki kint Amerikában világsztár lesz, az mindig tud, ott nem lehet kamuzni.”

„Lady Gagának mindig hallani a balhéiról, és valamelyik nap rátaláltam két dalára, ahol azért azt is érdemes meghallgatni, hogy énekel. De mindig azt nézzük, hogy van-e rajta melltartó, ez eltereli a lényegről a figyelmet, pedig zseniális énekesnő” – vette át az elemzést Balázs Klári.

A hosszú házasság titka

„Erről a feleségemet kell kérdezni, jönnek az általános maszlagok” – mondta Korda kicsit aljaskodva, majd át is adta a szót feleségének: „Toleránsnak kell lenni, meg kell találni egymást. Én tudom, hogy ő az én emberem, bár néha szemtelen és nagy csibész, de szerintem tudom kezelni. Nincsenek titkok, vagy találkozik két ember, vagy ölik egymást. Én azt látom, hogy a fiatalok nagyon gyorsan eldöntik, hogy sírig szeretik egymást. Aztán kiderül sok dolog, nem közös az érdeklődési kör, az egyik síelni akar menni, a másik tengerpartra, az egyik nem eszi a halat, mert az büdös, és ezeken az apróságokon sokszor ki tud siklani egy házasság.”

Korda itt érzékeltette is, mennyit számít az elviselhetőség: „Nekem volt egy barátnőm, akivel azért szakítottam, mert nem bírtam, hogy összecsikorgatja a kést és a villát. Felállt a szőr a fejemen. De ha Klári csinálná, nem tűnne fel. De nekem is van számtalan olyan hibám, ami másnál válóok, de Klárikának fel sem tűnik. Például a kártya.”

„Sokan kérdezik, hogy tudom tolerálni, hogy ilyen sokat játszik Gyuri. Mindig ott kibiceltem, de soha nem tanultam meg ultizni. Aztán elhordtam ő a pókerközvetítésekre, néztem az egészet, és elkezdtem érteni a pókert. Azóta nagyon megszerettem, mert le tudunk együtt ülni játszani egy asztalhoz” – vázolta fel házasságuk egyik alappillérét Balázs Klára, aki utána kisebb vitába keveredett urával egy pókereredményen:

„Legutóbb Floridában leültünk egy asztalhoz, én bejutottam a legjobb négy közé, és nagyon jó érzés volt, hogy Gyuri drukkolt nekem.” – „Egy frászt, hát akkor én voltam a harmadik.” - „De akkor hol kibiceltél nekem?” – „Azt nem tudom.”

55 év csúcspontja

„Hát azok Sziget Fesztiválok. De mondhatnám azt, amikor Athénban százezer néző előtt az olimpiai stadionban énekeltem egy százhúsz tagú zenekarral, az nagy dolog volt. De voltak még csúcspontok ezen kívül is, sok a szépség."

55 év mélypontja

„Amikor Rióba kimentem a világ egyik legnagyobb fesztiváljára énekelni. Végigvertem egész Közép-Európát a Visszatérek én című dalommal, és a versenyen is ezt énekeltem volna, több kolléga is esélyes dalnak tartotta. Egy héttel a kiutazás előtt fölhívtak a minisztériumból, hogy XY elvtárs dalát kell énekelnem. Azt megbántam, hogy így kimentem, de az vesse rám az első követ, aki 1969-ben nem ment volta ki Rióba. De leégtem, rosszul éreztem magam, és azóta is rossz emlék nekem. Azóta sem voltunk ott."

A legjobban unt dalok

„Amiket a közönség kér, én azokat szeretem. Egy dal van, amit kértekm és nem énekelek el. A Régi kép című dal az, ami a szülőkről szól. Sírtak az emberek a nézőtéren, úgyhogy azt nem. De van még egy dalom, a Találkozás, aminek az elején van egy szöveg, és azt elfelejtettem egyszer. Úgy szól, hogy 'mondd, emlékszel még a találkozásunkra...' na már most is elfelejtettem. Ott elkezdtem mondani, hogy sok égő gyertya meg luftballon, meg közért, mindent összevissza, hát a víz folyt a pofámról. Soha többé nem énekeltem el. De most se tudom, tényleg. Klári, hogy van? A végét tudom, hogy megcsókoltak.“

Balázs Klára gyorsan hozzátette, hogy azért túlzott problémákat nem jelent ez: “Súgógépet azért nem tervezünk. Ahhoz már nagyon hülyének kell lenni, hogy ne tudjuk a saját szövegünket. Néha kikattan, ott mindegy, hogy mi van. Én amikor elfelejtettem egy dal elejét, már azon gondolkoztam a koncert után, hogy tényleg szenilis lettem? De mások is mondták, hogy néha van ilyen.”

Mi lesz még?

„A koncertezés után nincs pihenés, szilveszterig dolgozunk. Sőt, szilveszterkor is dolgozunk. Utána januárban, ha a Jóisten is megsegít, megünnepeljük a 75. születésnapomat, akár egy nagy tévés megmozdulással. Utána nyugi, akár Bécsig is eljutunk. Hosszabb utakra már nem szeretek menni, zavar a repülőtereken a sok macera. Az egészségem rendben van hál' istennek. Bár a sajtóban néha úgy beszélnek, mintha valami bajom lenne, de ha valaki lát élőben, az tudja, hogy jól vagyok, és a legfontosabb, hogy én is tudom. Voltak problémáim, nem tagadom, de 74 éves korban ilyen azért előfordulhat. Azért csináltuk az életműturnét, mert se a negyven évet, se az ötvenet nem ünnepeltük meg. Azt mondtam, Klárikám, ezt most ünnepeljük meg.”

„Igen, én is azt mondtam, ünnepeljük meg Gyuri! Én soha nem ünneplem a születésnapomat sem, de az 55-ös szám az olyan szép” – zárta le a dolgokat Balázs Klára.