Jennifer Lawrence alig egy év alatt a teljes ismeretlenségből eljutott az Oscar-díjig. Míg Az éhezők viadala első része előtt szinte senki sem tudta, hogy kicsoda, a második részt már csak az ő nevével el lehetne adni.

Néhány hét múlva mutatják be Az éhezők viadala: Futótűz című filmet, ami a tavalyi Az éhezők viadala folytatása, és leginkább egy felturbózott Battle Royale-szerű embervadászatról szól, amiben tiniknek kell egymást legyilkolniuk, míg végül egyedül nem marad egy győztes.

A film főszereplője Jennifer Lawrence, akinek a nevét ma már valószínűleg mindenki ismeri, pedig alig egy évvel ezelőtt, amikor Az éhezők viadala-trilógia első részét bemutatták szinte teljesen ismeretlen volt.

A tavalyi nagy áttörés előtt hat évvel szerepelt először filmben a most 23 éves színésznő, 2006-ban kapott egy miniszerepet a Monk – A flúgos nyomozó című sorozatban. Aztán a következő években néhány kisebb szerepet sikerült csak megcsípnie.

Az események 2011-ben kezdtek felpörögni, amikor a Mel Gibson-féle A hódkórosban kapott egy szerepet, valmint szintén ebben az évben, az X-Men: Az elsőkben ő kapta meg a pucérruhás Mystique szerepét.

Ez a két szerep még bőven kevés lett volna ahhoz, hogy igazán befusson, de 2012-ben nagyon neki állt a zászló. Két olyan szerepet kapott meg, amik egyaránt meghozták neki a szakmai sikert, és egy csapásra iszonyú ismertté tették a nevét.

A Napos oldalért Oscar-díjat kapott, ami azért elég jó teljesítmény alig egy pár filmmel a háta mögött. Más kérdés, hogy kicsit talán túlzás, hogy a Napos oldal bármilyen Oscart kapott, mert valóban egy elég cuki romantikus film, de hát annál azért nem sokkal több. Mindegy is, az Oscar-díj, meg az, hog ugyanebben az évben ő játszotta a főszereplőt a tinikasszasikerben, Az éhezők viadalában, már elég volt ahhoz, hogy tavaly az év második felében gyakorlatilag csak ő legyen a címlapokon.

Lawrence pedig tökéletesen használta ki a kínálkozó lehetőséget. Sokáig ugyan nem akart túlságosan befutni, tulajdonképpen anyjának köszönheti, hogy sztár lett belőle. "Nagyon ritka, hogy igent mondasz valamire, és radikálisan megváltozik az életed. Boldog voltam az életemmel, nem tudtam, hogy meg akarom változtatni. A képzeletbeli jövőmben a normális gyerekeit kisbusszal furikázó szétszórt anyuka voltam. Ebbe a képbe nem fért bele, hogy beszálljak egy nagy franchise-ba. Úgyhogy kértem három napot, mielőtt döntöttem, és mindhárom nap más döntést hoztam, úgyhogy beszéltem a mamámmal. Korábban tényleg csak független filmekben szerepeltem, ő pedig azt mondta: "Mindig, amikor azt kérdezik tőled, miért nem vállalsz nagy stúdióknál filmeket, azt szoktad mondani, hogy téged nem a film nagysága érdekel, hanem a sztori és a karakter. De igazából képmutató vagy, mert most van egy sztori és egy karakter is, amit imádsz, de nem akarsz rá igent mondani, mert nagy stúdiós"" – mondta egy korábbi interjúban arról, hogy mennyit köszönhet az anyjának.

Ha már úgy alakult, hogy a két tavalyi film miatt mindenhol vele foglalkoztak azt csinálta, amiben a legjobb: magát adta. Kialakította magáról a kicsit esetlen, de mégis borzasztóan szexi csaj imidzset, amire néha ugyan rájátszik, mint amikor túlságosan elalélt miután találkozott Jeff Bridgesszel, pláne annak fényében, hogy nem sokkal korábban Jack Nicholsonnal játszott el hasonlót, de azért alapvetően meglehetős természetességgel hozza.

Tökéletesen passzol a róla kialakult képbe, hogy elesik, amikor megy átvenni az Oscar-díjat, ahogy az is, hogy a díjátadó után poénból bemutat a díjjal a kezében egy haverjának, miközben éppen a teljes világsajtó fotózza.

És amennyire esetlennek mutatja be magát, például hangsúlyozza, hogy elég lusta, a kedvenc ruhadarabja a mackónadrág, gyűlöl edzeni, annyira szexi is egyben, ráadásul a humora is jó, ahogy arról már egy korábbi szerelmeslevelünkben megemlékeztünk.

Szinte folyamatosan cserélgeti a frizuráját, így szinte folyamatosan lehet róla írni, ráadásul mostanában már a magazinok is kezdik maguknak felfedezni, bár legszexibb bárminek még nem választották meg, de nem adnánk érte sokat, ha idén a legtöbb évvégi válogatás élén végezne. És mindannyiunk legnagyobb örömére ő is egyre merészebb, de azért egyelőre bőven a stílusosság határain belül. Legutóbb a Harper's Bazaarnak adott pózolt, ami leginkább amiatt került be a hírekbe, mert a képekről leretusálták a színésznő mellbimbóit.