Évek óta rebesgetik, hogy Marilyn Monroe többször is járt plasztikai sebésznél, ám az ötvenes években még nem volt ez olyan gyakori, mint a mai sztároknál, és a színésznőt amúgy is természetes szépségnek könyvelték el. Most viszont bizonyítékok vannak rá, hogy megműttette magát.

A Beverly Hills-i Julien's aukciósházban november 9-én és 10-én érdekes holmikat fognak elárverezni: mint a Daily Mail írja, több dokumentumra, például röntgenfelvételekre lehet majd licitálni, amelyek egy része bizonyítja, hogy Marilyn Monroe plasztikáztatta az arcát. Meg lehet venni összesen hat röntgenképet, illetve egy orvosi feljegyzést, amely a színésznő 1950-1962 közötti kórtörténetének kivonatát tartalmazza. Az egészért legalább 3,28 millió forintnyi összeget remélnek, de könnyen elképzelhető ennek duplája is.

A feljegyzések írója Michael Gurdin hollywoodi plasztikai sebész, aki a dokumentumok jelenlegi, meg nem nevezett tulajdonosának ajándékozta a holmikat. Monroe egyébként azért ment a rendelőjébe, mert előző éjjel leesett a lépcsőn, és félt, hogy komolyabban megsérült az orra.

A szövegben szó esik arról, hogy Monroe állába porcszövetet ültettek be még 1950-ben, a feljegyzés készítésekor azonban azok már kezdtek felszívódni. Erről a beavatkozásról, illetve egy kisebb orrplasztikáról egyébként Norman Leaf Beverly Hills-i plasztikai sebész már írt az emlékirataiban, 2010-ben.

A dolog több szempontból is érdekes: Marilyn Monroe-t mindenki természetes szépségként ünnepelte, sem életében, sem halálában nem akarták róla elhinni, hogy plasztikáztatott volna. Az ötvenes években pedig amúgy sem volt még elterjedt, hogy valaki csinosabbra műttesse magát.

A röntgenfelvételek készítési dátuma 1962. június 7., vagyis Monroe szinte napra pontosan két hónappal a halála előtt (1962. augusztus 5.) vizsgáltatta meg magát. Másnap, június 8-án a 20th Century Fox kirúgta a Something's Got to Give című filmből, mert túl sokat hiányzott a forgatásról. (Az IMDB szerint később ugyan visszavették, de így sem tudta már végigjátszani szerepét, és a film sosem készült el.)

A röntgenfelvételeken a színésznő Joan Newmanként szerepel. Testsúlya 52 kiló, testmagassága 168 centiméter. A feljegyzésekből kiderül, hogy 1956-ban neutropéniát diagnosztizáltak nála, 1957-ben pedig méhen kívüli terhessége volt.